Hlavní obsah

5 věcí, které vaše dítě nepotřebuje

Foto: Thinkstock

V radostném očekávání koupíme i nepotřebnéFoto: Thinkstock

Reklama

Neutrácejte zbytečně! Vaše miminko, které čekáte, nepotřebuje všechno, co prodejci dětského zboží, nabízejí! Vím to z vlastní zkušenosti, mám doma řadu věcí, které jsem nikdy nebo skoro vůbec nevyužila. A není se čemu divit, vše se pozná až s praxí. A jak to bylo u vás? Poraďte ostatním maminkám!

Článek

Nůžtičky na nehty

Co vám v porodnici neukážou, je určitě stříhání malých nehtíčků, protože se mají poprvé stříhat až doma. Určitě si budete říkat, jak proboha mám takové pidinehtíky ostříhat a budete mít strach, abyste je nestřihly či nepíchly. Prodejny tak nabízejí speciální nůžtičky s kulatou špičkou od 50 do 150 korun. Většinou ale zjistíte, že jsou na jemné dětské nehtíky příliš tlusté a vy tak nejlépe ostříháte miminku nehty klasickými ostrými nůžkami z manikúry. „Bohužel jsem si je také na začátku koupila, ale už jsou dávno někde v koši," potvrzuje maminka Eva (29) z Ústí nad Labem.

Spací pytel

Pokud máte obyčejnou peřinku na miminko, bohatě vám postačí. Navíc spací pytle (takové malé spacáčky) jsou omezené svou velikostí, takže dítě vám z nich za chvíli vyroste. Spací pytel sice zajistí, že se vaše miminko v noci neodkope a neprochladne, ale některé děti zase mají radši, když si mohou před usínáním pořádně zakopat. Navíc jsou některé pytle zbytečně drahé. Koupíte je od 100 korun, ale mohou stát i 2000 korun. Jeden takový i mně leží doma ve skříni.

Koš na pleny

Je to sice příjemná vymoženost moderní doby, ale když se zeptáte jakékoli zkušené maminky, řekne vám, že je to ve výbavičce zbytečnost číslo jedna. I mně osobně postačil úplně obyčejný koš, do kterého jsem dala odpadkový pytel se stahovacími uchy a vůni. Plenky balím jednotlivě do igelitových sáčků za pár kaček. Zabere to jen pár vteřin a plenky jsou také dobře izolované. Sice je nutné vynášet tento odpad častěji, ale stejně chodím s kočárkem pravidelně každý den na vycházky. Za takový koš totiž ušetříte minimálně 1000 korun a to nepočítám jednotlivé kazety se speciálními sáčky, které stojí kolem 200 korun a musíte je doplňovat každý měsíc.

Foto: Thinkstock

Ze spousty věcí dítě rychle vyrosteFoto: Thinkstock

Balonková odsávačka hlenů

Na trhu jsou různé druhy odsávaček hlenů. Většina maminek, nyní už včetně mě, však zastává názor, že nejlepší odsávačky jsou ty, které se dají připojit na vysavač. Kupodivu jsou daleko šetrnější. Balonkové odsávačky totiž fungují na ruční mechaniku a nemají takový tah, který je při dětské rýmě potřeba. Takže při výběru odsávačky buďte určitě ostražité a dejte na názory vašich kamarádek. Alespoň nemusíte vyhazovat další zbytečnou stokorunu.

Nebesa

Lapač prachu! To je jednoznačná odpověď, na které se shodují maminky v diskusích na internetu. Některé sice namítnou, že postýlka s nebesy je romantická a že miminko má větší klid. Věřte však, že nebesa, ačkoli stojí kolem 500 korun, jsou skutečně jen zbytečnou okrasou a váš drobeček se bez nich bezpochyby obejde. „Já je měla na oba kluky, protože se mi to líbí a ta postýlka vypadá hezky a mám pocit, že tam má mimčo větší klid, ale je to o názoru," prozrazuje Lucie (29) z Prahy.

Není sice jednoduché určit, jaké další zbytečnosti existují, protože co maminka, to jiná zkušenost, ale pokud patříte mezi prvorodičky, radím vám, nepořizujte moc věcí dopředu. Vaše miminko vám dá samo najevo, co vyžaduje a co se mu nelíbí. Navíc nemůžete dopředu vědět, zda budete kojit či nikoli, zda budete potřebovat lahvičky, sterilizátory nebo ohřívače lahviček. Vždyť v dnešní moderní době můžete vše koupit během jednoho dopoledne. A pokud nebudete pořizovat alespoň těchto pět zbytečností, které zde popisujeme, ušetříte tak tři až čtyři tisíce.

Koupily jste také nějaké zbytečnosti pro své drobečky, které jste hned vyhodily nebo se vám doma válí ve skříni? Zkuste je prodat v našem bazaru, ale hlavně se s námi nezapomeňte podělit o své zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Načítám