Hlavní obsah

Chlap v kuchyni: Vepřová pečínka na pivu a medu

Foto: Jakub Jurdič

Honza (vlevo) a Martin upekli dokonalou vepřovou pečeni. Dáte si také?

Další díl seriálu Chlap v kuchyni je tady a dnes tu opět máme chlapy rovnou dva! Honza a Martin si pro vás připravili vepřovou pečeni na pivě, která voněla na dálku. Zkuste ji taky!

Článek

Honza a Martin jsou spolužáci z vysoké školy. Ani jeden z nich nevaří každý den, když se do toho ale pustí, stojí to za to! Dneska si pro vás připravili křehkou vepřovou pečeni na černém pivě a medu, kterou doladili šalotkami a rajčaty. Maso se rozpadalo na jazyku a vůně, která se při jejich vaření linula z kuchyně, byla neodolatelná. Připravte si jejich pochoutku o víkendu, chutnat bude každému!

Na 4 porce potřebujete:1,5 kg vepřové pečeně bez kosti, 300 ml černého piva, 100 ml medu, plechovku loupaných rajčat, 5 šalotek, 100 g hnědého cukru, tymián a petržel, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, pečivo k podávání, případně brambory jako příloha

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace piva a medu dodá masu originální nasládlou chuť

Postup: Nejdříve připravte marinádu. Do rendlíku dejte pivo, med a cukr, pomalu směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se množství nezredukuje asi na 2/3. Šalotky oloupejte a nakrájejte na poloviny a dejte je zvolna opékat do hrnce s rozpáleným olejem (použijte takový hrnec, který pak můžete dát do trouby). Maso důkladně osolte, opepřete a přidejte k šalotkám. Opékejte ho jen tak dlouho, aby se stáhlo ze všech stran.

Foto: Jakub Jurdič

Do hrnce nalejte olej, zahřejte ho a dejte na něj opékat nakrájené šalotky

Foto: Jakub Jurdič

Maso by mělo být ze všech stran opečené krásně dozlatova

Hrnec pak dejte do trouby a maso pečte na 200 °C asi 20 minut. Pak maso vyndejte a podlejte ho marinádou. Teplotu trouby stáhněte na 160 °C, do hrnce přidejte rajčata a bylinky a vše dejte přikryté péct na dalších 50 minut. Poté maso vyndejte, hrnec dejte na plotnu a omáčku redukujte, dokud nezačne houstnout. Maso podávejte nakrájené na tenké plátky spolu s pečivem nebo bramborami.

Foto: Jakub Jurdič

K masu přidejte čerstvý tymián a petržel. Bylinkami nešetřete!

Foto: Jakub Jurdič

Maso nakrájejte na plátky, přelejte ho omáčkou a ozdobte trochou bylinek

Děláte doma něco na pivě? A na jaký způsob doma pečete vepřovou pečeni?

ynezorPumanzeSaNyknalC