Hlavní obsah

Pomoc! Můj přítel mě miluje až příliš

Foto: Thinkstock

Je vám přehnané vyznávání lásky protivné?Foto: Thinkstock

Reklama

Jste nadšená! Dnes a denně vám vyznává lásku, zahrnuje vás květinami, všude vás doprovází, vozí vás do práce i z práce, s tímhle chlapem vám jednoduše pocit samoty nehrozí. Jenže co když vás to po čase začne unavovat? Jste nevděčná a nevážíte si skvělého muže? A je vážně taková péče zdravá?

Článek

Jako moucha, kolem níž pavouk spřádá svou pavučinu. Přesně tak se cítila pětadvacetiletá Ivana po půl roce chození s osmadvacetiletým Filipem. „Zpočátku to bylo úžasné. Po vztazích s muži, kteří se ke mně nechovali nejlépe, se objevil jejich pravý opak. Filip byl pozorný, nic nebyl problém, ani jsem se nemusela zmínit a už plnil má přání. Všude mě vozil, doprovázel, čekal na mě,“ popisuje nadšené začátky Ivana. Miluji tě, jsi úžasná, na tebe jsem čekal celý život. Tyhle věty od něj slýchala snad několikrát denně a měla pocit, že konečně našla slušného chlapa, se kterým stráví zbytek života.

Jenže pohádka se nekonala! „Po pár měsících jsem měla pocit, že se sama nemůžu ani nadechnout. Jednoduše mi nedal žádný prostor jen pro mě samotnou. Už jsem radši ani nešla cvičit, protože jsem se bála, že by snad šel se mnou, nebo na mě před tělocvičnou minimálně čekal,“ líčí Ivana. Ta to zkusila Filipovi vysvětlit, ale on si nedal říct. „V podstatě vůbec nechápal, co mám na mysli. Byl v šoku, a pak se urazil. Vždyť mě miluje, všechno pro mě dělá, a já to nedokážu ocenit a vážit si toho,“ vzpomíná na Filipovu reakci Ivana. Ta se nakonec rozhodla, že takhle žít nechce a s Filipem se rozešla. „Nesl to těžce, ale nakonec se s tím smířil. Mnohem horší ale byly reakce mého okolí. Nikdo z rodiny ani kamarádů nechápal, co jsem měla za problém. Pro všechny byl Filip přítel snů a já byla divná, že jsem ho pustila k vodě,“ vzpomíná Ivana.

Udělala dobře? Nebo byla skutečně blázen, když opustila někoho, kdo ji tak miloval? A miloval ji vůbec?

Foto: Thinkstock

Příliš časté projevy lásky mohou být po čase spíš na obtížFoto: Thinkstock

Milují, protože mají strach

Odborníci se shodují, že ačkoli to může vypadat jako šílenství, tak takhle extrémní láska není vůbec ideální. Značí totiž, že s tím, kdo tak moc miluje, není vše v pořádku. „Je hodně pravděpodobné, že muži, kteří mají k těmto vyhraněným projevům pozornosti sklony, jsou vnitřně hodně nejistí. Velmi často jim samým totiž chybí sebevědomí. Nevěří, že by je jejich partnerka mohla milovat pro ně samotné, takové, jací jsou,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Takoví muži mají jednoduše pocit, že si lásku musí zasloužit, a proto jsou mimořádně pozorní. „To, že nevidí svou důležitost pro vztah a pro svou ženu, se snaží dohnat květinami, dárky, pozorností a pečováním,“ potvrzuje Katarína Lomská Filasová. V podstatě se dá říci, že není pozorný, protože by ženu tak moc miloval, ale spíš proto, že má strach, že by ho mohla opustit. A to není příliš zdravá motivace…

Láska nestačí, chce to i svobodu

Ale je více než logické, že minimálně v počátcích vztahu na takovém chování zamilovaná žena nevidí jediný problém. Ono taky na začátek vztahu květiny, častější vyznání lásky a zájem o toho druhého jednoznačně patří. Koneckonců muž svou vyvolenou teprve poznává a neví, co má skutečně ráda. A svým zájmem o ni se snaží zjistit, po čem její srdce touží. „Po čase, když se ti dva lépe poznají, by pak ale mělo být jasné, co je pro koho důležité. Pak již by muž měl poznat, že jeho partnerka třeba mnohem víc ocení procházku po lese než bonboniéru,“ dodává Katarína Lomská Filasová.

Ale pokud má muž problémy se svým sebevědomím a není si jist svou hodnotou, jeho postoj se nezmění. Výsledkem je žena, která se kvůli přemíře lásky cítí jako myš chycená v pasti. „Pokud muž nezačne brát ohled na skutečné partnerčiny potřeby, doopravdy se jí to po čase zají a svobodná se rozhodně cítit nebude. Spíš se bude cítit jako moucha v medu,“ upřesňuje Katarína Lomská Filasová.

Lze ho to odnaučit?

Podle Filasové ale není hned nutné se s takovým mužem rozcházet. Je totiž dost možné, že jeho problém má řešení. „Hodně může pomoci, když si ti dva vše vyjasní. Žena by měla muži říct, čím je pro ni tak důležitý, k čemu ho potřebuje, čeho si na něm váží a proč by ho neopustila. A ne jednou, ale klidně mockrát, aby se ta informace k jejímu partnerovi skutečně dostala,“ radí Katarína Lomská Filasová. Pokud se vše podchytí včas a začne se to řešit, je prý vysoká šance, že vztah se uklidní a bude fungovat.

Tip redakce:Chcete mu zvednout sebevědomí a trochu pošimrat jeho ego? Jak na to, si přečtete v článku Jak elegantně zalichotit muži?.

Pokud ale máte pocit, že rozchod je jediným řešením, připravte se na to, že klidně to probíhat nejspíš nebude. Stane se totiž to, čeho se muž nejvíc obával a proč do své partnerky tak moc investoval (a tím nejsou myšleny jen peníze utracené za dárky, ale i čas a ta neutuchající péče, kterou jí poskytoval). To se mu líbit rozhodně nebude! „Neříkám, že musí jít hned o nějaké agresivní chování, ale na to, že rozchod nepřijme v klidu a bude se snažit o ženu za každou cenu bojovat, na to bych si vsadila,“ tvrdí Katarína Lomská Filasová.

Nikdy ale nezapomínejte, že milovat neznamená vlastnit a že někdy méně znamená více.

A co vy? Taky vás někdo miloval až moc?

Reklama

Související témata:

Načítám