Hlavní obsah

Sex: 5 špatných způsobů, jak ho odmítnout

Foto: thinkstock

Každé odmítnutí bolí...Foto: thinkstock

Reklama

Partner k vám zezadu přistoupí a začne vás líbat na krk a hladit. Víte, že „to“ chce, jenže vy zrovna nemáte náladu. Co uděláte? Z 90 % se zachováte špatně! Naučíme vás, jak ho odmítnout správně!

Článek

Stává se to téměř pořád. On na to náladu má, vy ne. Ale jakým způsobem zpacifikovat sexuální výzvu, aby z toho nevznikla hádka? Tohle je 5 nevhodných reakcí, které vašeho partnera rozhodně nepotěší!

1. Reagujete mrzutě a v duchu si přejete, že se milenec dovtípí.

Podle philadelphské psycholožky Barbary De Angelis partner sexuální předehrou nežádá pouze sex. Spíš svojí žádostí říká, ať ho přijmete takového, jaký je. „To, že muži byli vždy sexuálními agresory, je nyní staví do pozice těch, kteří mohou být odmítnuti. Muži však nenávidí odmítnutí,“ popisuje ve své knize Tajemství mužů, která by měla každá žena znát. Proto pány ženská ráznost uráží. „Je to jako kdyby mě bodla nožem do stehna,“ říká Vilda. „Chápu, že ženská není stroj, já taky nemůžu pořád, ale když mě nechce, chci slyšet racionální důvod. A taky netoužím připadat si jako prašivý pes, kterého se dotyčná štítí,“ dodává Vilda.

2. Jste unavené (či únavu předstíráte) a znuděně partnera odstrčíte.

„Muž neslyší, že nemáte náladu na sex. Bude reagovat, jako byste ho odmítla. Většina mužů, s nimiž jsem hovořila, se přiznala, že když partnerka náležitě nereagovala na jejich sexuální výzvy, pokořilo je to a zdrtilo,“ popisuje Angelis. „Nevnímají, že jim říkáte, že jste unavené, místo toho slyší, že je nemilujete, nechcete je, netoužíte po nich a nejsou pro vás dost dobří.“

„Tak je fakt, že když se mi do sexu nechce, pronesu něco o tom, že jsem měla v práci perný den a potřebuji si nejdřív odpočinout. Na mého muže zabírá hláška: Uvidíme za chvíli,“ vypráví třicetiletá Šárka.

Foto: thinkstock

Vysvětlete mu, proč nemáte na sex pomyšleníFoto: thinkstock

3. Pronesete „dnes ne, nemám náladu, nech mě být“.

I tohle vlastně citové odmítnutí pány raní. A pokud k němu dochází často, může se stát, že partnera sex s vámi přestane bavit, a tudíž ho začne vyhledávat jinde. Jinými slovy platí pravidlo, že když nedojde k sexu, mělo by následovat ujištění, že i tak pro vás muž hodně znamená. Vždyť pohlazení nebo objetí je otázkou vteřiny.

4. Použijete tradiční výmluvu na bolest hlavy či premenstruační syndrom.

Samozřejmě, dobře vám není pořád, to dá rozum. Jenže je třeba vážit slova, jak takovou informaci podat. Řekněte třeba: „Víš, miláčku, dneska se necítím moc dobře, takže by to nebylo ono. Ale pojď ke mně, můžeme si lehnout a podívat se spolu na nějaký film.“

5. Úmyslně partnera naštvete, aby se sexu vzdal.

„Nesahej na mne, dokud mi to neřekneš/nevyhovíš mi/neuděláš to, o co jsem tě žádala, nic nebude.“ Je vám to povědomé? Pak se snažíte rozdávat sex na příděl a za jeho pomoci partnera ovládat. Podle Američanky Johanny Lyman, certifikované životní koučky, to v praxi vypadá tak, že kritikou partnera naštvete, což vám zajistí alibi a důvod pro to, aby k sexu nedošlo. Odmítnutí za účelem trestu vypovídá o tom, že vás samotné sex nebaví. Je třeba si zamést před vlastním prahem a přiznat barvu, čím to může být. Může za to on?

Foto: thinkstock

Nechcete sex? Nevadí. Ale neodmítejte jeho lásku, pohlazení...Foto: thinkstock

„Nemá-li žena vedle sebe muže svých snů, partnera si neváží, či jím dokonce pohrdá, její touha klesá na bod mrazu. Naordinovat takové ženě obdiv k partnerovi se v praxi realizovat nedá,“ říká sexuolog Zlatko Pastor. Jenže nevhodná sexuální odmítnutí přinesou další potíže. Hádky? Milenka? To všechno může přijít!

Jak slušně nepřijmout sexuální nabídku?

Jestli vás po přečtení předchozích řádků napadá, že je to všechno nějaké složité, a tak je jistě „lepší“ neochotně na sex přistoupit a těch pár minut přežít, opak je pravdou. Sex přestane bavit právě vás. Přitom je to všechno v jediné myšlence: „Pokud nemáte náladu na milování se svým partnerem, odmítněte sex, ale neodmítejte partnerovu lásku,“ varuje Barbara de Angelis. „Snažte se pochopit křehkou zranitelnost spočívající v tom, že muž se vám nabízí, a vy ho tím či oním způsobem přijímáte.“

A jak sex odmítáte vy?

Reklama

Načítám