Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Chcete si pochutnat na opravdových chřestových delikatesách? Inspirujte se receptem šéfkuchaře Jana Punčocháře, který nachystal přímo pro čtenáře ProŽeny.cz.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g zeleného chřestu
  • 400 g bílého chřestu
  • 400 g sladkovodních raků
    2
  • 4 ks křepelčích vajec
    3
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 vrchovatá lžíce strouhanky
    1
  • 100 ml olivového oleje
  • 80 g šunky
  • 100 ml smetany
    7
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kerblíku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce řebříčku
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Zelený chřest oloupejte a uvařte v osolené vodě (stačí dvě minuty), následně ho přeceďte a zchlaďte v ledu.

02.

Ráčky (případně krevety) také uvařte, stačí dvě minuty, oloupejte je, přidejte k chřestu, pokapejte citronem, olivovým olejem a nechte v lednici deset minut marinovat.

03.

Bílý chřest vařte 10 minut v osolené vodě, sceďte ho, zakápněte smetanou, osolte a rozmixujte na jemné pyré.

04.

Křepelčí vajíčka nechte zmrznout v mrazáku. Oloupejte je, obalte v klasickém trojobalu a osmažte.

05.

Šunku (skvělá je španělská pata negra) nakrájejte a podávejte se zeleným chřestem, ráčky, pyré, ozdobené řebříčkem a kerblíkem. „Já tento předkrm doplňuju jemnou chřestovou zmrzlinou,“ přidává tip šéfkuchař Jan Punčochář.

Související témata:

Načítám