Hlavní obsah

Test: Kolik šunky je v šunkových tavených sýrech?

Foto: Greta Blumajerová

Zkoumaly jsme etikety tavených sýrů... i jednoho nesýru :-)Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tavené sýry u nás patří k oblíbeným pochutinám, a tak jsme se podívaly na kloub jejich nejčastější příchuti – šunkové. Schválně, jestli jste tušili, kolik šunky se v trojúhelníčku sýra skrývá.

Článek

Češi jsou ve spotřebě tavených sýrů dlouhodobě na světové špičce, sní jich kolem 2,3 kg na osobu za rok, těsně za nimi jsou Poláci s 2,2 kg na osobu ročně.

Ceny krabiček sýrů i jejich kvalita je ale samozřejmě rozmanitá, a tak jsme se s odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou rozhodly podívat se na to, kolik šunky se v šunkových „taveňácích“ nachází. Pokud v nich tedy vůbec je.

Jako bernou minci pro srovnání jsme tentokrát braly deklarovaný podíl šunky ve výrobku. Vzhledem k velkým rozdílům v kvalitě značení etiket a zbylému složení jsme se tentokrát rozhodly udělit vždy známky dvě – jednu za složení a druhou za etiketu. Všechny důležité údaje (podíl šunky, cenu, známky…) najdete přehledně v tabulce na konci článku.

Na začátek tu máme opět malé upozornění: sýry neprošly laboratorními testy, srovnáváme pouze stejné informace, jaké máte k dispozici vy během nákupu, a spoléháme se, že výrobcem uváděné množství je pravdivé. U sýrů jsme nezkoumaly ani jejich chuť či snadnost rozmazávání. Celkem jsme srovnávali šest různých výrobků, které jsou běžně k dostání v našich supermarketech.

JIHOČESKÉ LIPNO se šunkou

Tavený sýr se šunkou. Snadné vyjmutí.

Hmotnost: 140 g

Cena:28,90 Kč

Jednotková cena:20,64 Kč/100 g

Zakoupeno:Billa, ul. Sokolovská, Praha

Výrobce:MADETA a. s., České Budějovice

Sušina 42 %. Tuk v sušině 60 %.

Složení:sýry, voda, máslo, šunka (10 %), tav. soli (E 339, E 450, E 452), sušené podmáslí, rostlinná vláknina, želatina. Jedlá sůl 2,5 %.

Popis:V notoricky známém taveném sýru Lipno najdete největší podíl obsahu šunky (10 %) z námi hodnocených tavených sýrů. Na etiketě se však nedozvíte, z čeho je šunka vyrobena, což je v rozporu s legislativou. Automaticky se ale má za to, že pokud není uvedeno jinak, jedná se o šunku vepřovou. Na prvním místě je ve složení uveden sýr, to znamená, že složka sýru je v tomto výrobku zastoupena nejvíce. Jako na jediném je zde uvedeno množství soli.

Hodnocení:Za vysoký podíl šunky i sušiny si Lipno zaslouží jedničku, bohužel ale nevíme, z čeho je šunka vyrobená. Za etiketu tudíž dostává trojku.

Apetito se šunkou

Tavený sýr

Bohatý zdroj vápníku

Hmotnost:3 ks/150 g (celkem 150 g, pozn. red.)

Cena:29,90 Kč

Jednotková cena:19,93 Kč/100 g

Zakoupeno:Albert, ul. Sokolovská, Praha

Výrobce:TPK, spol. s r. o., Hodonín

Sušina 33,5 %. Tuk v sušině 45 %

Složení: sýry, obnovené odstředěné mléko, voda, máslo, šunka 7,5 % [vepřové maso, jedlá sůl, konzervant E 250, nástřiková směs (stabilizátory E 450, E 451, zahušťovadlo E 415, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, antioxidant E 301, barvivo E 120), stabilizátory (E 1422, vláknina), extrakt z vepřové bílkoviny, směs koření], smetana, mléčné bílkoviny, tavicí soli (E 331, E 450, E 452, E 339), stabilizátory (karagenan, modifikovaný kukuřičný škrob), šunkové aroma, syrovátkové bílkoviny, jedlá sůl, regulátor kyselosti kyselina citrónová, smetanové aroma.

