Hlavní obsah

Vklouzněte do bot s otevřenou špičkou!

Foto: ISIFA

Boty s otevřenou špičkou vypadají krásně, vybírat se ale musí opatrněFoto: ISIFA

Reklama

Přestože zažily v padesátých letech hotový boom, na konci „devadesátek“ po nich nebylo ani vidu, ani slechu. Pár sezon zpátky ale boty s otevřenou špičkou zaznamenaly velký comeback, a dnes už byste je našly snad v každém druhém (maximálně třetím :-)) botníku. Že v tom vašem stále ještě chybí? Třeba vás zaujme některý z následujících párů.

Článek

Často se můžete v souvislosti s těmito botami setkat s anglickým názvem ,peep toe', který by se dal přeložit jako ,vykukující palec'. Proč se jim říká peep toe, je tedy zřejmé. Boty s otevřenou špičkou zářily hlavně ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století, kdy nesměly chybět na noze žádné svůdné pin-up dívce. V této éře zářila i slavná sexbomba Marilyn, jejíž líčení a styl jsme vyzkoušeli na naší čtenářce ve článku Dvě proměny ve stylu Marilyn Monroe a Audrey Hepburn.

Vražedné podpatky i pohodlné klínky

Peep toes mohou mít rovnou několik podob, navzdory tomu, že si pod tímto pojmem většina žen představí klasické uzavřené lodičky s otevřenou špičkou. Na léto budou určitě příjemné ty, které mají volnou patu. A ani nemusí jít o žádné „zabijácké“ deseticentimetrové podpatky, i když je jasné, že právě vysoký podpatek nejlépe podpoří efekt svůdných peep toes. Pokud se ale na podobné klopýtání necítíte, můžete si pořídit také variantu s nižším podpatkem nebo jenom na kačence. Šikovné jsou také platformy, díky nimž se sklon nohy o něco sníží, a navíc vás z nich nebolí bříška prstů.

S otevřenou špičkou se ale momentálně můžete setkat snad u všech typů bot, včetně bot na klínku, rovných placek (ty nejkrásnější najdete ve článku Boty na jaro: Tentokrát bez podpatků!) a na podzim také u kotníčkových bot.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos, 700 Kč a Baťa, 1199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pull&Bear, 999 Kč a Mango, 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango, 999 Kč a Salamander, 3490 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Reserved, 999 Kč a H&M, 349 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Baťa, 999 Kč a 1799 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Carollini.cz, 3690 Kč a 2890 KčFoto: archiv firmy

Peep toes musí padnout!

V peep toes můžete vypadat oslnivě, tedy za předpokladu, že vám perfektně padnou. Častokrát se bohužel setkáváme s otevřenou špičkou, ze které „přečuhuje“ palec. Problematické jsou hlavně boty s vysokým podpatkem (a tudíž velkým sklonem), kdy se vám noha posouvá dolů. V tomto případě mohou pomoci nalepovací polštářky, které zabraňují tomu, aby noha klouzala. Na vině ale může být i nevhodně řešená bota nebo holý fakt, že máte příliš dlouhý palec :-). Více než kdy jindy proto platí – zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte. V botách se určitě nějakou dobu procházejte a sledujte, jak jsou na tom vaše prsty.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Zara, 999 Kč a 799 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: oboje Salamander, info o ceně v obchoděFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Reserved, 1399 Kč a 1190 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Baťa, 1799 Kč a 999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Humanic, 799 Kč a 599 KčFoto: archiv firmy

Pozor na oprýskaný lak!

Naprostou nezbytností je samozřejmě pedikúra – nejen upravené nehty, ale také čerstvý nátěr laku. Nic nezkazí dojem tak dokonale, jako vykukující nehty s oprýskaným lakem. Pokud se chystáte do společnosti a máte špatnou zkušenost s olupováním laku, přibalte si raději lahvičku do kabelky a v případě nouze nehet přetřete.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Carollini.cz, 3890 Kč a 4990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: oboje Salamander, info o ceně v obchoděFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Mango, 999 Kč a 1899 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos, 800 Kč a Zara, 1699 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Topshop, 2560 Kč a 1900 KčFoto: archiv firmy

Žádné silonky!

Dalším faux pas mohou být silonkové ponožky, které můžeme vidět hlavně u klasických lodiček s otevřenou špičkou. Chápeme, že po ránu může být chladněji, ale v tomto případě opravdu platí velké ne. „Výjimkou mohou být kotníčkové boty, do kterých si je vzít můžete, určitě ale vynechte ,tělovky'. Lepší alternativou je černá, trendy je ale také kombinování s barevnými ponožkami,“ radí stylistka Lenka Machková. V tomto případě se ale pouštíte na tenký led, projděte si proto pro jistotu články Zaostřeno na boty. Tyhle nikdo nepřehlédne! a Ponožky do sandálků patří!.

Které byste si vybraly vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám