Hlavní obsah

Jak připravit na sezonu zahradní sekačku? Zásadní je vyčistit, promazat a nabrousit

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro už se hlásí a tráva začíná růst tak, že si každou chvíli řekne o první sečení. Proto je ideální čas probudit sekačku ze zimního spánku. Jak to udělat, abyste ji připravili co nejlépe?

Článek

Je jedno, jestli máte sekačku elektrickou, akumulátorovou nebo benzinovou, všechny je zásadní na novou sezonu správně připravit tak, aby byly spolehlivým a bezpečným pomocníkem. Jak to udělat?

Sekačka, sběrný koš a promazání

Jestli jste sekačku na podzim v rámci zazimování řádně nevyčistili, udělejte to teď. A nejde jen o její spodek kolem nožů, ale třeba i sběrný koš. „Pokud má zanesené větrací průduchy, nemá vzduch kam unikat a sekačka nemůže správně sbírat posečenou trávu,“ vysvětluje Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht.

Jarní údržba by také měla v každém případě znamenat promazání pohyblivých částí sekačky vazelínou nebo olejem. Pokud si na to netroufáte nebo si nejste jisti, kde a co promazat, raději ji svěřte odborníkům. Vyplatí se to, protože tím prodloužíte životnost stroje.

Sekačka na trávu: jak nabrousit nože

Aby sekačka trávu dobře odřízla a neroztřepila, je třeba mít ostré nože či nůž. Je tedy dobré překontrolovat, jak na tom ten váš je, a pokud potřebuje nabrousit, pak ho také raději svěřte odborníkům. Ti ho jsou totiž schopní i vyvážit. Pokud vyvážený není, může se to projevit špatným plněním koše a vibrací přístroje při práci.

Foto: fotosparrow, Shutterstock.com

Základem jarní přípravy sekačky je ji dobře očistit a nabrousit nůžFoto: fotosparrow, Shutterstock.com

Sekačka elektrická a akumulátorová

Příprava sekačky s elektrickým motorem je hlavně o tom ji správně vyčistit a nabrousit nůž. Tím máte vlastně hotovo a lze vyčkat na příhodné počasí na první posekání trávníku. To je ideální udělat, pokud je vysoký alespoň 5 cm a dostatečně silný. Měli byste si být také jistí, že to neděláte těsně před tím, než začne mrznout, ale pozor i na déšť.

Benzinová sekačka

Po vyčištění a nabroušení nože byste u benzinové sekačky měli dohlédnout, zda je v motoru dost oleje a v jakém je stavu. „Olej vyměňte po prvních pěti hodinách provozu a následně po dalších padesáti nebo jednou za rok. Postupujte podle návodu výrobce a nikdy nedávejte víc než maximálně doporučené množství,“ varuje Petr Tichý.

Po kontrole oleje byste měli vyměnit vzduchový filtr. Pokud je zanesený prachem a nečistotami, snižuje se jeho průchodnost a motor pak špatně startuje, má vyšší spotřebu a nižší výkon. Filtr byste měli měnit každých 25 pracovních hodin nebo jednou za rok.

Jestliže jste na zimu ze sekačky nevylili palivo, pak to udělejte právě teď. „Vlhkost, kterou na sebe bio složky paliva vážou, se projeví jako voda v palivu. Ta způsobí škodu zejména v karburátoru – dochází k ucpání trysek a palivo nemůže procházet. S tím se v servisu setkáváme nejčastěji na jaře. Na podzim sekačku zákazník odstaví a nechá v nádrži zbytky nevyužitého paliva. Na jaře vyveze stroj z garáže a nemůže ho nastartovat. Správně by měl před nastartováním starý benzin vypustit, vyčistit palivový systém a až poté nalít benzin nový a nastartovat,“ radí Jan Hendrych z říčanského servisu Fieldmann.

Načítám