Popis:K výraznější šunkové chuti si výrobce dopomáhá šunkovým aromatem a glutamátem (látka zvýrazňující chuť a vůni E 621)v šunce, což je pochopitelně minusem tohoto výrobku. Tavený sýr Apetito se chlubí výživovým tvrzením „bohatý zdroj vápníku".

Hodnocení:Z hlediska složení výrobek dostává dvojku s minusem. Má sice poměrně vysoký podíl šunky, ale k intenzivnější smetanové vůni si dopomáhá aromatem. Navíc je stejně drahý jako níže hodnocený Báječný český tavený sýr od Madety, jehož složení je v tomto ohledu výrazně lepší. Etiketa dostává jedničku.

Báječný český TAVENÝ SÝR se šunkou

Tavený sýr se šunkou

Hmotnost: 140 g

Cena:27,90 Kč

Jednotková cena:19,93 Kč/100 g

Zakoupeno:Kaufland, ul. Voctářova, Praha

Výrobce:MADETA a.s., České Budějovice

Sušina 45 %. Tuk v sušině 55 %.

Složení:sýry, voda, máslo, šunka (7 %), sušená syrovátka, sušené odstředěné mléko, tav. soli (E 339, E 450, E 452), rostlinná vláknina

Popis:Dalším výrobkem od společnosti Madeta je Tavený sýr se šunkou a ve složení opět najdeme pouze slovo „šunka“. S největší pravděpodobností se jedná o vepřovou šunku, bohužel ale neznáme její složení.

Hodnocení:Za složení si tento sýr zaslouží jedničku s minusem, nedostačujícím značením si ale stejně jako Lipno vysloužil trojku.

Veselá kráva. Příchuť šunka

Tavený sýr. Příchuť šunka

Hmotnost: 8 porcí x 17,5 g (celkem 140 g, pozn. red.)

Cena:29,90 Kč

Jednotková cena:21,36 Kč/100 g

Zakoupeno:Albert, ul. Sokolovská, Praha

Země původu:Polsko

Prodávající:BEL sýry Česko a. s., Želetava.

Sušina40 %. Tuk v sušině 45 %

Složení:sýry, obnovené odtučněné mléko, obnovená syrovátka, máslo, hovězí šunka (hovězí maso 4,8 %, pitná voda, jedlá sůl, glukóza) tavicí soli: E 452, E 331,E 450, E 330, E 339, aroma, kouřové aroma, zvýrazňovač chuti E 621.

Popis: Veselá kráva s příchutí šunka je jediný sýr v našem testu, který deklaruje hovězí šunku. Ta je ve výrobku zastoupena nejspíš v množství 4,8 % – po přečtení složení to vypadá, že v šunce je 4,8 % masa, což je ale nesmysl. Aby sýr voněl a chutnal ještě lépe, vzal si výrobce na pomoc aroma a notoricky známý glutamát (zde označen jako zvýrazňovač chuti E 621). Oproti taveným sýrům z Madety výrobce Veselé krávy používá 5 tavicích solí, což výrobek nemusí nutně dělat horší v jejich porovnání. Pokud ale srovnáme komplexně celé složení Veselé krávy a Lipna, Veselá kráva nemá v tomto souboji důvod být veselá.

Hodnocení: Minimum šunky, obnovené mléko a syrovátka, glutamát a k tomu všemu trochu zmatečné značení na etiketě Veselé krávě nedělají zrovna dobrou reklamu. Za složení sýr dostává vzhledem k nízkému podílu šunky a přítomnosti glutamátu trojku. Za značení etikety kvůli zmatku s podílem šunky a masa v šunce trojku.

Náš tip: Další spotřebitelské testy a srovnávání etiket najdete zde!

Kiri z tvarohu a smetany. S příchutí šunky.

Tavený sýr s příchutí šunky.

Hmotnost: 100 g/6 porcí

Cena:27,90 Kč

Jednotková cena:27,90 Kč/100 g

Země původu:Polsko

Prodávající:BEL sýry Česko a. s., Želetava.

Sušina 45 %. Tuk v sušině 69 %.

Složení:tvaroh (z toho smetana 36 %), pitná voda, máslo, mléčná bílkovina, tavicí soli: E 452, E 339, E 331, E 330, aroma a kouřové aroma, jedlá sůl, mléčný minerální koncentrát, zvýrazňovač chuti E 621.

