Hlavní obsah

Zahradní nábytek: Jak skloubit funkčnost, estetiku a pohodlí? Základem je správný materiál

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořízení nového zahradního nábytku není investice jen na rok, stále jsou proto v kurzu nadčasové neutrální odstíny a přírodní materiály. Když pomineme design, na co dalšího se při nákupu zaměřit?

Článek

Ať už chcete zahradní nábytek jako pastvu pro oči při venkovní zábavě, grilovačce, nebo hledáte jednoduchou sadu lehátek pro vytvoření soukromé oázy klidu, v první řadě si uvědomte, že nábytek má být váš sluha, nikoli pán. Vybírejte proto materiál, který nemusíte v případě nepřízně počasí uklízet nebo stěhovat a déšť mu neublíží.

Jaké jsou čtyři základní typy materiálu a jaká jsou jejich pro a proti?

Ratanový zahradní nábytek

Existují dva druhy ratanu – přírodní a syntetický. Oba nabízejí efekt tkaného stylu, který vypadá skvěle v různých barvách a hodí se kamkoli. Na zahradu volte ratanový nábytek vyrobený ze syntetické polyetylenové pryskyřice. Ta je odolná proti povětrnostním vlivům, díky čemuž ji nemusíte sklízet – a je levnější než přírodní varianta.

  • Výhody: Silný a odolný, líbivý na pohled, dostupný v různých stylech a barvách.
  • Nevýhody: Přírodní proutěný ratan vypadá skvěle, ale není odolný vůči povětrnostním vlivům, takže se hodí spíš na terasy nebo zastřešené balkony.

Dřevěný zahradní nábytek

Pokud si libujete v přírodních materiálech, dřevo je pro vás jasnou volbou. Navíc při správné péči vám vydrží věky. Měkká dřeva, jako je borovice a cedr, stojí méně, ale jsou vhodnější pro vnitřní vybavení, protože potřebují neustálou ochranu před přírodními živly. Dražší tvrdé dřevo, jako je teak a eukalyptus, vydrží dlouho. Při každoročním ošetření olejem a mořidlem se stanou vaším parťákem na hodně let a jejich vzhled vás nikdy neomrzí.

  • Výhody: Odolný, pevný, nezadržuje teplo, vypadá přirozeně, lze jej natírat nebo namořit v různých barvách.
  • Nevýhody: Vyšší pořizovací cena, vyžaduje každoroční údržbu.

Kovový zahradní nábytek

Hledáte-li něco, co je nenáročné na údržbu a odolné za každého počasí, je pro vás vhodný kov. Je robustní, odolný proti povětrnostním vlivům (hledejte nerezovou sadu) a můžete ho nechat venku po celý rok. Spousta sestav je minimalistického designu, které se hodí ke všem stylům. Velkým hitem je provazové vyplétání na kovové konstrukci, které v sobě snoubí přírodní styl s moderním. Některé jsou i skládací – vhodné, pokud máte menší zahradu nebo balkon.

  • Výhody: Odolný, nenáročný na údržbu, skvělý do menších prostor
  • Nevýhody: Ve slunečných dnech se zahřívá a při sezení nepříjemně pálí. K tomuto nábytku je proto nutné dokoupit ještě sedací polštáře.

Plastový zahradní nábytek

V případě, že máte omezený rozpočet, je plastová sada ideální volbou. Obvykle koupíte nábytek již smontovaný a vyrábí se v mnoha stylech. Nebudeme si ale nic nalhávat, nejedná se o žádný designový klenot. Vhodné je proto přikoupit k plastové sadě zahradního nábytku i nějaké stylové dekorace.

  • Výhody: Nízká pořizovací cena, odolnost vůči povětrnostním vlivům, nenáročný na údržbu, minimální montáž.
  • Nevýhody: Není ekologický.

Hity v oblasti doplňků pro tento rok

Trendy na rok 2024 se netýkají jen módy, ale i bytového a zahradního designu. Zatímco neutrální barvy jako béžová a šedá stále dominují, rok 2024 vnesl do venkovního designu i hravou barevnost. Pokud byste očekávali, že se ponese na vlně barvy roku Peach Fuzz, byli byste překvapeni. Objevují se odvážné odstíny modré, zelené nebo teplé oranžové, které oživují venkovní prostor a dodávají mu dynamiku - ať už v podobě vzorovaných polštářů, dek nebo koberců. Odolné funkční tkaniny jsou navrženy tak, aby nepodléhaly přírodním živlům. Nenasáknou vodu při dešti a neztrácí barvu na slunci.

Načítám