Hlavní obsah

Rakovina v rodině? Jděte na genetiku!

Foto: Thinkstock

Trápí vás strach z toho, že zdědíte rakovinu? Jděte na genetiku!Foto: Thinkstock

Reklama

Zemřel někdo z vaší rodiny na rakovinu, a vás děsí, že byste ji mohli zdědit? Riziko je, ale neznamená to, že byste se měli odevzdávat osudu. V dalším díle seriálu Braňte se rakovině! vám poradíme, co s tím.

Článek

Už jen slovo rakovina ve většině lidí vzbudí strach. Dvojnásob to platí pro ty, kterým na ni zemřel někdo z rodiny. Ten pak násobí nutkavá otázka – není to dědičné?

Je pravda, že pokud měl rakovinu přímý příbuzný, tedy rodiče, sourozenci nebo děti, jste i vy ohroženější. „Záleží ale na mnoha faktorech, jako je typ onemocnění, věk, životní styl příbuzného," upřesňuje doc. MUDr. Lenka Foretová, PhD. z Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů Masarykova onkologického ústavu, Brno.

Pokud potřebujete poradit s prevencí, konzultujte ji s praktickým lékařem, gynekologem nebo jiným lékařem. Preventivní kontroly nad rámec státem vyhlášených programů si většinou musíte uhradit, ale jde o přijatelné částky – za ultrazvuk prsou kolem 600 korun, ultrazvuk břicha asi 1100 korun, kolonoskopii asi 2200 korun.

Foto: thinkstock

Genetik s vámi probere rodinnou anamnézuFoto: thinkstock

„Jsou rodiny, kde se nádory vyskytly častěji ve více generacích, mnohdy v mladém věku, pak je podezření na dědičnou dispozici a velmi vysoké riziko onemocnění. Vyplatí se genetická konzultace, při které odborník podrobně zhodnotí celou rodinu a může navrhnout genetické testy. Dědičné jsou často nádory prsu a vaječníků, nádory tlustého střeva a dělohy, ale i jiné,“ upozorňuje Lenka Foretová.

Genetická pracoviště jsou v každé větší nemocnici. Testování i konzultace hradí v odůvodněných případech pojišťovna. Existuje i možnost pro jistotu si zaplatit test sám. Cena testů se pohybuje od asi 5 do přibližně 18 tisíc, podle toho, co všechno zahrnuje. Za zhruba pět tisíc zjistíte, zda se vás týkají nejběžnější ženské choroby například nádor prsu či vaječníků, na nejvyšší částku dostanete kompletní analýzu.

Co zjistí genetika?

Jak probíhá genetické vyšetření? „Obvykle ho podstupují plnoletí, není ale výjimkou testování dětí. Pokud se pacient rozhodne genetické vyšetření podstoupit, podepíše souhlas a provede se odběr vzorků, nejčastěji krve, k izolaci DNA a následnému provedení genetické analýzy," říká primářka MUDr. Monika Koudová z GHC GENETICS Ltd.

Foto: thinkstock

Je zbytečné se trápit strachem z rakoviny, raději se zaměřte na prevenciFoto: thinkstock

„Pokud vyšetření prokáže vrozenou vlohu k nádorovému onemocnění, nemusí to znamenat, že skutečně onemocníte. Máte jen oproti běžné populaci zvýšené riziko – a z tohoto důvodu budete pravidelně a častěji kontrolováni," vysvětluje primářka Monika Koudová.

Například celoživotní riziko rozvoje karcinomu prsu je pro české ženy okolo 8 %, ale pro ty s prokázanou dědičnou dispozicí už je 20–80 %, navíc mají tyto ženy zvýšené riziko rozvoje i jiných nádorů.

Z čeho máte strach?

„Nejčastěji k nám chodí rodiny s podezřením na dědičnou formu nádorů prsu, vaječníků a tlustého střeva, časný nádor dělohy a jiné. Méně často jsou to vzácnější syndromy, například familiární polypóza tlustého střeva s vysokým rizikem nádorů zažívacího traktu, bohužel se může objevit již u dětí, a jiné závažné syndromy,“ říká primářka Lenka Foretová.

Pokud se dědičná zátěž prokáže, pak je nesmírně důležitá včasná specializovaná prevence. „U dědičné formy nádorů prsu a vaječníků je to již od 25 let pravidelně ultrazvuk a magnetická rezonance prsou střídavě po půl roce, i s mamografií se začíná brzy, jsou nutné vaginální ultrazvuky po půl roce. Lze podstoupit i preventivní operaci prsou. U dědičné formy nádoru tlustého střeva je nutná kolonoskopie po 1–2 letech již od 20 let. V takovýchto rodinách pojišťovna veškerá preventivní vyšetření i zákroky hradí," upozorňuje MUDr. Lenka Foretová.

Nejlepším způsobem, jak nad případným onemocněním vyhrát, je přijít včas. Konkrétní doporučení, kdy jít k lékaři, najdete v článku Mám rakovinu? Tyhle příznaky by vás měly dovést k lékaři!.

Máte rakovinu v rodině? Napište nám, jak se proti ní bráníte.

Reklama

Načítám