Hlavní obsah

Proměňte starý nábytek v nový. Jak na to?

Foto: thinkstock

Poradíme vám, jak zrenovovat nábytek u vás doma aneb Každá židle může být krásná, i ta stará!Foto: thinkstock

Reklama

Získali jste byt po babičce a nemáte na nový nábytek? Nebo je ten váš již zašlý a chcete, aby měl šmrnc? Pomohou vám barvy, tapety, textilie nebo mozaika.

Článek

Stačí pár hodin, špetka zručnosti a trpělivost a starý nábytek bude jako nový. Zapomeňte ale na to, že všechno je „skoro" zadarmo. Barvy, tapety i textil něco stojí, i když nezaplatíte takové sumy jako za nový nábytek. Máme pro vás pár nápadů, které se mohou hodit.

Barevné nátěry a lazury

Při renovaci nábytku nejčastěji sáhnete po barvách a lazurách. Volte ekologické disperzní nátěrové hmoty, které můžete použít i na nábytek či hračky v dětských pokojích. Nejprve odstraňte starý nátěr. Pracujte horkovzdušnou pistolí, dočistěte smirkem, nebo jej pouze osmirkujte a prach vyluxujte. Pak použijte barvu.

Foto: BALAKRYL

Práci s disperzními barvami zvládne každý. Navíc jsou ekologické, a tak je směle použijte v ložnici nebo v dětském pokoji. Staré postele v módní žluté jsou povedeným kouskemFoto: BALAKRYL

Tapety a bordury – proměna za pár hodin

Patří k nejjednodušším metodám renovace. Nábytek z celého bytu můžete kompletně polepit tapetou, nebo ji nanést pouze na jeho části. Povrch umyjte, vysušte a odmastěte. Pak jej upravte tapetou. Samolepicí fólie stojí od 44 korun za běžný metr. Použít můžete třeba jen zdobné bordury.

Foto: TAPETY-FOLIE

Proměnu dětského pokoje díky tapetám či fóliím zvládnete za jedno odpoledneFoto: TAPETY-FOLIE

Nová kuchyň za jedno odpoledne

V prodejně, z níž máte kuchyň, kupte nová dvířka. Vyplatí se, pokud jsou korpusy nábytku nepoškozené. Montáž je snadná.

„Při výběru dvířek můžete volit z více než sta povrchových dekorů fólií, jako je například dřevo, lesk, patina a podobně, i z množství frézování, které povrch dvířek příjemně oživí," vysvětluje Jiří Slovák ze společnosti Trachea. Například dvířka této značky se pohybují v ceně od 1499 korun za čtvereční metr. Ke kuchyním Ikea pořídíte třeba dvířka Ramsjo o rozměru 50 x 70 centimetrů za 1100 korun za kus.

Foto: BALAKRYL

Lazurovací laky mohou sjednotit nábytek také s barvou podlahy a rámečků obrázkůFoto: BALAKRYL

Výměna čalounění na židli

Vyberte pevnou látku. Odstraňte ze židle sedák, kostru osmirkujte a natřete. Tvar sedáku obkreslete na balicí papír a po obvodu přidejte 10 centimetrů na založení. Vystřihněte. Okraje začistěte entlovacími nůžkami, nebo obšijte. Odstraňte starou látku, je-li potřeba nová výplň, vyřízněte ji z molitanu. Textilní potah se vypíná do kříže, aby byl správně napnutý. Připevněte jej hřebíčky nebo sponkovačkou. Sedák vložte do kostry a zajistěte jej hřebíčky.

Foto: FLUO

České studio Fluo hledá, repasuje a potahuje stará křesílka a vytváří z nich tyto dynamické modelyFoto: FLUO

Mozaika, zábava pro trpělivé

Z mozaiky můžete vytvořit desku pod umyvadlo nebo na stůl. Komponenty koupíte v potřebách pro výtvarníky, balení, v němž je 300 kusů 10 x 10 milimetrů velkých, stojí asi 70 korun. Použít můžete i střípky, které naštípete třeba ze zbytků dlaždic či z rozbitých talířů. Hodí se i oblázky.

Foto: FLER

Stolky, květináče i rámy zrcadel můžete vylepšit mozaikou. Je to pracnější technika, ale vytvoříte si vlastní originálFoto: FLER

Foto: FLER

Také krakelování ozvláštní povrch nábytku a dekoračních předmětů. Principem je použití speciální vrstvy, která roztrhá krycí lak. Prasklinami pak prosvítá barva podkladuFoto: FLER

Stůl zbavte starého nátěru a nalakujte jej. Dekor nakreslete na papír a přeneste jej na plochu stolu. Tu natřete vhodným lepidlem (v případě střípků použijte to na obkladačky) a vyskládejte vzor. Po zaschnutí mozaiku vyspárujte, přebytečnou hmotu ihned setřete a nechte ji uschnout.

Jak jste si s renovací staršího nábytku poradili vy? Podělte se čtenáři v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám