Hlavní obsah

Blýskněte se skvělou svíčkovou!

Foto: Ondřej Kroutil

Martin Bušek se svojí skvělou svíčkovou

Je tu středa a s ní i nový díl seriálu Škola vaření! A co se od šéfkuchaře Martina Buška naučíte tentokrát? Nic jiného než pravou domácí svíčkovou na smetaně! K tomu vám navíc Martin na speciálním videu prozradí, k čemu se používají jednotlivé části hovězího masa. Podívejte se sami!

Článek

Martinova doporučení, že „čím kvalitnější maso, tím lépe je potřeba očistit“, rozhodně neberte na lehkou váhu. Pokud se ovšem stejně jako Martin rozhodnete při přípravě vývaru na masu nechat kousek loje (tedy toho „tlustého", to aby byl výsledek mastnější), měli byste vědět, že silný vývar vznikne mírným vařením asi 500 g hovězího masa s kostí klidně 2 až 3 hodiny. A abyste v jednotlivých kouscích hovězího neměli hokej, nabízíme přehlednou tabulku:

Teorii už máte v malíčku, tak se můžete pustit do slibované svíčkové na smetaně! Příprava vám zabere asi 90 minut.

Foto: Ondřej Kroutil

S brusinkami nemá chybu!

Na 4 porce potřebujete: 500 g hovězího zadního, 150 g kořenové zeleniny (mrkev a celer po asi 55 g, petržel 40 g), 40 g slaniny, 250 ml smetany, 200 ml vývaru, 1 cibuli, 4 celé pepře, 3 kuličky nového koření, 4 lžíce oleje, 2 bobkové listy, 2 lžíce hl. mouky, 3 lžičky cukru, 1/2 citronu, špetku soli, na ozdobu šlehačku, brusinky a citron

Postup: Omyté, očištěné a osušené maso prošpikujte proužky slaniny. Špikovacím nožem v něm udělejte menší otvory, do kterých postupně zatlačte proužky slaniny. Pokud se vám to nedaří, nechte nakrájené proužky na několik minut v mrazáku, aby ztuhly. Uvidíte, že pak do masa zajedou jedna báseň. Maso ještě omotejte a stáhněte provázkem.

Foto: Mona Martinů

Nezapomeňte hovězí očistit

Prošpikované hovězí osolte a ve větším hrnci na rozpáleném oleji opečte ze všech stran. Maso z hrnce vyjměte, ale tuk nevylévejte. Orestujte na něm očištěnou a na nudličky nakrájenou zeleninu spolu s nahrubo nasekanou cibulí. Přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř. Do hrnce vložte zpět opečené maso a za občasného podlévání vývarem ho duste pod poklicí doměkka.

Foto: Mona Martinů

Maso nakonec omotejte provázkem

Maso opět vyjměte, vydušenou šťávu zaprašte hladkou moukou, směs osmahněte, podlijte vývarem a smetanou a vše ještě dobře povařte. Připravenou omáčku buď můžete propasírovat přes cedník, nebo rozmixovat.

Do hotové omáčky vraťte maso, ještě krátce poduste, dochuťte citronem a kdo má rád kyselejší, může i octem. Na talíři zdobte plátkem citronu, na který přidejte lžičku brusinek, a vše vylaďte šlehačkou. Svíčkovou podávejte s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC