Hlavní obsah

Plněné knedlíky 3x jinak: Na slano i na sladko!

Foto: Greta Blumajerová

Co spojuje Česko, Polsku a Čínu? No přece plněné knedlíčky! Připravte si jich rovnou víc a část zamrazte na pozdějiFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že plněné knedlíky nejsou typické jen pro českou kuchyni? Pochutnávají si na nich totiž i v Číně a Polsku! A my se dnes podíváme, jak tyto „exotické“ knedlíčky vypadají!

Článek

Legendární spor o nok a knedlíček dnes necháme stranou a podíváme se na tři zajímavé varianty plněných knedlíčků: pikantní čínské dim sum, polské ruské pirožky (je to tak, polské národní jídlo se jmenuje po větším sousedovi) a v neposlední řadě také jedny české – ze spařeného těsta podle kuchařky paní Sandtnerové.

Čínské s vepřovým (dim sum)

Na 30 knedlíčků potřebujete: 400 g hladké mouky, 3/4 hrnku vařicí vody, 1/4 hrnku studené vody, lžíci oleje

Na náplň:500 g mletého vepřového masa, 3 jarní cibulky, lžíci strouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového octa nebo sherry, sůl, pepř

K podávání:4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového octa (lze vynechat), čerstvý zázvor, chilli

Foto: Greta Blumajerová

Na dim sim můžete narazit i pod názvem xiao long bao neboli taštičky z malého košíku, protože se tradičně připravují v bambusových pařácíchFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejlépe v kuchyňském robotu s nástavcem na hnětení pořádně promíchejte mouku s vroucí vodou, poté přilejte vodu studenou a lžíci oleje a zpracovávejte tak dlouho, až vám vznikne tuhé, nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici půl hodiny odpočinout.

Mezitím si připravte náplň: maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, zázvorem, cukrem, sójovou omáčkou, octem, solí a čerstvě mletým pepřem. Čtvrtinu z odleželého těsta rozválejte na tlustého hada a nakrájejte na kousky o velikosti vlašského ořechu (mělo by vám jich vyjít 7–8).

Utvořte z nich kuličky a každou na pomoučeném vále rozválejte do tenka. Doprostřed dejte lžičku náplně a okraje přitisknete k sobě do tvaru uzavřeného měšce. Stejně pokračujte se zbylým těstem.

Knedlíčky vařte v páře asi 12 minut: na dno hrnce přijde osolená vroucí voda, na ni pařník s kolečkem z pečicího papíru a na něj knedlíčky. Podávejte se sójovou omáčkou smíchanou s octem a nakrájeným chilli a zázvorem.

Tip:Do náplně můžete libovolně kombinovat i houby (ideálně shitake), krevety, kuře či spařené čínské zelí. Nebojte se přidat ani česnek nebo koření pěti vůní.

Polské bramborové s karamelizovanou cibulkou (Pierogi ruskie)

Na 30 pirožků potřebujete:80 g másla, 2 velké cibule, 3 hrnky hladké mouky (3x 250 ml), 1 vejce, 1 hrnek vody, 500 g brambor, 250 g polotučného tvarohu, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Trochu paradoxní název polského národního jídla mu na chuti nijak neubíráFoto: Greta Blumajerová

Postup: Cibuli nakrájejte najemno a dejte pomalu smažit na rozpuštěné máslo. Mouku, vajíčko, špetku soli a vodu propracujte v hladké a elastické těsto (nejlépe to jde elektrickým hnětačem), pokud by se lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte alespoň 15 minut v chladu odležet.

Brambory uvařte, rozšťouchejte s tvarohem, osolte a pořádně opepřete – vařením se chuť zjemní, takže se nebojte náplň ochutit. Když je cibulka měkká a lehce zkaramelizovaná, dejte stranou asi dvě lžíce k podávání a zbytek vmíchejte do bramborové náplně.

Odleželé těsto rozválejte do tenka a vykrajujte kruhy o průměru asi 10 cm. Na každý dejte do středu čajovou lžičku náplně, okraje potřete vodou a spojte v taštičku. Výborně to jde plastovým tvořítkem na šátečky. Vařte v osolené vodě asi 3 minuty od chvíle, co pirožky vyplavou. Podávejte přelité zbylou cibulkou.

Tip:Příště zkuste náplň dochutit koprem, pirožky podávat s kostičkami opražené slaniny nebo je po uvaření ještě opéct na pánvi.

Švestkové knedlíky ze spařeného těsta (podle Sandtnerové)

Na 4 porce potřebujete:200 ml polotučného mléka, 50 g másla, 140 g hrubé mouky, 2 vejce, 500 g švestek, sůl

K podávání: máslo, moučkový cukr, mletý mák nebo perník na strouhání

Foto: Greta Blumajerová

Se spařeným těstem se výborně pracuje: když si namočíte ruce, nelepí se na ně a při vaření se netrháFoto: Greta Blumajerová

Postup: Mléko přiveďte spolu s máslem a špetkou soli k varu, přidejte mouku a na mírném ohni ještě chvilku míchejte, až se těsto nelepí. Nenechte se odradit tím, že bude velmi husté. Poté stáhněte z plamene a nechte skoro vychladnout. Jedno po druhém do hmoty vmíchejte vajíčka a těstem obalujte rukama namočenýma ve vodě nevypeckované švestky nebo jiné ovoce. Vařte v osolené vroucí vodě asi 3 minuty od momentu, kdy knedlíky vyplavou na povrch.

Knedlíky podávejte přelité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a doplněné mákem nebo perníkem na strouhání.

Tip: Spařené těsto je jednodušší varianta odpalovaného. Jako další krok „vysoké cukrářské“ vyzkoušejte tato srdíčka z odpalovaného těsta!

Co z dnešního knedlíčkového tria byste ochutnali nejradši? A jedli jste někdy originál čínských či polských knedlíčků?

Reklama

Související témata:

Načítám