Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Italská kuchyně je velmi pestrá a hraje všemi barvami. Proto jsme pro vás dnes přichystali černé rizoto. Naučte se ho, není vůbec složité!

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g sépie
    14
  • 200 ml bílého vína
    12
  • 2 ks bobkového listu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 750 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 sáček sépiového barviva
    14
  • 1 ks citronu
  • 40 g parmazánu
    7
  • 1 hrst kořenové petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Sépie nakrájejte na proužky a uvařte doměkka ve 150 ml vína a 750 ml vody se lžičkou soli a bobkovými listy. V tlakovém hrnci by mělo stačit asi 20 minut, dávejte ale pozor, abyste sépie zbytečně nepřevařili. Sceďte a vývar si schovejte na podlévání rizota.

02.

Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli i česnek a jen chvilku počkejte, než vmícháte rýži, sépiové barvivo a zbylé víno. Postupně po naběračkách pak přilévejte vývar, který nechte vždy skoro odpařit, než přidáte další.

03.

Když je rýže uvařená, vmíchejte do ní sépie, nechte prohřát, a rizoto ochuťte citronovou šťávou, pepřem a případně dosolte. Kdo chce rizoto ještě krémovější, vmíchá na závěr i nastrouhaný sýr. Servírujte s nasekanou petrželí a skrojkem citronu.

Máte rádi krémová rizota? V tom případě se podívejte na naše 3 tipy.

Související témata:

Načítám