Hlavní obsah

10 vychytávek pro snadnější kojení

Foto: Thinkstock

Naše tipy vám pomůžou od problémů s kojenímFoto: Thinkstock

Reklama

Kojit, kojit a kojit. To je heslo dne u každé novopečené maminky, která se snaží dát svému miminku to nejlepší, což je v tomto případě mateřské mléko. Ne vždy je to ale tak jednoduché, jak by si člověk myslel. Ale naštěstí žijeme v moderní době, kdy může maminkám pomoci i technika. Podívejte se na 10 vymožeností, které usnadňují kojení!

Článek

Pomůcek pro kojení najdete nyní v obchodech velké množství. Důležité je se v nich včas zorientovat, protože by se mohlo stát, že si v těhotenství nakoupíte raději vše, aniž byste tušily, zda to budete potřebovat. Nikdy totiž dopředu nemůžete vědět, zda se vám nastartuje laktace, a to pak tisíce korun poletí rázem oknem.

Aby se toto nestalo vám, zeptali jsme se na 10 nej „vychytávek“ laktační poradkyně Hany Strejčkové.

1. Formovač bradavek

Je nezbytnou pomůckou pro maminky s vpáčenými a plochými bradavkami. „O tom, zda formovač potřebujete, či ne, vám řekne gynekolog nebo sestra při těhotenské prohlídce. Ideální totiž je, když ho začnete používat už zhruba od 6. měsíce těhotenství. Já doporučuji značku Medela nebo Niplette systém od Aventu,“ říká Hana Strejčková z kojenijeradost.cz.

„Silikonové kloboučky mi nejvíce pomohly v prvních dvou měsících kojení, kdy se syn nemohl přisát. Za největší vymoženost však považuji ze všech těch věcí odsávačku mléka, kterou jsem používala tehdy, když syn odmítal pít z jednoho prsu, nebo na podpoření laktace,“ svěřuje svou zkušenost maminka Lucka (30).

Foto: Medela.czFormovač bradavek, Medela 287 Kč

2. Prací absorpční vložky

Nezbytnou součástí předporodního nákupu by měly být i praktické prací vložky do podprsenky. Udržují totiž pokožku prsou suchou a zabraňují znečištění prádla při samovolném vytékání mléka hlavně v období šestinedělí. Jednorázové vložky jsou dobré také na cestování, kde nemáte možnost praní.

Foto: AventPrací vložky do podprsenky Avent 24 ks, 119 Kč3. Gelové obklady

Do porodnice si můžete přibalit i takzvané hot/cold gelové obklady. Zklidňující prsní gelové obklady jsou dlouhodobě užitečné: studený obklad přináší úlevu při nalití prsou po porodu, zatímco teplý obklad napomáhá spouštění mléka, dále jsou výborným pomocníkem při onemocnění prsu, jako je například retence mléka neboli ucpání mlékovodů.

Foto: ChiccoHydrogelové tampony Chicco 10 ks, 500 Kč4. Hojivé polštářky a mastičky

První dny po porodu jsou pro mnohé maminky z hlediska kojení velmi bolestivé. Nejčastěji nesprávnou technikou kojení může dojít k poranění bradavek. Hojení bolestivých bradavek, trhlinek, ragád urychlují hydrogelové polštářky a hojivé mastičky (například Bepanthen nebo Purelan). Maminkám přinášejí okamžitou úlevu a jejich účinnost se projevuje velmi rychle.

Foto: Bayer, MedelaMasti Purelan (37 g) 242 Kč, (7 g) 168 Kč a Bepanthen (100 g) 299 Kč5. Chránič bradavek

Další pomůckou, která je opravdu užitečná, je chránič bradavek. Jsou maminky, kterým mléko doslova teče z prsou, zároveň jsou i maminky, které bolestí nesnesou na prsou ani oděv. Chránič bradavek se tak vkládá do podprsenky, kde mohou prsa dýchat, urychluje proces hojení a zabraňuje i tvorbě plísní.

