Hlavní obsah
3,9
(15)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Aktualizováno

Zavzpomínejte si na léto při pojídání pravé italské focaccii, a hned vám bude lépe. Recept je velmi jednoduchý.

35 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 bochníky
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíce mořské soli
  • 20 g droždí
  • 400 ml vlažné vody
  • 6 lžic olivového oleje
Na ozdobu
  • 1/2 ks cibule
  • 1 hrst černých oliv
  • 1 hrst sušených rajčat
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Do vlažné vody rozdrobte droždí a mícháním ho nechte úplně se rozdrobit. Přidejte trochu mouky (jejímu výběru věnujte extra pozornost a v regálech najděte „mouku dvounulku“, označení 00 značí, že se jedná o výběrovou, extra jemně mletou mouku) a tu opět úplně rozmíchejte, aby se pak v těstu nedělaly hrudky. Nakonec zlehka vmíchejte i zbytek mouky a vypracujte hladké těsto. To překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě pořádně nakynout.

02.

Troubu zapněte asi na 240 stupňů. Pracovní desku poprašte moukou, vyklopte na ni nakynuté těsto a rukama ho zlehka, ale důkladně dlaněmi propracujte. Těsto je krásně nadýchané, pružné a měkké. Rozdělte ho na dvě části a z těch vytvarujte bochánky. Ty položte (klidně vedle sebe) na plechy vyložené pečicím papírem, zalijte je olivovým olejem a nechte je ještě chvilku kynout.

03.

Když jsou nakynuté, prsty z bochánků vypracujte asi 2 cm silné placky, ty znovu polijte olivovým olejem, posolte hrubou mořskou solí a bříšky prstů oboje zapracujte do těsta – jako byste do něj chtěli dělat důlky. Takto připravené placky nechte podle chuti již takto hotové nebo na ně dejte pár oliv (případně jiných surovin), vložte do trouby a nechte je asi 10–15 minut péct dozlatova. Délka pečení záleží na troubě.

04.

Upečenou focacciu nechte vychladnout na mřížce, a pak ji nakrájejte na kousky. Pokud byste ji krájeli ještě horkou, těsto by se srazilo. Podávat ji můžete místo klasického pečiva nebo si ji máčet v teplém olivovém oleji a jíst jen tak. Je to lahoda!

Související témata:

Načítám