Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Aktualizováno

Svíčková patří ke klasice české kuchyně. Už máte nějaký ten svůj oblíbený recept? Pokud ne, tady jeden je. Všichni, kdo tuhle svíčkovou ochutnají, se budou tetelit blahem!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky citronu
  • 4 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 1 lžička soli
  • 1/2 ks citronu
  • 3 lžičky cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 lžíce oleje
  • 3 ks nového koření
  • 4 ks celého černého pepře
  • 1 ks cibule
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 250 ml smetany
  • 40 g slaniny
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 500 g zadního hovězího
Článek

Postup

01.

Omyté, očištěné a osušené maso prošpikujte proužky slaniny. Špikovacím nožem v něm udělejte menší otvory, do kterých postupně zatlačte proužky slaniny. Pokud se vám to nedaří, nechte nakrájené proužky na několik minut v mrazáku, aby ztuhly. Uvidíte, že pak do masa zajedou jedna báseň. Maso ještě omotejte a stáhněte provázkem.

02.

Prošpikované hovězí osolte a ve větším hrnci na rozpáleném oleji opečte ze všech stran. Maso z hrnce vyjměte, ale tuk nevylévejte. Orestujte na něm očištěnou a na nudličky nakrájenou zeleninu spolu s nahrubo nasekanou cibulí. Přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř. Do hrnce vložte zpět opečené maso a za občasného podlévání vývarem ho duste pod poklicí doměkka.

03.

Maso opět vyjměte, vydušenou šťávu zaprašte hladkou moukou, směs osmahněte, podlijte vývarem a smetanou a vše ještě dobře povařte. Připravenou omáčku buď můžete propasírovat přes cedník, nebo rozmixovat.

04.

Do hotové omáčky vraťte maso, ještě krátce poduste, dochuťte citronem. Na talíři zdobte plátkem citronu, na který přidejte lžičku brusinek, a vše vylaďte šlehačkou. Svíčkovou podávejte s houskovým knedlíkem.

Reklama

Související témata:

Načítám