Popis:Vzpomínáte si na televizní reklamu, která tvrdí, že Kiri je to nejlepší z tvarohu a smetany? Tak toto tvrzení je přinejmenším sporné. Pod „tím nejlepším“ si totiž rozhodně nepředstavujeme místo šunky jen šunkové aroma a glutamát (zvýrazňovač chuti E 621) navrch.

Hodnocení:Kdyby se Kiri neprezentovalo jako pro děti, ještě bychom byly ochotné přimhouřit obě oči. Takhle ale dostává za složení jednoznačnou pětku – nejenže místo šunky obsahuje glutamát, ale navíc je z našeho srovnání nejdražší. Na etiketě se zdá být vše v pořádku, takže ta dostává jedničku.

Na závěr tu pro vás máme ještě jeden „nesýr“, který do srovnání kvůli povaze svého složení tak úplně nezapadá.

JAVOR se šunkou

jemný tavený s rostlinným tukem. Jemný tavený výrobek se šunkou. O 50 % méně cholesterolu.

Deklarace na obalu: Odborníci na výživu doporučují: V rámci vyvážené stravy zvýšit podíl rostlinných tuků a snížit příjem živočišných tuků v celkovém příjmu tuků. Tuky obsažené v Javoru se šunkou jsou tvořeny ze 2/3 kvalitními rostlinnými oleji a 1/3 tvoří mléčný a živočišný tuk.

Cholesterol:Díky záměně másla za kvalitní rostlinný tuk, Javor obsahuje o 50 % méně cholesterolu, než je průměrný obsah cholesterolu v běžných tavených sýrech.

Sušina 38 %, tuk v sušině 48 %.

Hmotnost:140 g, 8 ks

Cena:19,90 Kč

Jednotková cena:14,21 Kč/100 g

Zakoupeno:Kaufland, ul. Voctářova, Praha

Výrobce:TPK, spol. s r. o., Hodonín

Složení:obnovené odstředěné mléko, sýry, rostlinný tuk 12 %, šunka 4,5 % (vepřové maso, jedlá sůl, konzervant E 250, nástřiková směs (stabilizátory E 450, E 451, zahušťovadlo E 415, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, antioxidant E 301, barvivo E 120), stabilizátor (E 1422, vláknina), extrakt vepřové bílkoviny, směs koření), sušené mléko, tavicí soli E 452, E 450), stabilizátory maltodextrin, karagenan), regulátor kyselosti kyselina citronová, aroma šunka.

Popis:Tento „sýr“ je jasný důkaz, že ne vše, co se v regálu v obchodě tváří jako sýr, musí nutně být sýr. V obchodech se můžeme setkat s analogy tavených sýrů, které mají stejný obal, ale obsahují rostlinný tuk. Kvůli tomu už se výrobek nemůže jmenovat tavený sýr, a tak výrobci toto označení obcházejí tak, že slovo sýr vynechají, tak jako v našem případě.

Konkrétně Javor se ale dostatečně chlubí tím, že to není sýr a že je to vlastně výhoda a odkazuje se na odborníky na výživu a použité kvalitní rostlinné tuky. Když si nedáte pozor a vezmete první „tavený sýr“, který vám přijde pod ruku, můžete pak lehce zjistit, že jste si koupili něco jiného, než jste původně zamýšleli.

Na prvním místě je ve složení uvedeno obnovené odstředěné mléko, to už by vám měl nad hlavou houkat alarm. Odtučněné (odstředěné) mléko je ochuzené o tuk, který je nosičem důležitých vitaminů rozpustných v tucích, tedy A, D, E a K. Šunky je v Javoru také poskromnu, 4,5 % je nejméně z našeho testu. Pokud tedy nepočítáme Kiri, který neviděl šunku ani z letadla. To, aby byla šunka z výrobku nejen vidět, ale i cítit, opět výrobce dohání aspoň aromatem.

Hodnocení: Z hlediska legislativy výrobce nic neporušuje. Také složení šunky v tomto případě nechybí. Celkově ale výrobek kvůli nízkému procentu obsahu šunky nelze hodnotit kladně, dostává tedy trojku s minusem. Etiketa dostává jedničku.

Kupujete tavené sýry? A kupujete jen „čisté“, nebo i s příchutěmi?

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, profesionální škola vizážistů).

Související témata:

Načítám