Hlavní obsah

Test: Jak vám funguje vztah?

Foto: Thinkstock

Je váš vztah unavený nebo plný života?Foto: Thinkstock

Reklama

Když žijete v dlouhodobém vztahu, máte děti, práci a spoustu dalších povinností, možná už nemáte čas přemýšlet o sobě a partnerovi. Funguje vám to, nebo jen přežíváte v návalu starostí? Je láska pořád tím, co vás spojuje? Nebo jste ve fázi, kdy by bylo lepší vaše soužití ukončit? Zkuste náš test, který vám na tyto otázky odpoví.

Článek

Ráno odvezete děti do školky, pak spěcháte do práce, po cestě zpět musíte nakoupit, pak vyzvednout děti ze školky, uvařit večeři, a když děti usnou, padnete na gauč a nemáte sílu už vůbec na nic. Vy a partner, váš vztah, vaše soužití, to šlo tak nějak stranou. A vy si nejste vůbec jistá, jestli to je takhle správně.

Zkuste test, který pro vás připravili koučové partnerských vztahů Lenka Černá a Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Ujistěte se, že vám to doma klape, jak má, nebo odhalte svá slabá místa a zapracujte na jejich nápravě. Jak na to? Vezměte si k ruce papír a tužku a poznamenejte si, kolik kladných odpovědí máte. V závěru najdete vyhodnocení.

1. Končí vaše hádky vždy konkrétní dohodou?

  • ANO: Sice je to občas divoké, ale nakonec vždy dojdeme k nějakému výsledku. Dohodneme se a společně problém vyřešíme.
  • NE: Jednoho z nás to vždycky po chvíli přestane bavit, bouchne dveřmi a je konec jakékoli diskusi.

2. Milujete se alespoň jednou za deset dní?

  • ANO: Rozhodně, to je naprosté minimum. Spíš máme sex mnohem častěji.
  • NE: Když nám to vyjde jednou za měsíc, jsme rádi.
Foto: Isifa

Sex není všelék, ale skoro se mu blížíFoto: Isifa

3. Hádáte se maximálně jednou za měsíc?

  • ANO: Častěji se určitě nehádáme, je to spíš ojedinělé. Ale občas se nepohodne každý.
  • NE: Hádáme se rozhdoně častěji. Dřív to tak nebylo, ale co jsou na světě děti, hádáme se víc.

4. Bavíte se o budoucnosti? Máte nějaké plány, přání, která si hodláte splnit?

  • ANO: Samozřejmě! Plánujeme dovolené, výlety, ale třeba i to, jak vymalujeme byt, zrekonstruujeme dětem pokoj a podobně.
  • NE: Budoucnost jsme plánovali na začátku vztahu. Vzali jsme se, pořídili si děti, co víc ještě plánovat?

5. Máte potřebu se vzájemně dotýkat, aniž by šlo o sex?

  • ANO: Samozřejmě, občas je to spíš automatické, ale nedovedu si představit, že bych se k partnerovi nepřitulila u televize nebo že by mi nedal pusu na dobrou noc.
  • NE: Časy, kdy jsme si dávali pusu na přivítanou, rozloučenou, na dobrou noc a na dobré ráno, jsou dávno pryč.

6. Jak jste na tom s penězi? Máte oba přehled o finančních věcech, nebo má hospodaření na starosti jen jeden z vás?

  • ANO: Vše řešíme společně. Na velkých investicích se vždy dohodneme, ty menší neřešíme, jednoduše si důvěřujeme.
  • NE: Peníze má na starosti manžel. On živí rodinu, vydělává víc než já, takže vede účet. Dává mi peníze na domácnost, a když potřebuju něco navíc, řeknu si a většinou danou částku dostanu.

7. Jak se chová váš partner, když mu něco nevyjde? Umí se k problému postavit čelem?

  • ANO: Je samozřejmě nervózní, ale nijak se nehroutí. Snaží se to vyřešit, přemýšlí, kde je problém, jak by se situace mohla zlepšit a podobně.
  • NE: Je naprosto nesnesitelný! Pořád nadává, je nepříjemný, nemá na nic náladu, utrhuje se na mě i na děti, ale jinak nic moc nedělá.
Foto: Thinkstock

Spokojenost dětí je hlavním úkolem rodičůFoto: Thinkstock

8. Je váš partner zábavný? Umí vás rozesmát a vy zase jeho?

  • ANO: Smějeme se skoro pořád. Máme podobný smysl pro humor, takže třeba jen komentováním nějakého pořadu v televizi nás zabaví na celý večer.
  • NE: Nemáme na vtípky čas. Oba máme spoustu práce, a když vše zvládneme, jdeme buď spát, nebo se díváme na televizi a chceme mít klid.

9. Je pro vás nepřípustné podívat se do telefonu nebo do e-mailové schránky vašeho partnera?

  • ANO: To bych nikdy neudělala! Navíc co bych tam asi našla? Manželovi věřím a jediné, co by mě v jeho korespondenci mohlo překvapit, je nějaký tajný dárek, který mi objednal k Vánocům nebo k narozeninám.
  • NE: Už mě to napadlo, nebo jsem to dokonce udělala. Když mám podezření, že je mi nevěrný, mám přece právo vědět, na čem jsem.

10. Trávíte volný čas společně?

  • ANO: Vždycky se dohodneme, co bychom mohli podniknout. Většinou jde o výlety s dětmi, ale když máme hlídání, věnujeme se jen sami sobě. Jdeme do kina, na dobrou večeři, prostě děláme, co nás baví.
  • NE: Každý máme své koníčky. Spolu jsme přece pořád, takže když máme volno, děláme si každý to své.

Hodnocení:

10 až 8 kladných odpovědí: Gratulujeme, žijete ve spokojeném fungujícím vztahu! I přes starosti si dokážete s partnerem udělat čas sami na sebe, společně se zasmát, říct si, že se máte rádi. Užívejte si souladu, který mezi vámi panuje. Ale pozor, nemyslete si, že tohle je automatické. Vždy je možné něco vylepšovat, tedy i váš fungující vztah. Inspiraci, jak na to, najdete v článku Pět skvělých vychytávek pro váš vztah.

7 až 5 kladných odpovědí: Dá se říci, že váš vztah funguje, i když s jistými obtížemi. Jsou místa, kde vám to tak trochu drhne, na nichž je rozhodně třeba zapracovat. Podívejte se zpětně na otázky, u nichž jste odpověděli záporně, protože to jsou vaše slabiny. Zkuste se na tyto oblasti zaměřit a vaše soužití v tomto směru vylepšit, protože existují i Hlouposti, které mohou zabít lásku!.

4 až 0 kladných odpovědí: Pozor! Váš vztah má k ideálu velmi daleko, možná dokonce procházíte partnerskou krizí. Je hodně věcí, které vám v soužití s partnerem nefungují! Vaší jedinou šancí je takzvaně generální oprava vztahu. Návod na to, jak zvládnout manželskou krizi, najdete zde. Pokud se vám to ale nebude dařit, není žádná ostuda požádat o pomoc odborníka. Nezapomínejte na to, že opravit lze v podstatě vše, jen o to musí stát oba!

Jakého výsledku jste dosáhli? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám