Hlavní obsah

Tři dokonalé rolády - slané i sladká!

Foto: Mona Martinů

Pokud máte rádi rolády, toto je článek právě pro vásFoto: Mona Martinů

Reklama

Také si rádi tu a tam smlsnete na šťavnaté plněné roládě, ať už sladké, nebo slané? V tom případě rozhodně nepřestávejte číst, protože na vás čekají tři recepty na vynikající rolády, tentokrát i s příchutí letní sezony!

Článek

Pokud máte zahrádku plnou jahod a čerstvého chřestu, věřte, že z nich můžete připravit chutný dezert nebo hned hlavní jídlo! Jak? Podle našich receptů!

Krůtí roláda s bílým chřestem

Potřebujete: krůtí prso (o hmotnosti 500 g), 200 g vinné klobásy, 200 g bílého chřestu, půl nadrobno nakrájené kapie, 100 g anglické slaniny, sůl a pepř.

Krůtí prso rozřízněte tak, abyste získali plát masa zhruba 40 x 20 centimetrů. Vinnou klobásu vymačkejte, smíchejte s kapií a maso směsí potřete. Osolte, opepřete, poklaďte plátky anglické slaniny. Doprostřed naskládejte očištěný bílý chřest (chřestové recepty včetně postupu, jak ho správně čistit, najdete ZDE), roládu zabalte, zajistěte provázkem ( vychytaný postup na videu ZDE) a ze všech stran opečte v pánvi na kapce oleje. Poté dejte do pekáčku a nechte 45 minut péct v troubě, předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Tip: Do rolády můžete přidat trochu paštiky a čerstvé zeleniny.

Foto: Mona Martinů

Krůtí roláda s vinnou klobásou je delikatesaFoto: Mona Martinů

Bramboráková roláda s houbovou náplní

Potřebujete: 400 g brambor, 5 lžic polohrubé mouky, 3 vejce, lžíci 33% smetany, 3 stroužky česneku, kmín a majoránku, sůl a pepř, 150 g hub (buď čerstvých, sušených, nebo sterilovaných), 1 menší cibuli, 1 vejce.

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu, přimíchejte k nim prolisovaný česnek, majoránku a kmín, sůl a pepř, lžíci smetany, vejce a dobře promíchejte. Těsto rozprostřete na pečicí papír na plech a dejte péct na 25 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. Mezitím si připravte náplň. Fantazii se meze nekladou – my jsme orestovali cibuli, smíchali ji s pokrájenými houbami a vajíčkem. Bramborák vyndejte z trouby, rozprostřete na něj houbovou směs, zabalte do rolády a dejte ještě na 10 minut dopéct.

Tip: Vyzkoušejte náplň z pokrájeného salámu, rajčat, paprik a tvrdého strouhaného sýru.

Foto: Mona Martinů

Houbová sezona se blíží a tato roláda bude ozdobou vašich stolůFoto: Mona Martinů

Sladká jahodová tečka

Potřebujete: 150 g polohrubé mouky, 4 vejce, 120 g cukru moučka, 4 lžíce holandského kakaa, lžičku prášku do pečiva, hrst čerstvých jahod, 250 ml jahodového kompotu, 1 jahodový pudinkový prášek, 200 g másla.

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a kakao a smíchejte. Těsto rozprostřete na pečicí papír a roládu pečte 8 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Ihned po vyjmutí na ni položte další plát pečicího papíru, srolujte ji a nechte zchladnout. Mezitím si připravte náplň. Ke scezené části kompotu přidejte vodu, ve směsi rozmíchejte pudinkový prášek, krátce povařte a nechte zchladnout. Poté vyšlehejte s máslem a zbytkem jahodového kompotu. Roládu zbavte pečicích papírů, potřete ji krémem, zabalte a dozdobte jahodami a šlehačkou.

Tip:Přidejte k pudinku (šťávě z kompotu a vodě) kelímek ovocného jogurtu. Krém bude jemnější!

Foto: Mona Martinů

Jako při správném stolování... sladká tečka na závěrFoto: Mona Martinů

Další recepty na sladké rolády najdete v článcích Souboj receptů: Tři sladké rolády nebo Víkendové vaření: Blesková roláda.

Reklama

Načítám