Hlavní obsah

Za milion mají místo starého paneláku krásný byt

Foto: archiv majitelů

Stěnu v obývacím pokoji tvoří police a uzavřené skříňkyFoto: archiv majitelů

Reklama

Jedna odstraněná příčka, nově vyzděné koupelnové jádro, skoro milion korun, a hlavně spousta zajímavých nápadů udělaly z obyčejného čtyřpokojového panelákového bytu krásné bydlení. Inspirovat se zde může každý, kdo se chystá na rekonstrukci.

Článek

Neutrální bílý nábytek a šedá podlaha ve všech místnostech – to je nadčasový základ, který může sloužit majitelům deset dvacet i více let. Přesto byt nepůsobí nudným až sterilním dojmem. Rozsvítily ho výrazné barevné stěny. Při rekonstrukci se mladý pár rozhodl pro svěží jarní zelenou. Kdykoli ji však může změnit, čímž dodá interiéru úplně jinou tvář. Totéž platí o Malém princi, přesněji řečeno o úryvku z něj, který mají na stěně vedle kuchyně. Jde totiž o velkoformátovou samolepku.

Skříňky nedbale ložené

Zrušením příčky mezi obývacím pokojem a kuchyní vznikla velká místnost, která měří přes třicet metrů čtverečních. Mladý pár dvě oddělené místnosti nechtěl. „Po propojení působí nový prostor mnohem větším dojmem, než ve skutečnosti je, v budoucnu určitě zajistí větší kontakt s rodinou a také takto vidíme při vaření na televizi,“ vyjmenovává důvody, které je k tomu vedly, majitelka Jana. Protože ani ona a ani partner zkušenosti se zařizováním neměli, povolali si na pomoc odborníky.

Foto: archiv majitelů

Francouzský text na stěně je velkoformátová tapetaFoto: archiv majitelů

Na barvách, materiálech a dispozicích se dohodli snadno. Jinak tomu bylo u podlah. „Majitelé bytu se nechali přesvědčit ke stejné podlaze ve všech pokojích, která prostor spojuje a opticky zvětšuje. Nebylo také lehké najít materiál pro barevný akcent za kuchyňskou linkou a v koupelně, místo původně navrhovaného barevného skleněného obkladu dali nakonec přednost keramickým dlaždicím," upřesňuje Petr Moráček z architektonického ateliéru Mimosa architekti, který byt navrhoval. Na podlahu přišlo marmoleum bez vzoru – s výjimkou koupelny a toalety, kde je velkoformátová dlažba –, které je příjemné a teplé na dotyk a také se snadno udržuje. Osmdesát procent nábytku se vyrábělo na míru.

Foto: archiv majitelů

Prostor za kuchyňskou linkou vyplnily keramické obkladyFoto: archiv majitelů

Patří mezi něj určitě i obýváková stěna. Jde o kombinaci praktických zavřených skříněk, do nichž lze leccos schovat a dovnitř se tolik nepráší, a odlehčených otevřených polic. Jednotlivé díly jsou po stěně „nedbale rozházené“. Stěnu doplňují LED diody, které večer v této mozaice vytvářejí zajímavé odrazy a zároveň nabízejí decentní osvětlení vhodné například ke sledování televize.

Se stěnou ladí – barevně i tvarově – konferenční stolky. Doplňuje je černá pohovka a stejně barevný sedací vak. Oranžový taburet lze využít k sezení a jako odkládací stolek.

Malý princ zve do kuchyně

Kuchyňská linka dostala klasický tvar písmene L, vlevo od ní zbylo místo na jídelní kout. Dvířka skříněk jsou bílá a hladká, neruší ani úchytky. Doplňuje je takzvané dotykové ovládání, kdy stačí do nábytku mírně ťuknout rukou nebo třeba kolenem a on se sám otevře.

Protože ve spodní části vzniklo poměrně dost úložného místa, architekti navrhli horní skříňky jen na jednu stěnu. Ta druhá nabízí prostor pro umístění polic, závěsného programu nebo třeba jen obrázků.

Foto: archiv majitelů

Kombinaci bílé a zelené zvolili architekti i do pracovnyFoto: archiv majitelů

Nejen majitele, ale i návštěvy zve do kuchyně Malý princ, přesněji řečeno úryvky z této knihy, který zdobí část stěny. Nejde o práci šikovného malíře, ale o samolepku. „Nápis je natištěný na speciální samolepicí fólii s extra silným lepidlem, schopnou přizpůsobit se členitému povrchu zdi. Písmenka jsou nejprve tištěná ekologickou a zdraví neohrožující barvou, a pak vyřezána,“ říká Michal Lazor ze společnosti Cat Cut, která je vyrobila. Podobným způsobem lze potisknout prakticky cokoli, zajímavé jsou prý různě strukturované tapety nebo i kuchyňská dvířka.

Soukromí chrání dvoje dveře

Stejné barvy a styl zůstaly zachovány i v dalších místnostech – pracovně, budoucím dětském pokoji a ložnici. Dvojlůžko v ní je zajímavým mixem standardních dílů a zakázkové výroby. „Čelo postele s osvětlením je koupené v obchodě a k tomu jsme si nechali dodělat na zakázku lůžka se šuplíky. Sehnat jednoduchou bílou postel s úložným prostorem vespodu se totiž ukázalo jako nemožné,“ vypráví majitelka.

Foto: archiv majitelů

Čelo postele majitelé koupili v obchodě, lůžko s úložným prostorem si nechali vyrobit na míruFoto: archiv majitelů

Foto: archiv majitelů

Celou stěnu naproti posteli vyplnily vestavné skříněFoto: archiv majitelů

Ložnice je ukryta za dvojími dveřmi. Dispozice bytu totiž dovolily, aby ložnici s koupelnou šlo od ostatní části bytu oddělit samostatnými posuvnými dveřmi. Každá z místností má samozřejmě ještě své vlastní dveře.Vznikla tak zde jakási minigarsonka, kterou tvoří ložnice s dvoulůžkem a vestavnými skříněmi přes celou stěnu, koupelna s vanou, umyvadlem a pračkou a také toaleta doplněná praktickým umývátkem. Pokud si tedy majitelé otevřou všechny dveře, mají nejen propojený obývací pokoj a kuchyním, ale i ložnici s koupelnou. Pokud přijde návštěva, není problém ložnici zavřít a zpřístupnit jim pouze sociální zařízení.

Foto: archiv majitelů

Na toaletě a v koupelně je na zemi položená velkoformátová dlažbaFoto: archiv majitelů

Za vstupem do bytu je umístěná velká vestavná skříň, která nabízí prostor na spoustu věcí – vstup tak působí čistě a uklizeně. Je příjemné se vracet po náročném dnu do takového bytu!

Že se vám zdá cena milion korun přehnaná? Není! Je v ní totiž započtena i výměna oken a elektrických rozvodů, sádrokartonové podhledy, nové radiátor, podlahy, omítky, dveře i spotřebiče v kuchyňské lince. Nábytek tvoří jen zlomek této částky.

Další zajímavé rekonstrukce bytu si můžete prohlédnout zde: Z hrůzy krásný byt za půl milionu, Proměna obýváku v paneláku. Super! nebo Luxusní proměna bytu v paneláku.

Foto: archiv majitelů

Za posuvnými dveřmi je ukryta ložnice s koupelnouFoto: archiv majitelů

Chystáte se také na rekonstrukci bytu nebo plánujete jen malování? Doufáme, že vám tato návštěva přinesla zajímavou inspiraci!

Reklama

Související témata:

Načítám