Hlavní obsah

5 nejčastějších druhů nevěr: Které se bát nejvíc?

Foto: Thinkstock

Každá nevěra je špatná, neexistuje nejhoršíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěra je důkazem toho, že je ve vztahu něco špatně. Cizoložstvím hasíme žízeň, vynahrazujeme si tak něco, co nám v partnerském životě chybí. Existuje celá řada způsobů, jak můžete partnera podvádět nebo být podváděni. Nebylo by fér říkat, která z nevěr je nejhorší, ale nějaké to smutné „nej" má každá z nich.

Článek

Výsledkem nevěry je vždy to stejné – bolest, smutek, zklamání hádky, a buď rozchod, nebo složité oživování vztahu, který přišel o jeden ze svých nejdůležitějších pilířů, a to důvěru. Jenže není nevěra jako nevěra! A tohle je pět způsobů, jak se stát nevěrníkem či podváděným!

NEJHLOUPĚJŠÍ – Byl to jen úlet v opilosti, miláčku!

Je to klasická akce na jednu noc, výsledek bujarého večírku, kdy litry alkoholu otupily zábrany. A doposud spořádaný otec od rodiny pak ráno vyděšeně hledí na neznámou ženu, které byl předešlou noc hříšně blízko. Neví, jak se ta dáma jmenuje, ale ví, že tohle bude velký průšvih.

Ale pozor, alkohol rozhodně není polehčující okolnost! „Je to stejné, jako nemůžete někoho zabít, a pak se vymlouvat na půllitr piva,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Alkohol jednoduše není omluva, jen látka, která nás v přeneseném smyslu slova nutí k upřímnosti. „Alkohol jen odšpuntuje nějakou dlouhodobou frustraci, kterou v tom vztahu mám a tutlám ji někde hluboko v sobě,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Thinkstock

Stres a pracovní vypětí mohou nevěru v zaměstnání přiživovatFoto: Thinkstock

NEJČASTĚJŠÍ – Miluje svou milenku

Tohle je asi nejběžnější způsob nevěry. Klasický milostný trojúhelník, kdy podváděný nemá ani potuchy, že jeho partner dlouhodobě udržuje milostný poměr s někým jiným. A je jedno, zda jde o muže, který si užívá společnosti své atraktivní sekretářky, nebo o ženu, které se zahradník nestará jen o dokonalý trávník před domem. „Je to případ nefér hry, kdy lžu, vymýšlím si a z partnera dlouhodobě dělám blbce, místo toho, abych se k nežádoucí situaci ve vztahu postavil čelem a řešil ji,“ říká Katarína Lomská Filasová.

Mimomanželský vztah je totiž opět jen kompenzací něčeho, co vám doma chybí. Může to být sex, ale třeba i emoce, pocit, že vás někdo miluje, jednoduše cokoli.

NEJDRAŽŠÍ – Když za nevěru platí

Za prostitutkami rozhodně nechodí jen nezkušení chlapci pražící po zaučení nebo muži, kterým chybí sex, protože zrovna nemají žádnou stálou partnerku. Ve veřejných domech se to bohužel hemží ženatými a zadanými muži, do kterých by to málokdo řekl. A překvapivě jim nejde vždy jen o sex! „Jde opět o hašení žízně, kterou nelze uhasit s partnerkou. Dokonce jsem se setkal i s mužem, který si za sex rád platil, protože pak partnerce nebyl nic dlužen a ona po něm třeba ten den či víkend, nemohla nic chtít,“ popisuje extrémní případ Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

A každopádně každá prostitutka potvrdí, že v popisu práce nemá jen plnění sexuálních tužeb, ale leckdy supluje i sociální pracovnice, psychology z manželských poraden a podobně. Více o tom, co muži u lehkých dívek hledají, se dočtete v článku Proč vás někdy mění za prostitutku? Víme to!.

Foto: Thinkstock

Řešit příčiny je lepší než plakat nad důsledkyFoto: Thinkstock

NEJVZÁCNĚJŠÍ – Jedna rodina mu nestačí

Tohle nebývá naštěstí tak časté, přesto se to stává. Existují muži, kterým jedna partnerka a jedna rodina nestačí, proto žijí dvojí život. Není to klasická nevěra, kdy manželka netuší, že je podváděna, zato milenka rozhodně ví, jaké je její postavení. V tomto případě obě mužovy ženy žijí v tom, že jsou jeho právoplatnou partnerkou a matkou jeho dětí.

Jakkoli je to sprosté, jedno se takovým mužům upřít nemá. Jejich organizační schopnosti jsou obdivuhodné! Jinak si ale zaslouží spíš lítost. „Mají strach, že láska může vyprchat, a tak si pro jistotu pěstují lásky dvě. Bojí se, že zůstanou sami, že je nikdo nebude mít rád a že až jim bude nejhůř, nebudou se mít o koho opřít. Já pracoval s mužem, který takto obhospodařoval dokonce šest žen,“ potvrzuje Aleš Kalina.

V tomto případě nejde o klasického nevěrníka, který by jinde hledal něco, co mu doma schází. Velkým počtem partnerek se snaží tlumit své obavy ze samoty. Jedinou šancí je v tomto případě odstranění příčin těchto obav, a to nejlépe s odborníkem.

NEJBOLESTNĚJŠÍ – Když nevěra zasáhne celou rodinu

Jakkoli je to asi nejhorší z možných nevěr, není vůbec ojedinělá. Kolikrát se stalo, že manželka podváděla svého muže s jeho bratrem, matčin přítel se spustil s její dospělou dcerou nebo se nastávající nevěsta zamilovala do svého budoucího tchána? Mnohokrát! „V momentě, kdy se tato nevěra provalí, má potenciál zničit celou rodinu. Ti, od kterých jsem očekávala, že se na ně můžu v nouzi obrátit, jsou ti, co mě podváděli nebo o tom třeba věděli. Protože i nezainteresovaní členové jsou v tu chvíli nuceni zaujmout nějaký postoj,“ potvrzuje Katarína Lomská Filasová. A většinou je sice jeden označen za viníka a druhý za oběť, ale ne všichni to vidí stejně. „Babička mívá tendenci to vidět zcela opačně než tchýně a podobně. Takže to nejspíš způsobí celkový rozkol rodiny a naruší to vztahy v širokém příbuzenstvu,“ dodává Katarína Lomská Filasová.

A stejně tvrdý je i Aleš Kalina. „Zlo páchané na nejbližších je nejvážnější. Blízké bych si měl hýčkat, starat se o ně, a ne jim kazit život. Je jasné, že pud může zavelet jinak, ale pak jde o pachatele, který se neumí ovládat a je ve vztahové inteligenci na úrovni zvířátka,“ říká Aleš Kalina.

A nikdy nezapomínejte, že odpustit se dá samozřejmě vše, ale nikdo není povinen tak učinit!

Tip redakce:Rozdíl je také v tom, kdo je nevěrný a kdo podvedený. Přečtěte si, jak vypadá Nevěra z pohledu mužů a žen.

S jakou nevěrou jste se setkali vy?

Reklama

Související témata:

Načítám