Hlavní obsah

Takhle vypadá nepraktický byt!

Foto: Linie Design Studio

Bydlení musí být krásné, ale i funkčníFoto: Linie Design Studio

Reklama

Moderní bydlení a nábytek podle nejnovějších trendů! Kdo by po tom netoužil. Ale pozor, ne vše, co je moderní nebo designové, je praktické! Sedačka, která vám padla v nábytkovém studiu do oka, nejspíš vypadá úchvatně, ale bude také pohodlná? A co kuchyně? Jak dlouho vydrží ten dokonalý lesk? Poradíme vám, jak nepodlehnout designu na úkor pohodlí a praktičnosti.

Článek

Nestaňte se otroky vlastního bydlení. Dům nebo byt, kde žijete, by se vám měl líbit, nábytek by měl odpovídat vašemu vkusu, ale zároveň by vám měl poskytovat dostatek pohodlí. A měl by být také co nejsnadnější na údržbu, protože komu se chce dnes a denně uklízet, leštit a cídit?

Není lesku bez hadříku

Právem je kuchyně označována za srdce domova. Ženy, které už mají něco odvařeno, moc dobře vědí, že je zároveň jednou z nejzatěžovanějších částí bytu či domu.

Jednou z největších chyb méně zkušených dam je slabost pro kuchyně z lesklých materiálů. Vypadají krásně, jsou moderní, ale pokud to ve vaší kuchyni skutečně žije, nadšení z ní nejspíš nebudete. „Žádná zjevná výhoda vysokého lesku kuchyně není, ale dnes je to módní záležitost. Na takovém povrchu je vše hned vidět, a to nejen otisky dlaní, ale především škrábance jsou proti světlu velmi znát,“ říká Jan Sladký z kuchyňského studia Oresi. Jediné plus těchto kuchyní je snad to, že dostat z nich nečistoty a otisky je vcelku snadné. Stačí na to hadřík a okena. Ovšem pokud patříte k těm, kteří touží po dokonalém pořádku, připravte se na to, že hadřík pravděpodobně ani neodložíte.

Foto: Concept

Do otevřených polic se prášíFoto: Concept

Foto: Concept

Nádobí v otevřených policích vám přidělá práciFoto: Concept

Když se práší, kam nemá

Další poněkud nepraktickou záležitostí jsou otevřené skříňky na nádobí. Majitelé takové kuchyně se musí připravit na to, že na nádobí uložené v neuzavíratelných skříňkách se bude mnohem více prášit. „Je to poměrně běžné v moderních kuchyních. Často se to používá, pokud někdo zcela odmítá horní skříňky,“ potvrzuje Jan Sladký. Pravdou je, že otevřené skříňky kuchyň provzdušní, ale zvažte, zda vám neustálé mytí a otírání talířů za to stojí.

Podobný problém je pak s volně zavěšenými sklenkami či pánvemi nad pracovní deskou. Není to sice zcela běžné, ale například majitelé starých rekonstruovaných objektů tento styl vítají. „Používá se to, když lidé chtějí, aby to vypadalo jako takzvaná černá kuchyň,“ upřesňuje Jan Sladký. Pokud jsou pánve a sklenky jen na okrasu, proč ne. Pokud se na nich má ale i vařit či z nich pít, opět bude nutné je neustále zbavovat prachu.

Na té pohovce se nedá sedět

Po náročném dni v práci se leckdo rád „rozvalí“ na pohovce. Jenže ne všechny krásné a designové pohovky jsou tak pohodlné, aby se daly takto využít. Především ty nizoučké s nízkou opěrkou zad vám příliš neposlouží. Sedět se na nich dá jen chvilku. „Pro takové případy existují pohovky, které mají různé nastavitelné a polohovatelné opěrky zad a krku, případně jsou rozdělené na lehací část a sedací část,“ říká bytová designérka Ivana Slavíková.

Podle ní je ale nejdůležitější nekupovat sedačku či pohovku na dálku, přes internet. „Vždy je důležité si ji vyzkoušet. Každému totiž vyhovuje něco jiného a každý tráví čas na sedačce jinak,“ vysvětluje Ivana Slavíková. Například pro starší lidi jsou naprosto nevhodné nízké, hodně hluboké a měkké sedačky, z nichž se jim velmi těžko vstává.

Foto: LinieDesign Studio

Bude pohodlná? Musíte zkoušet!Foto: LinieDesign Studio

Foto: Ursella

Dostatek polštářů zvýší pohodlíFoto: Ursella

Foto: Interiéry Šesták

Vysoké nastavitelné opěrky se vyplatíFoto: Interiéry Šesták

Aby byla navždy čistá

Velmi důležité, obzvlášť pokud máte děti nebo nějaká domácí zvířata, je výběr materiálu pohovky. Látka - pokud tedy nemáte potah snímatelný na několik dílů, aby se dal nejen snadno sundat, ale také mokrý a těžký vyndat z pračky - je většinou nevhodná. „Vůbec nejhorší jsou takové ty hrubé látky, do kterých se všechno hned vpije,“ dodává Ivana Slavíková.

Módní a o dost praktičtější jsou sedačky kožené, ale jsou lidé, kterým vadí takzvaná „studenost“ kůže. „Proto já vyloženě doporučuji látky z mikrovlákna, nejznámější je ta s obchodním názvem Alcantara, které vypadají jako semiš. Jsou v podstatě ještě snadněji čistitelné než kůže, lehce z nich dostanete třeba i propisku,“ radí Ivana Slavíková.

Koberce a koberečky

Většina lidí si do obývacích pokojů, ložnic i dětských pokojů pořizuje menší či větší koberce. Je pravda, že dokážou prostor krásně zútulnit a zahřát. Než ale vyberete, přemýšlejte, jakým nečistotám bude koberec nejvíce vystaven. Pokud máte třeba psa, zvolte raději barvu shodnou nebo alespoň podobnou barvě jeho srsti. Není nic horšího, než nádherný smetanový koberec plný černých chlupů. Obecně je také známo, že ve vzorovaných kobercích se toho „ztratí“ víc, než v těch jednobarevných. Přesto počítejte, že vysavač budete vyndávat častěji.

Co se líbí a vyhovuje vám? Pořídili jste si něco, co je krásné, ale nepraktické? Dejte nám o tom vědět a poraďte ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám