Hlavní obsah

Roubenky: Bydlení budoucnosti?

Foto: srubovedomy.cz

Roubenka zapadá do okolní krajiny i zástavbyFoto: srubovedomy.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte ideální bydlení? Pokud za svůj sen považujete dům, který je prověřený staletími a zároveň dokáže šetřit energii jako nejmodernější pasivní stavby, zvolte roubenku. Splňuje oba požadavky a navíc se v ní krásně žije. Podívejte se!

Článek

Roubené chalupy jsou symbolem hlavně horských vesnic a osad, kde slouží většinou k rekreaci. Mnozí ale podlehli jejich kouzlu a hlavně výborným podmínkám a zvolili si je za trvalé bydlení. Příkladem jsou manželé Pavel a Eva, kteří si tu svou postavili teprve nedávno. „Nic jiného nás nenapadlo, protože v kraji, kde bydlíme, jsou všude kolem. Jen jsme dlouho hledali, kdo ji postaví. Nejprve se sem dovážely pouze z Finska, ale ty byly drahé. Pak jsme objevili českou firmu a dům nás vyšel i s pozemkem a zařízením zhruba na dva a půl milionu korun," říká majitel a dodává: „Značné prostředky nás stálo zasíťování pozemku, zejména vybudování  čištění odpadních vod, kde bylo nutno splnit přísná pravidla pro stavby budované v chráněné krajinné oblasti."

Foto: srubovedomy.cz

Akumulační kamna na dřevo připomínají pecFoto: srubovedomy.cz

Foto: srubovedomy.cz

Kuchyňskou linku vyrobil truhlář na míruFoto: srubovedomy.cz

Úniky tepla jsou minimální

Roubená chalupa má čtvercový půdorys 8,5 x 8,5 metru. Přízemí tvoří velká propojená kuchyň s obývacím pokojem a ještě zde zbylo místo na malou ložnici, koupelnu a chodbu s komorou. První patro je zatím pojato jako velká místnost, ale majitelé počítají s tím – a vše je k tomu také připraveno – že ji přepaží a vzniknou zde dva pokoje.

Roubenka je postavená z borovice. „Jde o klasickou metodu roubení, kdy podélné spoje typu pero-drážka zajišťují velmi dobré tepelné vlastnosti stavby, která splňuje přísné normy z hlediska tepelně izolačních vlastností i požární odolnosti,“ říká Pavel Haniš z firmy Haniš srubové domy, která roubenku stavěla.

Jeho slova potvrzuje i majitel. „Podle našich výpočtů má dům tak nízké tepelné ztráty, že by mohl být zařazený do kategorie energeticky pasivních domů,“ říká. Že za topení moc nezaplatí, mu potvrzují první měsíce, které zde strávil. K vytápění stačí velká akumulační kamna na dřevo – na první pohled připomínají klasickou pec, kde se válí líný Honza – postavená uprostřed místnosti v přízemí. Rodina se ale nemusí obtěžovat každodenním zatápěním, protože v domě je rozvedeno podlahové topení, kde jako zdroj energie slouží elektřina. Stačí tedy zmáčknout jedno tlačítko a topí se. Celý systém je navíc připravený tak, aby se mohla v budoucnu vyměnit drahá elektřina za úspornější tepelné čerpadlo.

Foto: srubovedomy.cz

Kromě kamen lze dům temperovat i podlahovým topenímFoto: srubovedomy.cz

Foto: srubovedomy.cz

Horní místnost se starožitnou truhlouFoto: srubovedomy.cz

Zelená byl náš nápad

Tato roubená chalupa se na první pohled liší od těch starých – majitelé zvolili místo bílých výmazů zelené. S nimi sladili i okenice.

A lahvově zelenou najdete i na několika místech v interiéru. Například na zdobení kamen nebo kuchyňské lince. Tu si udělal truhlář na míru. Kombinuje opět masivní dřevo s žulovou pracovní deskou. Nezbytnou součástí jsou moderní spotřebiče, které ovšem nijak neruší celkový charakter místnosti. S výjimkou varné desky a trouby, která pochází z retro kolekce, jsou vestavěné a tedy ukryté za dvířky linky.

Také ostatní nábytek v místnostech je kombinací nových kousků, vyrobených na míru, které doplňuje několik starožitných skříní a truhel v prvním patře. Zde je ze dřeva i podlaha, do přízemí přišla keramická dlažba v pískové barvě, která ladí se dřevem.

Foto: srubovedomy.cz

V koupelně okouzlí volně stojící retro vanaFoto: srubovedomy.cz

Vanu našli v Anglii

Jediné místo, kde majitelé nedodrželi kombinaci dřeva a zelené barvy, je koupelna. Tady ji střídá světle modrá. A to jak na podlaze, tak nábytku, ten koupili na internetu. Dominantním prvkem, který zaujme jako první, je kopie historické vany postavené do prostoru. „Přesně takovou jsme měli doma, líbila se nám, jen byla stará více než sto let a otlučená. Začali jsme hledat a zjistili, že prakticky stejná se vyrábí v Anglii, tak jsme si ji pořídili,“ konstatuje Pavel. S vanou pak sladili i umyvadlo a baterii. A výsledek? Koupelna skoro jako na zámku!

I když mnozí by raději než na zámku bydleli v tomto roubeném domě. Čemu dáváte přednost vy?

Reklama

Související témata:

Načítám