Hlavní obsah

Zavřete kuchyň do skříně

Foto: Blum

Současné vaření je rychlé a jednoduchéFoto: Blum

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požadavky na kuchyň a vaření se za posledních dvacet let změnily – pryč jsou doby, kdy se chystaly obědy o třech chodech, pekla se bábovka a toho nádobí, co se spotřebovalo. Dnes se upřednostňuje jednoduchost a rychlost. Navíc vzhled kuchyně změnilo i to, že stále více lidí ji má propojenou s obývákem. Jak na to zareagovali designéři a výrobci? Zavřeli kuchyni do skříně!

Článek

Jak jednoduché je uklízet

Tento trend už tady kdysi byl, kuchyně ve skříni nejsou úplnou novinkou. Ale tehdy představovala jen určité nouzové řešení. Na rozdíl od těch současných, které jsou vybavené kompletní řadou spotřebičů včetně vestavěné myčky a otevřená dvířka nepřekážejí. Že nejde o žádný výstřelek, dokládá i to, že se tyto kuchyně objevily už loni na prestižní přehlídce Salone del Mobile v Miláně, která určuje trendy na několik příštích let. A už skoro měsíc se tyto kuchyně dají koupit i u nás.

Je to jako zázrak: pokud nám za dveřmi zazvoní návštěva a my nemáme nandané nádobí v myčce nebo se nám ho tam prostě nechce dávat, stačí zavřít dveře, které kryjou pracovní desku kuchyně a ta rázem vypadá jako vestavěná skříň. Stejně tak můžeme mít prostor neustále otevřený a nikdo nepozná, že je na této kuchyni něco jiného. Vedle sebe tady máme vyskládané plynovou nebo elektrickou varnou desku, dřez s baterií, troubu, digestoř a ve spodních skříňkách ukrytou vestavnou myčku a podstavnou chladničku.

Foto: Electrolux

Mini kuchyň podle mladých designérůFoto: Electrolux

Tak přesně vypadá kuchyně, jejímž autorem je architekt Roman Vrtiška a která se na trhu objevila koncem září. Oproti těm starým se liší hlavně tím, že dvířka kuchyně po otevření zajíždějí rovnoběžně s jejími bočnicemi, a tak po jejím otevření nepřekážejí a nikdo nemusí poznat, že jde o skříňovou variantu.

Kuchyň lze pořídit v mnoha barevných variantách, přičemž v základním provedení se liší barva skříněk zvenku a vnitřní prostor. Cena kuchyně – jde o výrobek na míru, a tak lze vlastně stejným způsobem vyrobit i mnohem větší sestavu - je 90 tisíc včetně spotřebičů, které tvoří zhruba 30 procent z této částky.

Ještě o jeden krok menší

Je ale možné, že v budoucnu nám i taková skříňová kuchyně bude připadat velká a zbytečná. V prestižní soutěži Design Laboratory Electrolux loni zabodovala a do nejužšího finále se dostala kuchyně, kterou její autor „zabalil“ do kontejneru na kolečkách. Přitom obsahuje jak varnou desku, tak chladicí zásuvku.

Čas tedy ukáže, zda v budoucnu zmizí klasická kuchyně z našich bytů a zda budeme jezdit z místnosti do místnosti s vozíkem, ve kterém budeme mít připravené chlazené pití, hotovku a hrnec na její ohřátí a večeři si klidně připravíme v ložnici při sledování televize. No, přiznejme si, není to občas náš sen?

Reklama

Související témata:

Načítám