Foto: MedelaChránič bradavek Medela za 287 Kč6. Odsávačka mléka

Nezbytnou „společnicí“ pro některé kojící maminky je odsávačka, a to nejen pro první týdny po porodu. Mnohým pomáhá znovu nastartovat kojení i v období takzvané laktační krize. „Osobně doporučuji elektrickou odsávačku, protože zpočátku by měly maminky odstříkávat mléko velmi často. A vzhledem k tomu, že po porodu by maminky měly co nejvíce odpočívat, je elektrická pohodlnější a také k namáhaným bradavkám šetrnější,“ radí Hana Strejčková.

Maminka Pavlína s ní jen souhlasí: „Po porodu dostal náš syn v porodnici velmi časně láhev a ta se mu zalíbila natolik, že prs odmítal. Po zákroku laktační poradkyně se sice naučil pít na chvíli i z prsu, ale výhradně přes klobouček. Kojení však synovi nakonec stejně moc nešlo, a tak se mou nejlepší kamarádkou stala odsávačka Medela Swing.“

Foto: MedelaDvoufázová odsávačka Freestyle 7338 Kč7. Suplementor

Je speciální doplňkový systém ke kojení, který umožňuje dítěti sát mateřské mléko nebo příkrm z lahvičky a současně sát z matčina prsu. Tímto způsobem je tak zachovaný správný způsob sání miminka a při tom dochází ke stimulaci matčina hormonu prolaktin, který spouští tvorbu mléka.

Suplementor je složený z lahvičky pro dokrm a dvou tenkých cévek s možností volby mezi třemi průměry. Dítě se přiloží zároveň k prsu a cévce, která vede podél matčina prsu k bradavce. Začíná se nejširším průměrem a cílem je použití nejmenšího průměru, kdy mléko teče už téměř stejně pomalu jako z matčina prsu.

Foto: MedelaSuplementor Medela 893 Kč8. Sada lahviček na uskladnění mléka

Je vhodné, když maminky od samého počátku myslí „na horší časy“ a mléko si schovávají do mrazáku. Pro dokrmení svého hladového miminka pak nemusejí hned sahat po umělé výživě, ale pro své mléko do lednice či mrazáku. Lahvičky je nejlepší pořizovat současně s odsávačkou a sterilizátorem, a to od jedné firmy, aby například bylo možné odsávat rovnou do lahvičky a tu uskladnit.

Foto: AventSada lahviček k zamrazení Avent 170 Kč9. Stříkačka nebo sonda na krmení

Pokud má maminka pocit, že miminku její mléko nestačí nebo z jakéhokoli důvodu nepije efektivně, je vhodné pro dočasné dokrmení, pokud chcete zachovat kojení, používat stříkačku. Tento alternativní způsob krmení se maminky učí již v porodnici, je velice jednoduchý a zvládnou ho i tatínci, zatímco maminky mohou třeba odpočívat.

Pro snadnější krmení stříkačkou je praktické dokoupit takzvaný Finger tip. Je to nástavec na stříkačku, který poskytne miminku kontrolovatelné množství mléka, když kojení není možné. Dítě tak neztrácí sací reflex.

Foto: MedelaMedela sonda FingerTip 144 Kč10. Sterilizátor

Když si maminka pořídí odsávačku, lahvičky pro uskladnění mléka, je nejpraktičtější pořídit si od stejné firmy i sterilizátor. Na trhu jich je hodně, záleží na vás, jak ho chcete využít. Můžete si koupit elektrický, parní, cestovní, do mikrovlnky nebo jen sterilizační sáčky. Nejlepší je ale multifunkční, s nímž je možné i cestovat, aniž zabere mnoho místa, a zároveň ohřívá mléko a později i příkrmy.

Foto: ChiccoSterilizátor Chicco 700 KčCo dalšího si můžete pořídit pro pohodlnější kojení?

  • Kojící podprsenku
  • Kojící trička a noční košile
  • Kojící polštář
  • Speciální čaje a nápoje pro kojící maminky
  • Jednorázové savé tampony do podprsenky

A jaké vymoženosti pomohly vám? Který z našich tipů považujete za největšího pomocníka při kojení? Napište nám to do diskuse.

Reklama

Související témata:

Načítám