Hlavní obsah

Italské afrodiziakum: čokoláda Amedei

Foto: Shutterstock

Luxus jménem čokoláda!Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte italskou čokoládu Amedei? Ne? Pak tuto lahůdku domácí výroby musíte ochutnat! Do Čech ji dováží Věra Palová, žena, která této pochoutce zcela propadla. Nechte se zlákat omamnou chutí a vůní...

Článek

Čokoláda je prý afrodiziakum. Máš stejný pocit? Byl toto důvod, proč zkusit vozit do Čech čokoládu z Itálie?

To určitě ne. Pravým důvodem bylo dát Čechům možnost ochutnat „královnu čokolád". Zda je čokoláda afrodiziakum, nebylo sice vědecky prokázané, ale... Například vládce Aztéků Moctezuma vypil denně padesát číší čokolády, aby zlepšil své sexuální dovednosti. Když pak Španělé přivezli čokoládu do Evropy, byla spojována s láskou. Co však bylo vědecky dokázáno, je to, že čokoláda navodí příjemné pocity. Zlepšuje náladu, zmírňuje úzkost, tedy jde o nejpříjemnější antidepresivum na světě! A poskytuje okamžitou energii. (úsměv)

Italská čokoláda Amedei je vyráběna v rodinném podniku a ručně. Připomíná mi to skvělý film Čokoláda s Juliette Binoche v hlavní roli.

Film Čokoláda jsem samozřejmě také viděla. Ale ještě v době, kdy jsem vůbec neměla ponětí o tom, že se budu čokoládou zabývat. Nicméně za poslední tři roky, kdy se stala čokoláda součástí mého života, si na tenhle film dost často vzpomenu. Ta staromódní továrna v Toskánsku v provincii Pisa je opravdu malá, pracuje v ní jen pětadvacet lidí a výroba probíhá stále podle starých receptur a precizních metod, které se spolumajitelka Cecilia Tessieri naučila u tradičních evropských výrobců čokolády. A jako první žena na světě získala titul „Maître Chocolatier". Spolu se svým bratrem Alessiem, který hledal v té době po světě ty nejlepší kakaové boby, se rozhodli vyrábět tu nejlepší čokoládu. A pojmenovali ji po své babičce Amedei.

Foto: Tomáš Padevět

Věra Palová spojila svůj život s čokoládouFoto: Tomáš Padevět

Věro, jsou nějaké druhy jejich čokolády neobvyklé?

Uvedla bych dvě čokolády, které jsou u Amedei nejvíce ceněny. A sice 70% tmavou čokoládu Chuao. Název má podle oblasti ve Venezuele, vymezené horami a mořem. Díky tomu kakaovníky nebyly nikdy opyleny pylem z jiného kakaovníku. Amedei má v této oblasti všechny plantáže. První tabulka čokolády se objevila v Londýně v roce 2004 a již v 2005 zde získala zlatou medaili. Je to „přírodní blend", velmi divoký, s chutí švestek, červeného a exotického ovoce. Druhá je opět 70% tmavá čokoláda Porcelana. Pojmenovali ji podle jasné bílé barvy kakaových bobů Criollo. Je to specialita domu Amedei, první čokoláda na světě, vyrobená z kakaa pouze jednoho genetického druhu.  Ročně se sklidí jen tři tisíce kilogramů bobů a vyrobí se dvacet tisíc tabulek. Jsou pak ručně číslovány a v několika týdnech jsou vyprodány. Je to velmi delikátní čokoláda, má vůni po pražených mandlích a lisovaných olivách.

Co všechno se dá z čokolády vyrobit?

Kromě dezertů, polev, nápojů se čokoláda používá ve velmi neobvyklých kombinacích. Existují například těstoviny s příchutí čokolády, připravuje se tzv. káva Borgia s čokoládou, a mistři kuchaři na celém světě zkoušejí nové lahůdky – jednu z nich mi prozradil šéfkuchař restaurace Allegro v hotelu Four Seasons pan Andrea Accordi: domácí kozí sýr s čokoládou Gianduja od Amedei.

Znám skvělou kombinaci kozího sýru s medem! Před Vánoci by se určitě hodil nějaký čokoládový recept. Můžeš, prosím, některý prozradit?

Dobře, zkuste si připravit horký čokoládový nápoj – Horkou čokoládu á la Chloé (autorka úžasné knihy Chloé Doutre-Rousselová: Čokoláda pro znalce):

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 4 lžičky smetany
  • 3-4 lžičky cukru moučka
  • 4 lžičky kvalitního kakaového prášku

Čokoládu nastrouháme nahrubo, v hrnci přivedeme do varu mléko, smetanu a cukr. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou čokoládu a kakaový prášek. Směs necháme 5 - 6 hodin v chladu, nikoliv však v ledničce. Před podáváním prohřejeme.

Nemůžete-li připravit čokoládu s takovým předstihem, snažte se, aby stála v chladu alespoň hodinu, za 6 hodin se však chuti rozvinou mnohem lépe.

Reklama

Související témata:

Načítám