Hlavní obsah

Rudá rtěnka sluší všem! Nevěříte?

Foto: Mia Mirrelli

Tmavých odstínů rudé rtěnky se čtenářky obávaly zbytečně, moc jim slušíFoto: Mia Mirrelli

Reklama

Není rudá jako rudá. A o rtěnce to platí dvojnásob. Věřte nám, vyzkoušeli jsme to. Tmavě červené rtěnky se totiž mnoho žen bojí pro její výraznost, nebo že jim nesluší. Ale to je omyl. Stačí zvolit ten správný odstín. Vizážistka Kateřina Ederová vám to předvede na třech čtenářkách – blondýnce Anetě, brunetce Dominice a zrzce Evě.

Článek

O tom, že jsou letos výrazné rty v kurzu, jsme vás informovali už v předchozím článku Jarní líčení? Vedou výrazné rty!. Dnes vám přinášíme pravidla pro jejich líčení. Mezi ty hlavní patří bezesporu nutnost konturovací tužky a volba správného odstínu podle typu pleti, barvy vlasů i věku. „Určitě více než na barvě vlasů záleží na odstínu pleti. Pokud je světlá, zvolte chladnější podtóny rtěnky. Je-li snědší, můžete si dovolit výraznější červenou,“ doporučuje vizážistka Katka Ederová.

Kateřina dodává, že červených rtěnek se není třeba obávat ani na denní nošení, ale vždy se musí používat konturovací tužka, aby barva nevypadala rozpitě a držela na svém místě. A pokud má být nalíčená co nejdéle, naneste ji ve dvou krocích. Jak přesně na to, se dočtete v našem podrobném rtěnkovém manuálu.

Foto: Mia Mirrelli

Červená rtěnka je velmi výrazná a je třeba k ní přizpůsobit celkové líčeníFoto: Mia Mirrelli

Pozor si ale dávejte na zbytek make-upu a vizáže. „Čím výraznější zvolíte rtěnku, tím světlejší by měla být i tvářenka a stíny, abyste nevypadaly jako klaun. Je dobré se rovněž vyvarovat tmavých očních linek, což by mohlo působit v kombinaci s rudými rty příliš hrubě. Raději sáhněte jen po řasence,“ doplňuje také vizážistka Janka Letková, která doporučuje rovněž k rudé rtěnce i rudě nalakovat nehty.

Kam v ní vyrazit?

Rudá rtěnka už dávno není určena jen na výjimečné události a akce, jak se mnohé ženy domnívají. Záleží především na tom, jak se v ní která cítí. Pro některé dámy totiž stále představuje symbol vyzývavosti až vulgárnosti. „V rudé rtěnce budete sice výraznější, ale klidně ji používejte i přes den v práci. Vypadá skvěle v kombinaci s tmavým oblečením a spíše jednobarevnými kousky," radí Kateřina Ederová.

Foto: Thinkstock

Na užší rty se hodí trochu světlejší odstín, zatímco u plných rtů můžete na sytosti barvy přidatFoto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nejprve je důležité rty ohraničit konturovací tužkou, a poté vyplnit rtěnkouFoto: Thinkstock

Zaostřeno na čtenářky

Zkušenost s focením měla z trojice čtenářek, které se přihlásily na naši redakční výzvu, pouze Eva, a zkušenost s výraznou rtěnkou měla dosud zase jediná Aneta: „Líčím se denně a často používám hnědorůžovou rtěnku. Tenhle odstín od vizážistky se mi ale také velmi líbí.“

Foto: Mia Mirrelli

Vizážistka u Anety zvolila barvu rtěnky do růžova s modrým podtónem, který ladí ke světlejší pletiFoto: Mia Mirrelli

„Já jsem se přihlásila společně s Anetkou, protože jsme kamarádky, a překvapilo mě, že jste nás vybrali obě,“ neskrývala počáteční nadšení Dominika, která přiznala, že rudou rtěnku doma sice má, ale neodvažuje se ji nosit. „Líčím si totiž hodně výrazně oči a ta rtěnka už mi k tomu nejde,“ dodává.

Foto: Mia Mirrelli

Dominika má barvu vlasů s nádechem do červena, proto se k ní hodí rtěnka s odstínem více do hnědaFoto: Mia Mirrelli

Eva se pro změnu nelíčí skoro vůbec a vrcholem jejích pár minutek strávených před zrcadlem jsou pouze namalované řasy a světlý lesk na puse. Její proměna pod rukou vizážistky však všechny v redakci ohromila, a to včetně její maminky, která Evičce při focení dělala „bodyguarda“.

Foto: Mia Mirrelli

Zrzkám sluší podle vizážistky Katky rtěnky s oranžovými odlesky a nejlépe hnědá řasenkaFoto: Mia Mirrelli

Také patříte k odvážným, které se nebojí trochu provokovat rudými rty, nebo schováváte rudou rtěnku doma v šuplíku? Těšíme se na vaše příspěvky v diskusi pod článkem.

Vizáž a styling: Kateřina Ederová, SURFACE profesionální škola líčení

Reklama

Související témata:

Načítám