Hlavní obsah

Souboj receptů: Lesy jsou plné hub. Co s nimi? Zkuste naše tipy!

Foto: Jakub Jurdič

Jana se utkala s Kamilou v houbových receptech. A jak to dopadlo?Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhém čekání konečně nastala doba, kdy jsou lesy plné lahodných hub! Jedni je milují, druzí nenávidí. Pro tu první skupinu máme dnes hned dva tipy, jeden lepší než druhý!

Článek

Přinesli jste si z lesa košík plný hřibů, křemeňáků a lišek? Tak to rozhodně neotálejte a vyzkoušejte některý z dnešních tipů. Na co se těšit? Jana F. připravila tu nejlepší houbovou polévku, Kamila zase dokonale chuťové vyvážené plněné klobouky. Dnes je zbytečné ptát se, kdo byl lepší, obě holky totiž neskutečně zaválely. Který recept si vyberete vy?

Janina houbová polévka s petrželovým pestem

Na 4 porce potřebujete: 300 g čerstvých hub, 1/4 l vody, 3/4 l mléka 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 180 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce octa, sůl, pepř, trochu kmínu, 3 snítky tymiánu, lžíce olivového oleje

Na petrželové pesto: svazek hladkolisté petržele, 3 lžíce strouhaného parmazánu, stroužek česneku, pár nesolených pražených kešu ořechů, 3 lžíce olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Jemná krémová houbová polévka chutná fantastickyFoto: Jakub Jurdič

Postup:Nadrobno nakrájenou cibuli krátce orestujte na troše olivového oleje, po chvíli přihoďte nadrobno nakrájené dva stroužky česneku. Přidejte půlku připravených hub pokrájených na kostičky a zvolna opékejte. Směs zasypte drceným kmínem a čerstvým tymiánem. Krátce orestujte, přidejte máslo, hladkou mouku a promíchejte. Houby zalejte mlékem a přidejte vodu (ještě lepší je použít houbový vývar, pokud používáte sušené houby, můžete využít vodu, ve které byly houby namočené).

Osolte, lehce opepřete a nechte povařit asi 20 minut. Poté všechno rozmixujte do krému a přidejte zbylé nakrájené houby, které chvíli povařte. Na závěr polévku zjemněte smetanou a podle chuti osolte, opepřete a okyselte octem.

Místo petrželky se dá krém doladit petrželovým pestem. Stačí dát do mixéru olivový olej, svazek hladkolisté petržele, kousek česneku, trochu strouhaného parmazánu a pár ořechů. Jana použila nesolené a nepražené kešu ořechy, ale použít můžete i nesolené mandle nebo piniové oříšky. Polévku podávejte pokapanou pestem.

Plněné portobello žampiony podle Kamily

Na 4 porce potřebujete potřebujete: 4 portobello žampiony, dva stroužky česneku posekané nadrobno, 4 jarní cibulky posekané nadrobno, dva hrnky baby špenátu, 4 pokrájená sušená rajčata, 100 g čerstvého kozího sýru, pár plátků pršutu, sůl, pepř, 2 lžíce másla

Foto: Jakub Jurdič

Plněné žampionové kloboučky jsou vynikající předkrm a pršut je chuťově katapultuje do třídy delikatesFoto: Jakub Jurdič

Postup: Z žampionů vykrojte nohy a hlavičky pár minut restujte na pánvičce na lžíci másla. Pak je přendejte do zapékací misky. Na druhé pánvičce mezitím na zbytku másla orestujte česnek s cibulkou, za dvě minuty přidejte rajčata a špenát. Chvilku po nich následuje kozí sýr (můžete zvolit i sýr ochucený bylinkami, případně dodat bylinky dle své chuti). Párkrát promíchejte, opepřete a osolte. Směsí naplňte žampiony, posypte potrhaným pršutem a dejte zapéct na 15–20 minut do trouby. Podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři.

Jaké recepty s houbami máte nejraději vy? Napište nám do diskuze nebo pošlete tipy do sekce Vaše recepty! Anebo se pochlubte svým houbařským úlovkem u nás ve speciální galerii!

Načítám