Hlavní obsah

Větší prsa? Víme, jak na to!

Foto: shutterstock.com

Plný dekolt je snem mnoha ženFoto: shutterstock.com

Reklama

Povislá ňadra po porodu už nejsou tak pevná jako dříve? Nebo vás snad trápí velikost vašich prsou? Přečtěte si, jaké máte možnosti nápravy, a všechny překvapte krásným dekoltem a nabytým sebevědomím. Léto se kvapem blíží, je nejvyšší čas pro změnu!

Článek

Mezi nejvíce vyhledávané zákroky v oblasti plastické a estetické chirurgie patří operační zvětšení prsou neboli augmentace. Je to překvapení? Vůbec ne. Uvádí se, že něco okolo 93 % mužů se při prvním kontaktu se ženou nejdříve podívá na její prsa, jež jsou symbolem ženství, sexuality, erotična. Nemusejí být obrovská, ale hlavně aby byla. A právě proto se mnoho žen spoléhá na umění lékařů, kteří dokáží modelovat, upravovat a zvětšovat ňadra.

Zvětšení? Bolí!

Augmentace probíhá v celkové anestezii a je vhodná pro ženy, jež mají prsa povislá či drobná. Zákrok spočívá v umístění anatomického (tvarově připomínajícího kapku), kulatého nebo asymetrického prsního implantátu pod sval, částečně pod svalnebo pod prsní žlázu s řezem umístěným pod prsní rýhou, kolem dvorce a popřípadě v podpaží. Vše se ale posuzuje individuálně na základě anatomických dispozic. Po operaci následuje hospitalizace a užívání léků proti bolesti. Tím však péče o nová prsa zdaleka nekončí! Pokud nedojde ke komplikacím a výskytu infekce nebo krvácení, po několik týdnů je nutné nosit speciální podprsenku, vyvarovat se fyzické zátěže ap. Ve vlastním zájmu je třeba také jednou za dva roky od operace absolvovat vyšetření ultrazvukem. Ale ani tak nemusí být implantáty věčné.

Jak dlouho nová prsa vydrží?

„Implantáty není nutné měnit, pokud je vše v pořádku. Například u nás, v pražském Lékařském domě (dále LD), bylo operováno mnoho klientek, které své implantáty mají 15 let a více a nebylo u nich potřeba dalšího zásahu,“ vysvětluje Mgr. Ferdinand Überall s tím, že samozřejmě nelze paušálně počítat s doživotním výborným výsledkem. Ke kvalitě samotných implantátů podotýká: „V LD většinou používáme ty z USA – Natrelle (dříve McGhan), které jsou patrně nejlepší na trhu. A vydrží dlouho.“

Foto: shutterstock.com

Většina mužů se hned dívá ženám na prsaFoto: shutterstock.com

Tuk z liposukce v podprsence!

To samé se ale nemůže tvrdit o možnosti zvětšení prsou pomocí vlastního tuku odsátého z některé z problematických partií. Tato metoda se zatím de facto neprovádí, neboť s tímto typem operací nejsou žádné velké zkušenosti. Podle námi osloveného odborníka efekt nebude trvalý, ale pouze dočasný, protože dochází ke vstřebávání tuku. A navíc je zákrok oproti klasické augmentaci mnohem dražší.

Království za hezčí linie

Modelace prsou spočívá v pozvednutí, vytvarování a tzv. omlazení vzhledu ňader či vyřešení asymetrie dvorců a potíží s bradavkami (vpáčení, zvětšení). Úpravy nemají trvalý charakter, protože gravitace a hormonální změny se obelstít nedají. Stejně jako u zvětšení může dojít i k pooperačním komplikacím, byť jejich procento není zase tak vysoké. Památku na zákrok však připomene jizva tvarově závislá na daném typu modelace.

Kdy si nechat hrudník upravit?

Jakékoliv úpravy prsou se doporučují až po dětech – těhotenstvím a kojením dochází k objemovým změnám, které mohou znehodnotit výsledek, a dále kvůli kojení, neboť hrozí riziko narušení mléčných žláz. Platí, že vhodná doba k zákroku nastává minimálně 6 měsíců po ukončení kojení, optimálně i déle. Samozřejmě se to týká i zákroku zmenšení prsou ze zdravotních důvodů, na který v určitých případech přispívá zdravotní pojišťovna. „K tomu je potřeba schválení revizním lékařem zdravotní pojišťovny, který rozhoduje na základě lékařských zpráv ošetřujících lékařů pacientky, což může být plastický chirurg, neurolog, ortoped apod.,“ objasňuje Mgr. Überall.

Všechno je to hezké, ale kde na to vzít? Odpověď: Stačí si to dobře vyjednat! V některých ambulancích lze zákrok dojednat i na splátkový kalendář.

Foto: shutterstock.com

O nová prsa je potřeba se staratFoto: shutterstock.com

Tablety a masáže: Past na důvěřivce

Co dělat, když i tato varianta selže? Lze věřit „zázračným“ doplňkům stravy, které za pár dní užívání slibují zvětšení poprsí až o jednu velikost košíčků? I když jsou popisy jednotlivých preparátů ohromující, výsledný efekt zdaleka nedosahují. Ale uznejte, že to zní dobře: Tyto tablety stimulují množení buněk v horní i dolní vrstvě pokožky, takže podporují tvorbu nové kožní tkáně. Za 90 tobolek zaplatíte „pouze“ 1299,- a vaše prsa již nikdo nepřehlédne! To takové beauty boxing breastvibes neboli masírující silikonové náplasti, fungující díky pohonu tužkové baterie, aspoň působí příjemné pocity, když už nic (cena 599,-).

Pořád to ale není o úpravě ňader. Mgr. Überall toto téma uzavírá slovy: Žádný z těchto přípravků ani přístrojů negarantuje trvalé výsledky a z našich zkušeností je efekt buď žádný, nebo zcela minimální. Určitě vám nezaručí zvětšení prsou o jedno číslo. K těmto ,zázrakům‘ jsou naši lékaři opravdu skeptičtí.“

Pokud tedy chcete svá ňadra vymodelovat či jinak upravit - a toužíte po trvalejších výsledcích, není jiného východiska než maximálně přibrat na hmotnosti, pokud vás trápí jejich malý objem, nebo navštívit chirurga v případě, že sníte po krásných tvarech. Vždy je ale dobré při rozhodování, zda „ano“ či „ne“, přihlížet k faktu, že upravená ňadra jsou radost i starost zároveň a potřebují ke své „údržbě“ opakovanou investici a péči.

Jak se o nová prsa starat? Kolik jednotlivé zákroky stojí? Máte další otázky ohledně modelace a zvětšení hrudníku? Zeptejte se našich odborníků v poradně Estetická chirurgie, kde vám rádi ukážou cestu za větším sebevědomím!

Reklama

Související témata:

Načítám