Hlavní obsah

Přistihli jsme puberťáka při sexu! Co teď?

Foto: Thinkstock

Načapat dítě při sexu není pro rodiče žádná radost. Ale pro dítě je situace navíc velmi trapná, to si uvědomteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma zamilovaného puberťáka a tušíte, že se svojí láskou už zašel dál než k líbání a držení se za ruku v kině. Pak ale dítě v intimní chvíli nachytáte přímo u vás doma. Jak si s trapasem poradit?

Článek

Přistižena rodiči při sexu byla dnes sedmadvacetiletá Pavlína. „Bylo to hrozné, dodnes mi přeběhne mráz po zádech, když si na to vzpomenu,“ říká Pavlína. Rodiče odjeli na chatu a šestnáctiletou dceru nechali doma. Věděli, že má přítele, ale netušili, že spolu spí. Když se rozrazily dveře a rodiče se nečekaně vrátili, zůstali všichni opaření. „Přítel rychle zmizel a já čelila rodičům. Byli v šoku, myslím, že mě brali ještě jako malou, ale rozdýchali to. Jen jsem musela s mamkou absolvovat trapný pohovor,“ vzpomíná Pavlína.

Ať už vás při pohledu na dítě v intimní situaci přepadne vztek, šok nebo stud, uvědomte si, že pro něj je situace asi trapnější. A i když vidíte ve svém potomkovi malé dítě, smiřte se s tím, že jednou se sexem začne. Jak si s trapasem poradit?

Ideálně řekněte promiň

„Ideální reakce ideálních rodičů, kteří své dospívající dítě nachytají při sexu, je říct promiň, zavřít dveře a odejít. Dále to nekomentovat, nikomu to nevykládat a nedělat z toho drama,“ míní psycholog Jeroným Klimeš. A i když fakt, že vaše dítě má sex, nemůžete skousnout, stejně s tím nic neuděláte. Můžete mu ho zakázat, ale nemůžete mu v něm zabránit.

Stejně to vidí i dětská psycholožka Alena Vávrová. „I když je to pro rodiče třeba složité, musí si uvědomit, že dospívající potomci prostě sex mít budou. Nějaké hádky, napadání nebo urážky nic nevyřeší, spíš ještě vyostří už tak napjatou atmosféru,“ dodává Alena Vávrová.

Foto: Thinkstock

Když už není „pod zákonem", má na sex nárok. A jak na něj své dítě připravíte předem vy, rodiče, je na vásFoto: Thinkstock

Domluvte si pravidla

Když už víte, že dítě sexuálně žije, dohodněte si pravidla, za kterých mu to umožníte i u vás doma. Uznejte, že je to lepší, než aby se sexu pár oddával třeba v autě, v parku nebo půjčených bytech. Je to nedůstojné a i nebezpečné. Navíc mladí Češi se podle statistik drží zpátky, se sexem začínají průměrně až kolem 18. roku.

1.I tak ale po potomkovi požadujte, aby si domů vodil jen protějšky, které znáte, a nestřídali se vám tak doma každý víkend jiné slečny nebo mladíci.

2. Pokud se vám příčí představa, že by k sexu potomka mělo dojít ve chvíli, kdy jste doma, sdělte mu to.

3. Nakonec také můžete zdůraznit, aby intimní chvíle prožívalo ve svém dětském pokoji a obývák nebo vaši ložnici prohlaste za zakázané území.

4.Pro příště si také všímejte detailů. Jsou za dveřmi cizí boty? Je dítě zavřené v pokoji a víte, že není samo? Buď hlasitě bouchněte dveřmi, nebo se radši seberte a jděte pryč.

Foto: Thinkstock

Naše země vychází statisticky dobře. Sexuální život u nás zahajují lidé průměrně až kolem 18. rokuFoto: Thinkstock

O sexu doma mluvte

Pokud už k trapasu došlo a vy jste se srovnali s tím, že vám dítě vyrostlo se vším všudy, vzpomeňte si, jestli jste ho poučili o zásadách bezpečného sexu. Tahle debata by měla přijít zhruba kolem dvanáctého roku, v patnácti už je pozdě. A klidně si na pomoc přizvěte knížky, třeba Jak mluvit s dětmi o sexu – rádce pro rodiče a učitele, Co chtějí kluci vědět o sexu nebo Otázky a odpovědi Pro holky – dospívání, láska, sex.

Pokud ale máte potřebu debatu oživit, nepřicházejte s ní bezprostředně poté, co se trapas stane. Co ale s potomky rozhodně proberte, je věc antikoncepce a ochrany před pohlavními nemocemi.

Stalo se vám něco podobného? Jak jste reagovali? Anebo spíše řešíte to, že vaše dítě chodí s podivným partnerem? A pozor, jsou věty rodičů, které dětem opravdu ublíží.

Reklama

Načítám