Hlavní obsah

Prodej, či pronájem? Těžké rozhodování, když máte byt navíc

Foto: Freepik.com

Prodej, nebo pronájem? Těžké rozhodování, když máte byt navícFoto: Freepik.com

Možná jste dědili po babičce nebo se stěhovali do většího. Každopádně teď máte byt nebo dům, který nepotřebujete k bydlení. A řešíte velké dilema: prodat, nebo pronajmout?

Článek

Jednoznačnou odpověď vám nedáme. Když se chcete rozhodovat racionálně, potřebujete zjistit aktuální tržní cenu, za kterou by se byt nebo dům prodal. Potom se musí vypočítat, kolik byste mohli ročně vydělat na pronájmu.

Kolik na prodeji vyděláte?

„Majitelé často nemají správnou představu o ceně. Svůj byt přeceňují, nebo naopak podhodnocují,“ uvádí Vladimír Zuzák, ředitel pražské MAXIMA REALITY. Začít se proto musí přesným odhadem tržní ceny. Naštěstí vás nemusí stát ani korunu. Přes internet objednejte bezplatný odhad přímo od expertů, kteří pracují se statistikami z katastru nemovitostí a cenovými mapami.

Jakmile víte, kolik můžete vydělat, zvažte náklady na prodej. Obvyklá výše provize realitní kanceláře je 3 až 5 % z tržní ceny. Víc určitě nikomu neplaťte. Vždy se ptejte, co za své peníze dostanete, a žádejte právní služby v ceně. Nikdy nevíte, kolik problémů bude třeba řešit. Každý druhý dům po babičce má na zahradě černou stavbu, problém s příjezdovou cestou nebo hranicemi pozemku. Ještě víc se vyplatí, když najdete realitní kancelář, kde provizi platí kupující. Náklady na prodej pak jsou minimální, proto je tento postup čím dál populárnější.

A kolik času prodej zabere? „V Praze a větších městech se byty prodají za tři měsíce, u rodinného domu počítejte půl roku,“ vysvětluje Zuzák. V jiných lokalitách ovšem může prodej trvat i roky. Jestli se zájemci dlouho neozývají, zkuste našich 5 triků pro rychlý prodej.

Foto: Freepik.com

Výnos z pronájmuFoto: Freepik.com

Kdy se pronájem nevyplatí?

Mnozí majitelé prodávat nechtějí a těší se na měsíční příjem z pronájmu. To se ale ne vždycky vyplatí. Třeba nájemné v Praze stále roste, a tak se dá z nájemného pokrýt i měsíční splátka hypotéky. Naopak do domu na venkově se nájemníci shánějí těžko. Vyzkoušejte pronájmovou kalkulačku, kde zdarma zjistíte tržní nájemné.

Ale pozor – vždy musíte počítat s výpadky v příjmu, protože nájemníci se často střídají. Počítejte maximálně s 11 nájmy ročně. „Najít nového nájemníka může trvat i déle než měsíc,“ upozorňuje Zuzák. Jediná cesta, jak toto riziko obejít, je garantovaný pronájem. Realitní kancelář ručí za pronájem bytu, a když je prázdný, sama vám uhradí měsíční nájem.

Dilema prodej vs. pronájem má i jedno šalamounské řešení. Když máte nemovitost, která se na pronájem nehodí, můžete ji prodat a pořídit si jinou. Obvykle to vychází nejvýhodněji. Za peníze z prodeje pořídíte byt 2+kk ve větším městě, kde se snadno shánějí nájemníci, a tak vám přinese mnohem větší zisk z pronájmu než vaše původní nemovitost.

Načítám