Hlavní obsah

Typologie žen: Hloupost, nebo fakt?

Foto: Thinkstock

Jaký typ ženy je ideální?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořád se nás snaží zaškatulkovat! Tohle je kariéristka, tohle je „puťka domácí“ a tohle křehká květinka. Vážně je to ale tak jednoduché? Skutečně se dají ženy tak snadno naskládat do nějakých kategorií? Nebo je to spíš další zdroj problémů ve vztahu? To si přečtěte v následujícím článku!

Článek

Roztřídit ženy i muže do jednoduchých kategorií se lidstvo snaží už odpradávna. Důvod je jasný. Vždyť by to bylo tak krásné a jednoduché, každého hezky vložit do nějaké škatulky a vědět, co od něj můžeme čekat, jak se k němu máme chovat a jak bude život s ním vypadat. „Hledání základní typologie lidí začalo už před dvěma tisíci lety u Hippokrata druhy temperamentu podle tělních tekutin, kdy se lidé dělili na melancholiky, flegmatiky, choleriky a sangviniky. Pak se pokračovalo dělením podle tělesné konstituce, tvaru lebky, data narození, krevních skupin a kdovíčeho ještě,“ vyjmenovává psycholožka Katarína Lomská Filasová z internetové poradny Rozvoj osobnosti.

Jenže pokaždé se tam objevilo nějaké „ale“. „A to právě vždycky ten systém znehodnotilo. Vždyť Titanic byl taky velká poctivá loď, ale…,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová.

A stejné je to i s typologií žen. Rozškatulkovat je na pečovatelky, kariéristky či křehké květinky, se může pěkně vymstít. A muž, který na to spoléhá, může být (ne)mile překvapen. Zajímá vás jak? Tak čtěte dál!

1. Pečovatelka

Je to takový vyloženě rodinný typ, dokonalá hospodyňka, dokonalá manželka a dokonalá matka.

Foto: Thinkstock

Žena, která obstará úplně všeFoto: Thinkstock

Jak by život s ní měl vypadat:

  • Naklizená domácnost, košile srovnané do komínků a denně teplá večeře.
  • Žádné pokusy o emancipaci, žádné hádky o to, kdo dnes vynese odpadkový koš.
  • Dodržení tradičních rolí „žena ochránkyně rodinného krbu“ a „muž živitel“.

Proč to v praxi nefunguje: Nikde není psáno, že žena, která se pečlivě stará o domácnost, nemá žádné pracovní ambice. „Byť to tak může na první pohled vypadat, spoléhat na to by byla chyba. I žena, pro kterou je důležitá ustlaná postel a teplá večeře na stole, může mít silné sklony k uplatnění v práci a muže vůbec nemusí hledat proto, aby ji hmotně zajistil, ale aby jí byl partnerem pro život,“ říká Katarína Lomská Filasová.

Navíc život nám do cesty klade různé věci, takže třeba se objeví pracovní nabídka, která ženu zaujme natolik, že ji přijme a uklízení a vaření lehce přenechá placené hospodyni. Což by se dalo chápat jako přesun do další časté kategorie „kariéristka“…

2. Kariéristka

Podle obecných představ jsou úspěšné, finančně zajištěné a vše si dokážou skvěle zorganizovat. Poznáte je tak, že mají paní na úklid, k večeři jedí objednanou pizzu, usínají s notebookem a po probuzení rychle kontrolují přišlou poštu.

Foto: Thinkstock

Nebude práce víc než rodina?Foto: Thinkstock

Jak by život s ní měl vypadat:

  • Nebudou partnera peskovat za kapající kohoutek, protože si objednají instalatéra, a ani je nebude mrzet, že to něco stálo. Jednoduše si ve všem poradí samy. Jsou nezávislé.
  • Společného času moc není, ale když je, tak to stojí za to. Tyhle ženy jsou mužům rovnocennými partnery a skvěle je reprezentují.
  • Kariéristky nežárlí. Samy potřebují hodně svobody a poskytují ji i partnerovi, i když se tím rozhodně nemyslí povolení nevěry.

Proč to v praxi nefunguje:

To, že takovou ženu muž pozná v době, kdy vede důležitá jednání a uzavírá obří kontrakty, neznamená, že to tak bude navždy. Napadlo vás, co s ní udělá láska, manželství a děti? „Některé budou na e-mailu samozřejmě viset i nadále a manžela budou potřebovat hlavně proto, aby se jim postaral o děti. Jiné ale dokážou nechat pracovní starosti v kanceláři a večery a víkendy budou patřit výhradně rodině i s pečenou kachnou na stole,“ popisuje Katarína Lomská Filasová. Znamená to, že se tak z kariéristky stala „puťka domácí“?

3. Křehká květinka

Měly by být něžné a křehké a jejich nejoblíbenější barvou je samozřejmě růžová. Potřebují muže, který je ochrání od zlého světa, zabije pavouka, odnese těžké tašky, ale poradí i s pobudou, který je před samoobsluhou obtěžuje.

Foto: Thinkstock

Nepatříte i vy mezi křehké květinky?Foto: Thinkstock

Jak by život s ní měl vypadat:

  • Její partner by nikdy ani na vteřinu neměl pochybovat, jak moc ho miluje a jak moc ho potřebuje.
  • Možná budou někdy jejich neustálá vyznání lásky trochu otravná, ale zase ten pocit mužnosti, který svému partnerovi zajišťují, stojí za to.
  • Možná budou trochu hysterické, ale uchlácholit je je lehké.

Proč to v praxi nefunguje:Kdo z nás nikdy nebyl tak trochu na dně? Kdo nikdy netoužil po partnerovi, o kterého se opře, a on to zlé odežene? Jednoduše řečeno, každá žena se občas ocitne v situaci, kdy je oslabená a ocení ochrannou ruku. „A když se s ní muž seznámí v tomto období, může dojít k mylnému závěru, že hledá celoživotního ochranitele, a on si na tom postaví své sebevědomí,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová. Jenže všechno jednou pomine – bolavé srdce se zahojí, finanční tíseň se vyřeší, nízké sebevědomí se posílí. A to může být pak pěkné překvapení, když se z křehké květinky vyklube sebevědomá lvice.

Z toho všeho tedy jasně vyplývá, že spoléhat na nějakou typologii je velký risk. A místo zjednodušení, o které se škatulkováním lidé snaží, se dopracujeme spíše k hromadě problémů a komplikací. Každý jsme jedinečný, máme unikátní genetický kód a naše povaha se rozhodně nevejde do jednoho jediného šuplíčku.

Co si o tom myslíte? Zaškatulkoval vás někdo, a pak se pěkně divil? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Související témata:

Načítám