Hlavní obsah

Nejvyšší čas zasít osení na Velikonoce. Jak o něj pečovat, aby bylo krásně husté a zelené

Foto: Chernyshkova Natalia, Shutterstock.com

Foto: Chernyshkova Natalia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsypete pár zrn do truhlíků, květníků nebo kameninových hrnců po babičce a za pár dnů máte jarní dekoraci. Zelené osení ozdobíte vajíčky a můžete slavit Velikonoce. Čas vysévat obilíčko je právě teď.

Článek

Říká se mu poeticky také obilíčko nebo oseníčko a je jedním ze symbolů velikonočních svátků. Zelené osení si jako připomenutí nadcházejícího jara a síly přírody chystali už naši předci v pohanských dobách. Můžeme si jen představovat, jak jednoduše bylo tehdy zdobené. Dnes si můžete vybrat, zda mezi zelené výhonky posadíte vlastnoručně nabarvená vajíčka nebo dáte přednost fancy zajíčkovi z obchodu.

Pár zrníček, zem a voda

Vypěstovat si zelené osení zvládnete i s minimálními zahradnickými zkušenostmi. Potřebovat budete misku, květináč, truhlík nebo jinou nádobu, z níž má osení vyrůstat. Nebojte se experimentů. Zamyslete se, co se bude nejlépe vyjímat na vašem velikonočním stole.

Připravte si také zeminu, stačí obyčejná zem ze záhonů, kompost nebo substrát ze zahradnictví. Sežeňte si zrna pšenice nebo ječmene. Na venkově vám možná pomohou sousedi, co mají slepice, ve městě se zelené osení prodává v zahradnictví.

Nic dalšího nepotřebujete. A to je na tom to hezké. Zelené osení je třeba jen pravidelně zalévat a samozřejmě se mu – stejně jako jakékoli jiné rostlině – bude dařit na světle. Proto ho postavte třeba na okenní parapet.

Foto: iva, Shutterstock.com

Potřebovat budete jen mísu, zeminu a pár zrnek pšenice či ječmene. Tak jednoduchá, a přitom krásná dekorace.Foto: iva, Shutterstock.com

Kdy osení vysadit?

Nejdůležitější ze všeho je načasování! Jistě nechcete, aby obilíčko bylo na Velikonoce příliš krátké nebo zbytečně dlouhé. Ideální je vysévat pšenici nebo ječmen zhruba deset až čtrnáct dní před svátky. O tom, jak rychle osení bude růst, rozhodne několik věcí, zejména teplo a světlo.

Jestli jste se opozdili a máte obavu, zda vám osení do Velikonoc vyroste, nejdříve obilí nechte naklíčit. Stačí ho propláchnout vodou, rozložit ho do misky a udržovat ho vlhké. Bude klíčit jako jakákoli jiná semínka. Pak už ho jen zasejete. Tím se proces růstu urychlí o tři čtyři dny.

Samotný výsev je pak jednoduchý. Stačí do dvou třetin naplnit nádobu zeminou, přidat semínka hezky jedno vedlo druhého, aby oseníčko bylo husté, a pak je zakrýt asi dvoucentimetrovou vrstvou substrátu nebo zeminy. Nakonec povrch lehce přimáčkněte a zeminu zalijte. Udržujte substrát vlhký, ale dejte si pozor na přemokření, protože pak by mohly rostlinky uhnívat. Zálivku musíte upravit podmínkám – pokud doma více topíte, bude substrát rychleji vysychat.

Pár triků pro svěží osení

Podmínky, ve kterých bude oseníčko růst, rozhodnou o tom, jak pěkné bude. Kromě tepla potřebuje také dostatek světla, jen tak bude hezky zelené. Obilíčku můžete simulovat venkovní podmínky a na noc ho přenést z teplejší kuchyně do chladnější chodby. Ráno ho ale nezapomeňte vrátit na parapet, aby mělo pocit, že se právě probouzí do krásného a teplého jarního dne.

Co ale dělat, když osení roste příliš rychle a vy se bojíte, že přes něj na sebe na velikonočním stole neuvidíte? Přeneste ho na chladnější, ale stále světlé místo. Zkuste třeba předsíň nebo ložnici, ve které méně topíte. Tam se zpomalí jeho kvapný růst.

Foto: rng, Shutterstock.com

Důležité je správné načasování, ideální je zhruba deset až čtrnáct dnů před Velikonoci. Foto: rng, Shutterstock.com

Rada pro opravdové opozdilce

Pokud jste opravdu zaspali, do jarních svátků zbývá pár dnů a zelené osení vám už nevyroste, zkuste si místo něho nechat naklíčit řeřichu. I ta udělá parádu. Do mističky vložte trochu substrátu nebo jen obyčejnou vatu, přidejte semínka, navlhčete je a udržujte je vlhká.

Už druhý den uvidíte zárodky klíčků a za dalších čtyři dny už bude řeřicha vzešlá. Sice je o dost drobnější než osení, ale aspoň se můžete radovat, že na stole máte „něco zeleného“, co jste sami vypěstovali. Moc hezky pak vypadá řeřicha naklíčená v rozpůlených vaječných skořápkách.

Do osení zápichy i vajíčka

Osení si dozdobte podle svého. Minimalistickou verzí je ponechat ho v přírodní kráse. Mezi zelené výhonky můžete zapíchnout větvičky kočiček nebo zlatého deště. Pokud toužíte po barevné dekoraci, sáhněte po zápichu s velikonočními motivy nebo po kraslicích.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám