Hlavní obsah

Vodní nápady do zahrady: Přijdou vás jen na pár korun!

Foto: Profimedia

Přemýšlíte, jak zapojit vodu do hry za hezčí zahrádku? Máme pro vás pár tipůFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbilo by se vám mít na zahradě jezírko, nebo alespoň pítko pro ptáky? Proč ne, jejich výroba nemusí být ani tak náročná a drahá, jak si možná myslíte.

Článek

Možná jste už přemýšleli o malém jezírku v koutě zahrady. Ale pak to přišlo – nastudovali jste si postup jeho výroby, propočetli náklady na potřebné materiály a spoustu práce – a začaly vás dopředu bolet svaly i peněženka. Dnes bychom vám ale rádi ukázali, že si s vodou můžete na zahrádce pohrát i jen tak lehce – bez velkých nákladů pracovních i finančních.

Moře vody

Na každé zahradě najdete sudy nebo jiné nádoby na uchovávání dešťové vody. Většinou se krčí někde v koutě, protože jsou značně nevzhledné. Proč z nich ale neudělat dekorativní záležitost? Není to ani drahé, ani náročné. Stačí koupit pár plechovek barvy a pustit se do toho!

Nemusíte si vymýšlet kdovíjak složité vzory, stačí sjednotit vzhled jednou základní barvou (měla by být taková, abyste ji mohli použít i dovnitř a nijak nekontaminovala vodu, plechový sud je lepší nechat trochu zrezivět, barva lépe drží). Pak stačí nadělat puntíky, kytičky nebo jen barevné vlnovky. Počítejte s náklady kolem 250 Kč za barvy.

Sud se většinou koupit nedá, ale často ho lze zdarma získat – v mnoha firmách se ho rádi zbaví, neboť je to nevratný obal, ve kterém dostávají suroviny pro výrobu – samozřejmě ty, které neškodí přírodě. Někdy lze také odkoupit za cenu materiálu ve sběrnách surovin.

Foto: archiv redakce

Voda v sudu se může promítnout i do modré barvy na jeho povrchu. Stačí pak namalovat třeba jednoduché rybičky nebo kolečka, připomínající bublinkyFoto: archiv redakce

Vodní kaskáda

Když prší, můžete rozehrát vodní kaskádu. Na obrázku vidíte takovou, kterou lze zavěsit pod okap pergoly nebo garáže, který končí výš nad zemí.

Na její výrobu použijte například tři menší květináče a dvě kuličkové šňůrky, které vám zbyly z žaluzií. Voda protéká květináči a hezky šumí – a voda se díky šňůrce nerozstřikuje na fasádu, jako kdyby z výšky dopadala rovnou. Náklady se vejdou do stokoruny.

Foto: archiv redakce

Pokud voda teče z okapu z výšky, udělá v půdě postupně důlek, a navíc se rozstřikuje všude kolem. Právě proto se do takové koncovky dává například řetěz. Vy můžete místo něj použít tuto kaskáduFoto: archiv redakce

Pítko pro ptáky

Jste zvyklí mít v zimě zahradu plnou ptáků u krmítka? A co jim nabídnout občerstvovací stanici i během léta? Stačí vyrobit velmi jednoduché pítko. Potřebujete na to jen větší květináč a glazovanou „podmisku". Květináč postavte dnem vzhůru a na něj dejte „podmisku". Jestliže nejste ani trochu manuálně zruční, máte hotovo. Ostatní mohou oba díly natřít barvou (ekologickou), nebo dokonce vyzdobit dle své fantazie. A cena? Květináč s „podmiskou" vyšel na 129 Kč, barvy do stokoruny.

Foto: archiv redakce

Pítko pro ptáky z květináče a „podmisky" vás nebude stát skoro žádnou práci a minimum nákladů, ale opeřenci ze širokého okolí ji jistě oceníFoto: archiv redakce

Mobilní jezírko

Také vás odrazuje množství práce a nákladů, které jsou zapotřebí pro stavbu skutečného většího jezírka v zemi? A co si prozatím udělat takové mobilní, pro potěchu a zjištění, zda to s tímhle nápadem myslíte vážně? Stačí si pořídit větší květináč bez díry nebo obal na květináč, vysadit do něj vodní rostlinky, dát kamínky… Výhodou je, že ho lze podle potřeby přemísťovat. Náklady za květináč nepřesáhnou stokorunu, víc utratíte za rostlinky – na obrázku vidíte dvě vodní trávy v ceně 60 Kč za kus.

Foto: archiv redakce

Jestli toužíte po jezírku, můžete si dobu čekání na to skutečné ukrátit výrobou malé, mobilní verzeFoto: archiv redakce

Máte na zahrádce nějaký vodní prvek? Rozhodně se jím pochlubte!

Reklama

Načítám