Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Prostě dobrotaFoto: Petr Makovička

Aktualizováno

Víte, jak chutnají buchtičky se šodó? Asi si řeknete: „Co je to za hloupou otázku? Jasně že jo.“ Vždyť ve školní jídelně jste jich snědli určitě bezpočet. Ale pozor, byly to opravdu buchtičky se šodó, nebo jen s řídkým pudinkem? A jak vlastně chutná to „pravé“ šodó? Odpověď najdete v dalším díle víkendového vaření!

50 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto na buchtičky
  • 500 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 ks žloutků
  • 100 g cukru
  • 40 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry
šodó
  • 125 ml bílého vína
  • 4 ks žloutků
  • 80 g cukru krystal
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Hodinu předem připravte těsto na buchtičky. Do misky dejte rozdrobené droždí, trochu cukru a vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Do kvásku přimíchejte mouku, zbytek cukru, žloutky, mléko, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte, a pokud se vám zdá těsto moc mokré, přisypte trochu mouky. Ale nepřežeňte to, těsto by nemělo být tuhé. Propracovávejte, dokud se nepřestane lepit na prsty a není vláčné. Já zpracovávala asi 15 minut.

Nechte ho v míse a dejte na teplé místo na hodinu kynout, mísu přikryjte utěrkou. Po vykynutí si v ruce zpracujte malé kuličky a skládejte buchtičky do máslem vymazaného pekáčku vedle sebe. Povrch buchtiček ještě potřete rozpuštěným máslem a nechte před pečením chvilku odpočívat. Pečte v troubě asi ½ hodiny na 180° C.

Do těsta můžete místo citronové kůry přidat pomerančovou s trochou muškátového oříšku nebo rozinky. Buchtičky budou krásně vonět a chutnat zase trochu jinak.

K výrobě šodó dávejte pozor na teplotu vína – ověřte třeba pomocí prstu. Pokud byste víno měli příliš horké, vejce by se srazila a v pěně by byly cucky. Širší nerezovou mísu položte na hrnec s vroucí vodou, tedy nad parní lázeň. Do mísy pak nalijte víno, přidejte žloutky, cukr a koření a ruční metlou šlehejte, dokud nevznikne hustý kompaktní krém. Šodó na buchtičky přijde ještě teplé a čerstvé, proto tomu uzpůsobte časové rozvržení přípravy receptu. Kromě vanilky do krému můžete přidat i jiné koření, například skořici nebo muškátový oříšek.

Šodó možná nepatří do kategorie jídel, které zvládnete levou zadní, ale rozhodně se nenechte odradit! Pokud se do toho pustíte, určitě nebudete litovat!

Reklama

Související témata:

Načítám