Hlavní obsah

Víkendové vaření: Buchtičky se šodó

Foto: Petr Makovička

Markéta a její staronová dobrota

Víte, jak chutnají buchtičky se šodó? Asi si řeknete: „Co je to za hloupou otázku? Jasně že jo.“ Vždyť ve školní jídelně jste jich snědli určitě bezpočet. Ale pozor, byly to opravdu buchtičky se šodó, nebo jen s řídkým pudinkem? A jak vlastně chutná to „pravé“ šodó? Odpověď najdete v dalším díle víkendového vaření!

Článek

Všichni je známe nebo si je pamatujeme minimálně z dětství. Pro mnohé z nás obyčejné jídlo nebo dezert, na který jsme se vždycky dlouho dopředu těšili. Dnes ale buchtičky dobývají menu luxusních restaurací, které mezi sebou soutěží o titul jejich krále! Zkuste i vy můj recept a uvidíte, že lepší jste ještě nejedli!

Na buchtičky se šodó pro 4 osoby si připravte: ½ kg polohrubé mouky, 80 g cukru písek, 30 g droždí, 250 ml mléka, 4 žloutky, kůru z jednoho bio citronu, 100 másla a trochu soli Na šodó pěnu: 125 ml bílého vína, 30 g cukru, pár kapek šťávy z citronu, jedno celé vejce a žloutek, 3 cm vanilkového lusku a 3 cm kůry z bio citronu vcelku

Foto: Petr Makovička

Suroviny nutné pro přípravu

Kynuté buchtičky

Hodinu předem připravte těsto na buchtičky. Do misky dejte rozdrobené droždí, trochu cukru a vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Do kvásku přimíchejte mouku, zbytek cukru, žloutky, máslo, mléko, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte, a pokud se vám zdá těsto moc mokré, přisypte trochu mouky. Ale nepřežeňte to, těsto by nemělo být tuhé. Propracovávejte, dokud se nepřestane lepit na prsty a není vláčné. Já zpracovávala asi 15 minut.

Foto: Petr Makovička

V míse nechte vzejít kvásek

Foto: Petr Makovička

Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto

Nechte ho v míse a dejte na teplé místo na hodinu kynout, mísu přikryjte utěrkou. Po vykynutí si v ruce zpracujte malé kuličky a skládejte buchtičky do máslem vymazaného pekáčku vedle sebe. Povrch buchtiček ještě potřete rozpuštěným máslem a nechte před pečením chvilku odpočívat. Pečte v troubě asi ½ hodiny na 180° C.

Foto: Petr Makovička

Nesmí chybět citronová kůra

Foto: Petr Makovička

Je vykynuto a může se jít tvořit!

Foto: Petr MakovičkaHotové kuličkyLahodná vinná pěna

Ve vodní lázni zahřívejte bílé víno s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Teplota vína nesmí být moc vysoká, asi kolem 50 stupňů. Do vína přidejte rozšlehané vejce se žloutkem, citronovou šťávu, kůru z biocitronu a kousek vanilky. Míchejte pomocí šlehače na malém plameni, dokud se nevytvoří hustá pěna, která drží. Na závěr z pěny odstraňte kůru a vanilku, přelijte buchtičky a dozdobte třeba mátou nebo jahodami.

Foto: Petr Makovička

Ve víně rozpusťte cukr

Foto: Petr Makovička

Do šodó patří vanilka i citron

Foto: Petr Makovička

Pěnu vyšlehejte ručním šlehačem

Tipy a triky od Markéty:

  • Do těsta můžete místo citronové kůry přidat pomerančovou s trochou muškátového oříšku nebo rozinky. Buchtičky budou krásně vonět a chutnat zase trochu jinak.
  • Myslíte si, že buchtičky nemohou být sváteční? Při tvarovaní malých kuliček dejte doprostřed kousek pravého marcipánu nebo povidla. Budou chutnat opravdu báječně!
  • Při výrobě šodó dávejte pozor na teplotu vína – ověřte třeba pomocí prstu. Pokud byste víno měli příliš horké, vejce by se srazila a v pěně by byly cucky. Pokud si nejste jistí, zkuste přilít z vajec jen trochu, a až pokud je teplota v pořádku, zbytek.
  • Od pěny nikdy neodcházejte a pořád šlehejte. Může se vám zdát, že vaječná pěna vůbec nehoustne, po pár minutách šlehání ale zhoustne rychle. Udržujte tedy pořád mírný plamen a nepřidávajte na teplotě. Pořád je tu riziko sražení vajec.
Foto: Petr Makovička

Tak ať vám chutná!

Šodó možná nepatří do kategorie jídel, které zvládnete levou zadní, ale rozhodně se nenechte odradit! Pokud se do toho pustíte, určitě nebudete litovat! Za svou trpělivost s vařením vinné pěny budete náležitě odměněni luxusním požitkem z dezertu, o kterém jste si mysleli, že už jinak chutnat nemůže a také dost možná – jako já – novou závislostí.

Jak děláte buchtičky se šodó vy? Vede u vás vanilkový krém, nebo vinná omáčka? Své tipy mi posílejte na e-mail nebo do diskuze pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC