Hlavní obsah

Šťastné manželství? Pouštějte ho do hospody!

Foto: Thinkstock

Jde o to, oddechnout si a nechat oddechnout i drahou polovičkuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasická pánská jízda je prý klíč ke šťastnému manželství! Nevěříte? Podle amerických vědců skutečně stačí, když si váš muž bude občas moci pořádně vyhodit z kopýtka se svými kamarády. Ale pozor! Musí to být vážně jen jeho kamarádi, ne vaši společní! Protože sdílení přátel je prý pro vztah vysoce rizikové!

Článek

V pondělí jdete do divadla, v úterý na večeři s přáteli, ve středu s jinými kamarády na tenis, ve čtvrtek mají vaše děti vystoupení ve škole a v pátek se jede na chalupu. Ten program vypadá lákavě, ale podle výzkumu amerických vědců, který zveřejnil britský magazín Daily Mail, může vašemu manželství dost výrazně uškodit. Nedává totiž vašemu partnerovi absolutně žádný prostor, nalinkovaly jste mu veškerý jeho sociální život a to je velice nebezpečné!

Chlapi sobě!

Vědci zjistili, že muži, kteří netráví dostatek času se svými vlastními kamarády, se necítí dostatečně atraktivní a zajímaví pro svůj protějšek. A večery s vašimi společnými přáteli či s jinými partnerskými páry klasickou chlapskou jízdu nenahradí! Ta totiž pánům dodává pocit mužnosti, který je v manželském soužití velmi důležitý. Chlap se jednoduše potřebuje cítit jako chlap a to se mu při decentní večeři s Marií a Tondou, jejichž děti chodí s těmi vašimi na kroužek keramiky, nepodaří!

Ženy by podle vědců měly tak trochu brzdit! Aniž by si to uvědomovaly, mají tendence organizovat volný čas celé rodiny, a nevědomky tak ničí pouta mezi svým partnerem a jeho kamarády, a naopak vytvářejí přátelství s jinými manželskými páry, což není příliš šťastné.

Foto: Thinkstock

Kamarádi jsou pro muže nenahraditelní, a občas jim prostě dá přednostFoto: Thinkstock

Tip redakce:Muži jsou vlastně takové velké děti a potřebují se něčím zabavit. Že to je pro jejich partnerky někdy hodně náročné, se dočtete v článku Chlapi a jejich koníčky: Ze kterých ženy šílí?.

Nekraďte mu jeho kámoše

Nikdo tím nechce samozřejmě říci, že je něco špatného na tom, když žena vymyslí společný program pro sebe a svého muže. Stejně tak je v pořádku scházet se společnými přáteli. Jen je potřeba, aby váš partner měl alespoň pár kamarádů, kteří patří jen a jen jemu!

A podle výzkumu by ženy měly své partnery v přátelství s jinými muži podporovat, a to i v případě, že se jí příliš nelíbí. Možná je Honza trochu hrubián, možná si Jakub rád přihne, ale i tak dodají vašemu partnerovi to, co potřebuje – pocit, že je chlap, a i když má doma tři děti a manželku, umí to roztočit jako zamlada. „Možnost zajít na pár drinků nebo si zahrát golf s kamarády, které jeho žena nezná buď vůbec, nebo jen velmi okrajově, představuje pro muže malou, ale velmi důležitou dávku nezávislosti v běžném každodenním rutinním životě,“ vysvětluje autor výzkumu, profesor Benjamin Cornwell.

Ten také varuje před okamžikem, kdy prý vznikají první problémy. „Velké riziko vzniká ve chvíli, kdy muž musí pokaždé, když si chce vyrazit, brát svou ženu s sebou, nebo když si ona dokonce nárokuje jeho kamarády,“ upřesňuje Benjamin Cornwell.

Jde i o zdraví

Výzkum vychází z dat tří tisíc lidí z Chicaga ve věku 57 až 85 let z roku 2005, které vědci analyzovali. A zjistili, že ryze chlapské kamarádství má i vliv na erekci! U skupiny mužů, kteří mají jen přátele společné se svou ženou, je totiž riziko nejrůznějších poruch erekce až dvojnásobné. Ukázalo se také, že tito muži jsou více náchylní k nemocem, jako je například cukrovka, obezita a srdeční problémy. Nejvíce jsou pak ohroženi muži ve věku padesát až šedesát let, protože starší pánové nemají už na svůj sociální život tak vysoké nároky.

Jak je to možné? Jak to, že absence kamarádů má na muže tak neblahodárný vliv? „Muži potřebují mít někoho, s kým mohou mluvit o čemkoli, co je pro ně důležité. Je jedno, zda jde o fotbal, politiku, plány na koupi nového auta či obavy o práci. Zásadní je to, že se muž může odvázat a říci vážně cokoli, aniž by se to velmi rychle dostalo k jeho ženě,“ vysvětluje Edward Laumann, spoluautor výzkumu a profesor sociologie na chicagské univerzitě.

Tip redakce:Pozor ale na extrémy! Pořád byste před kamarády měly mít přednost vy! Jak to zařídit se dočtete v článku Má radši kamarády než mě! Co mám dělat?.

Co k tomu říct? Možná další nesmyslný výzkum, možná na tom ale něco je. Faktem je, že každý potřebujeme kus světa jen pro sebe. Je úžasné mít s partnerem společné koníčky, společné představy a také společné přátele. Ale stejně úžasné je mít také někdy chvilku jen pro sebe, pro své vlastní kamarády. Protože s nimi si užijete super večer, pobavíte se a zasmějete se, ale o to víc se pak těšíte domů.

Máte s partnerem společné kamarády? A jak často vyráží váš partner za zábavou bez vás?

Reklama

Související témata:

Načítám