Hlavní obsah

Přehled pro rodiče: Jaké nemoci dětem právě teď hrozí?

Foto: Thinkstock

Léto nemusí znamenat úlevu od dětských nemocíFoto: Thinkstock

Reklama

Celou zimu váš potomek prostonal a vy jste se už nemohli dočkat léta s nadějí, že zůstane několik týdnů v kuse zdravý. Jenže i v létě mohou dítě schvátit nemoci. Jaké jsou ty časté?

Článek

Marcela je na mateřské s dvouletým Honzou, skoro celou zimu ale měla doma ze školky i nemocného staršího Toníka. Na léto plánovala odjet na chalupu, jenže Toník opět ulehl. „Takže odjezd se odložil a my v horku trčeli doma a čekali, až Honzíkova angína přejde,“ říká Marcela.

Děti mají o prázdninách úplně jiný režim než v zimě. Lítají v lese, kde je spousta hmyzu, sluníčko, koupají se ve vodě, která není vždy čistá... Na co si dát pozor, aby potomek, a je jedno jestli jsou mu tři roky nebo deset let, prázdniny nestrávil v posteli?

Tyhle nemoci zvládnete vyléčit sami

Angína či viróza – Nezdá se vám to, ale i tyto nemoci může váš potomek chytit také v létě. „I v létě můžete onemocnět angínou či virovým zánětem. Virů podobných chřipkovému je velké množství, poletují v kapénkách kolem vás, dostihnou slabší a vnímavější jedince,“ varuje dětská lékařka Magdalena Kreimová z ambulance Canadian Medical Care.

Herpetická gingivostomatitida – Jde o virový zánět na sliznici dutiny ústní, přenáší se kapénkovou cestou a projevuje se malými puchýřky, které pálí, bolí při doteku. „Z několikaletého pozorování se zdá, že v létě se vyskytuje více dětí s herpetickou gingivostomatitis,“ upozorňuje Magdalena Kreimová s tím, že dítěti lze ulevit lokálním aplikováním chladivých gelů, kterých je na trhu řada.

Foto: Thinkstock

Kapénková infekce se šíří i v teplém počasíFoto: Thinkstock

Střevní potíže – Dítě je nonstop ponořené ve vodě a sem tam si pořádně lokne. A potom ho může pěkně potrápit bolavé bříško. „Zpravidla mají krátkodobé a přechodné nevolnosti, někdy bolesti břicha, zvracení a průjem. Ne vždy jsou tyto příznaky doprovázeny teplotou,“ popisuje dětská lékařka Magdalena Kreimová.

Doplňuje, že podobné potíže může způsobit i tolik lákavé letní ovoce. „Učte děti, že neumyté ovoce do pusy nepatří,“ varuje dále Magdalena Kreimová. Z nemytého ovoce lze chytit třeba toxoplazmózu, larvální toxokarózu nebo obyčejný průjem. Pozor si dejte i na kohoutkovou vodu na dovolené v exotičtějších zemích. Na průjem zabere třeba Enterol, Smecta, Imodium, v některých exotických zemích ale doporučují použít tamní lék s tím, že ten dovezený na specifické střevní obtíže nezabere.

Kdy je nutná hospitalizace či návštěva lékaře

Borreliosis – Velmi nepříjemné onemocnění, jejímž původcem je bakterie Borrelie. „Na našem dětském oddělení jsme již měli několik dětí s obrnou lícního nervu. Tato nemoc vyžaduje léčení antibiotiky do žíly, většinou je nutná hospitalizace dítěte,“ vysvětluje Magdalena Kreimová. Obrna lícního nervu napadá nerv, který hýbe obličejovými svaly. Možností, jak dítě před chorobou ochránit, je maximálně zamezit poštípání hmyzem, do lesa mu obléknout ponožky, dlouhé legíny, tričko s dlouhým rukávem a použít repelent.

Foto: Thinkstock

Angíny i záněty zevních sluchovodů sužují mnoho malých dětíFoto: Thinkstock

Zánět spojivek a zevního zvukovodu – I oči a uši mohou na koupání zareagovat. U zánětu zevního zvukovodu je následkem bolestivost v uchu a jeho okolí, i když není tak nepříjemná jako zánět středního ucha. Předejít mu jde tím, že se voda dostane ven z uší, třeba nakláněním hlavy nebo poskakováním.Protože ucho bude dítě bolet, návštěvě lékaře se nevyhnete. Lékař mu ho vyčistí a nasadí nejspíš antibiotickou mast nebo kapky, bolest se potom utlumí analgetiky.

Zánět spojivek může vyvolat nečistota, ale i chlor. U mírnější formy stačí oko vymývat a použít volně prodejné kapky, pokud ale bolí hodně, či dokonce začíná hnisat, je třeba navštívit lékaře.

Se sluncem opatrně

Úpal a úžeh – Malé děti patří do rizikové skupiny, které tyto nemoci mohou v létě zasáhnout. V důsledku vysokých teplot dojde k poruše termoregulace. Mezi příznaky úpalu patří bolest hlavy, nevolnost či zrychlený tep a vysoká horečka. Úžeh působí na mozek a způsobuje ho přímo sluneční záření. Příznaky jsou podobné. Víte, jaký je mezi úpalem a úžehem rozdíl?

A co vaše dítko, jak zatím léto zvládá?

Reklama

Načítám