Hlavní obsah

Souboj receptů: Sladké i slané dobroty s karamelem

Foto: Petr Makovička

Karamel nemusí nutně patřit ke sladkému jídluFoto: Petr Makovička

Reklama

Už jste někdy zkoušeli dělat karamel? Že ne? Pak nevíte, oč se připravujete, je to totiž úžasně jednoduché. A jako důkaz pro vás dnes máme karamelovou chalvu, pečená jablka a skvělý bůček s karamelovou omáčkou.

Článek

Vyrobit karamel je stejně zrádné, jako jednoduché. V podstatě stačí do trochy tuku nebo i bez něj nasypat na pánev cukr a počkat, až zkaramelizuje. Pozor jen musíte dávat na rychlou manipulaci s ním a na to, abyste jej nepřipálili, protože méně je v jeho případě někdy více!

Karamelová chalva od Jany Ch.

Na 6 porcí potřebujete: velký hrnek (250 ml) hrubé pšenice, velký hrnek nejlépe hnědého cukru, 120 g másla, asi 4 dl vody a 4 dl mléka (vody by měly být nejméně 4 dl, ale poměr si jinak můžete libovolně upravit nebo mléko úplně vynechat), velkou hrst rozinek, měkkého sušeného ovoce nebo ořechů. Jako omáčka se hodí řídký vanilkový puding nebo ohřátá jablečná přesnídávka smíchaná se skořicí.

Postup: „V hluboké pánvi nebo hrnci se silnějším dnem rozpusťte 2/3 másla a nasypte do něj cukr. Ten za častého míchání nechte zkaramelizovat. Mezitím si převařte potřebnou vodu a pusťte se do přípravy krupice. Na jiné hluboké pánvi nebo v hrnci rozpusťte zbytek másla, přidejte odměřenou krupici a zvolna ji orestujte do zlatohněda. Pokud se bojíte, že byste nezvládali přípravu krupice a karamelu zároveň, nachystejte si dřív krupici.

Foto: Petr Makovička

Orientální jídlo není nezbytně nevhodné pro český stůlFoto: Petr Makovička

Když cukr zkaramelizuje, zalijte jej po troškách horkou vodou (pozor, opravdu to prská), přidejte rozinky (nakrájené ovoce, ořechy…) a vařte na mírném plamenu ještě asi 3 minuty, než se ztuhlý karamel zpět rozpustí. Pak případně přilijte mléko. Plamen stáhněte na minimum a postupně za stálého míchání přidejte opraženou krupici. Vařte ještě asi 5–7 minut, až je krupice hotová (pohltí všechnu tekutinu a sama se odlepuje od stěn hrnce).

Podávejte přelité řídkým vanilkovým pudinkem (ten uvařte podle návodu, ale mléka přidejte o 1/2 víc) nebo ohřátou jablečnou přesnídávkou se skořicí. Chalva se dá jíst ještě teplá nebo ji můžete nechat ve formě ztuhnout a nakrájet.“

Dáte si radši něco víc českého? Ochutnejte naše Karamelové řezy!

Bůček s karamelovo–zázvorovou omáčkou od Sabiny

Na 4 porce potřebujete: 600 g libového bůčku bez kosti, 2 lžíce oleje, 3 lžíce krupicového cukru, 0,5 dl kvalitní sójové omáčky, 0,5 dl sladkého bílého vína, 1 malou cibuli, 3 stroužky česneku, asi 1 cm čerstvého zázvoru nebo 1 lžičku sušeného mletého a sůl.

Foto: Petr Makovička

Karamel vás v kombinaci s bůčkem rozhodně překvapíFoto: Petr Makovička

Postup: „Bůček nejprve ze všech stran osolte, podlijte 1 dl vody a vložte asi na 60 minut do trouby, kterou jste si vyhřáli na 180 stupňů Celsia. Mezitím si připravte omáčku. Do pánve nalijte trochu oleje a přidejte cukr. Za častého míchání nechte cukr zkaramelizovat. Když je z něj tekutá hnědá hmota, přidejte jemně nasekanou cibuli, utřený česnek, nastrouhaný zázvor, sójovou omáčku a bílé stolní víno. Vše promíchejte a nechte na mírném plamenu chvíli jemně vařit, aby se šťáva zredukovala a trochu zhoustla. Podle chuti ji můžete ještě trochu dosolit, záleží na tom, jakou sójovou omáčku jste použili. Upečený bůček nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou. Jako příloha se hodí rýže nebo hezky po česku chleba.“

Přijde vám karamel do slaného jídla „divný“? Věřte, že třeba červené zelí neuděláte nikdy tak dobré, jako když cukr necháte zkaramelizovat v cibulkovém základu nebo uděláte karamelovou jíšku! Recept najdete v článku Babiččiny recepty: Svatomartinská husa.

Pečená jablka se šlehačkou a karamelovou polevou

Na 4 porce potřebujete: 2 jablka, 1 kelímek (250 ml) smetany ke šlehání – podle chuti si zvolte klasickou bílou nebo jako já pařížskou, 1 ztužovač do šlehačky, 50 g másla, 100 g cukru krupice a 1 dl horké vody.

Foto: Petr Makovička

Pečená jablka jsou jako dezert skvěláFoto: Petr Makovička

Postup: „Hledáte něco opravdu jednoduchého? Tady to je! Jablka rozkrojte na poloviny a zbavte jádřinců. Na plech dejte pečicí papír a položte na něj jablka řezem nahoru. Ta potřeterozpuštěným máslem, posypejte lžící cukru a dejte na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Mezitím vyšlehejte šlehačku se ztužovačem a připravte si karamelovou polevu. Ta se dělá následovně: na pánev nasypte zbytek cukru a nechte jej za častého míchání zkaramelizovat. Když je hnědý a tekutý, přilijte po troškách asi 1 dl vody. A pozor, ať vás prskající voda neopaří! Na upečená jablka navršte šlehačku, kterou pak přelijte karamelem. Kdyby vám mezitím ztuhl, tak jej jednoduše zase zahřejte, a on se rozpustí. Použít můžete samozřejmě i koupenou karamelovou polevu.“

Máte rádi karamel? Napište nám, co je podle vás to nejlepší karamelové jídlo! Recepty můžete posílat na e-mail jana.ch@proženy.cz!

Reklama

Načítám