Hlavní obsah

Jezírko jako skvost zahrady: Jak se o něj starat?

Foto: WhiteYura, Shutterstock.com

Foto: WhiteYura, Shutterstock.com

Reklama

Jezírko dodá zahradě příjemnou, romantickou a uklidňující atmosféru. Aby se stalo pýchou vašeho pozemku, je nutné věnovat mu patřičnou péči. Na co se zaměřit?

Článek

Zahradní jezírko je skvělý doplněk zahrady, zvlášť to obohacené o faunu a flóru. Někdy se ale může stát, že se rostlinstvu ani zvířectvu nedaří a místo průzračné hladiny na vás čekají akorát plovoucí řasy. Ty mohou postihnout jezírka všech velikostí a objemů a mívají hned několik příčin. Jaké to jsou?

Velikost a hloubka jezírka

Mezi nejčastější příčiny zaneseného jezírka patří jeho velikost. Platí, že čím větší jezírko je, tím méně práce budete s jeho údržbou mít, protože si vytvoří vlastní samočisticí ekosystém. Minimální velikost jezírka by měla být 50 m² a hloubka alespoň 170 cm. Mělčí a menší jezírka potřebují dodatečnou pomoc, například od filtračních zařízení nebo chemických přípravků.

Průtoková voda, nebo stojatá?

Důležité také je, zda je voda v jezírku průtoková, nebo stojatá. Průtoková odnáší během dne většinu nečistot a zásobuje jezírko kyslíkem důležitým pro rostliny i živočichy, takže se o něj moc starat nemusíte. Ve stojaté vodě se naopak mnohem snadněji usazují napadané věci a rychleji se kazí. Vhodnou pomocí jsou fontánky nebo umělé vodopády či kaskády, které vodu průběžně okysličují. 

Podíl na čistotě vody má také okolí jezírka, které je vhodné alespoň zčásti zastínit, například pomocí leknínů. Sníží se tím teplota vody a zhorší se podmínky pro tvorbu řas. Role slunečníku se mohou chopit i přilehlé dřeviny, ty vám ale přidělají práci navíc. Zatímco z těch listnatých budou do vody padat listy, jehličnany hladinu zpustoší pylem. Takové nečistoty je důležité pravidelně odstraňovat.

Foto: Paul Vasarhelyi, Shutterstock.com

I malá jezírka mohou být čistá. Zajistěte jim hlavně vhodné množství rostlin a tekoucí voduFoto: Paul Vasarhelyi, Shutterstock.com

Jezírko čistí rostliny

Nejlepším a nejpřirozenějším čističem jsou vodní rostliny. Na hladině, kde by měly zabírat přibližně polovinu prostoru, poskytují jezírku stín, u dna pak pracují na čištění vody. Umístěte je do košů či vaků, případně je oddělte kamennou zídkou či štěrkem, aby se nemohly libovolně rozrůstat. Kromě leknínu patří mezi vhodné druhy třeba plavín štítnatý, kotvice plovoucí, stulík malý, vodoklas vodní nebo orobinec menší. Myslete na to, že každá z těchto rostlinek potřebuje jezírko hluboké alespoň půl metru.

Vhodné je vysadit rostlinky i na břeh, ideální jsou vlhkomilné trvalky, kapradiny či okrasné trávy. Vybírejte především podle kyselosti a zásaditosti půdy i vody. Skvělou volbou je rákos obecný, puškvorec nebo kosatec žlutý.

Jak vybrat filtr pro jezírko?

Může se stát, že přirozené čištění jezírku nebude stačit. Nainstalujte do jezírka filtr, jeho volbu přizpůsobte objemu a velikosti jezírka i tomu, zda v něm žijí ryby.

Pro jezírka okolo deseti metrů krychlových a jezírka s kaskádami, vodopády či se spoustou rybiček se nejvíce hodí průtokové filtrace, které se umisťují nad vodní hladinu. Na úroveň vodní hladiny se umisťují tlakové filtrace, jež se hodí hlavně do menších jezírek a vod bez rybek. Podvodní filtrace umožňují vytvářet nejrůznější vodní efekty, například fontánky. Pokud máte skutečně velký problém s řasami a zeleným zákalem, sáhněte po UV filtrech, které vodu čistí za pomoci ultrafialového záření.

Filtry jsou k dostání v běžných hobby marketech a jejich ceny se pohybují zhruba od dvou tisíc. Nejlevnější kousky raději nekupujte, protože se nejčastěji jedná o malé filtry, které objem jezírka přefiltrovat nezvládnou. Filtr nechte pokud možno v neustálém provozu. Na zimu z něho vypusťte vodu a odstavte ho.

Když ani filtr nestačí

Pokud ani filtrace nestačí a vy se rozhodnete sáhnout po chemických přípravcích, vybírejte ze speciálních směsí určených pro jezírka. Před jejich koupí si zjistěte, co vodě chybí nebo čeho má nadbytek. Pomohou vám s tím testovací proužky, podle jejichž výsledku vyberte vhodný prostředek.

Foto: Gyuszko-Photo, Shutterstock.com

Mnohým jezírkům k čisté vodě stačí fontánky. V případě, že nepomohou, zvolte kvalitní filtr nebo speciální čisticí prostředkyFoto: Gyuszko-Photo, Shutterstock.com

Péče o jezírko během roku

  • Jaro - V březnu odstraňte z jezírka odumřelé části rostlin a listí, můžete také částečně vyměnit vodu a přesadit bujně rostoucí rostliny. Nové rostliny lze přidávat až do května. Jakmile se voda ohřeje nad 10 °C, znovu začněte krmit rybky.
  • Léto - Během letních měsíců protrhávejte rychle rostoucí rostliny a hlídejte, zda hladina vody neklesá. Pokud je to třeba, doplňte ji z vodovodu a použijte přípravky neutralizující chlor a těžké kovy. Pravidelně kontrolujte filtr a v případě potřeby ho vyčistěte. Nezapomínejte na krmení ryb. Protože jeho zbytky ve vodě hnijí, je vhodné používat plovoucí krmítka.
  • Podzim - Na podzim z vody vylovte všechno listí a odumřelé části rostlin a příliš velké rostliny prostříhejte. Jakmile teplota vody klesne pod 10 °C, přestaňte krmit rybičky a vyndejte všechny zimu nesnášející rostliny.
  • Zima - V zimě zajistěte jezírku dostatek kyslíku – nechte ve vodě stonky slámy nebo duté tyčky rákosu, které navíc poskytnou útočiště hmyzu. Proti zamrznutí pomáhá i plovoucí polystyren a kousky dřeva. Přezimujícím rybám v ledu vytvářejte pomocí horké vody díry. Tlakové vlny způsobené vysekáváním děr by je totiž mohly vyděsit, v horším případě jim ublížit.

Reklama

Související témata:

Načítám