Hlavní obsah

Čisté žaluzie bez námahy!

Foto: shutterstock.com

Čištění žaluzií vyžaduje trpělivostFoto: shutterstock.com

Reklama

Žaluzie, zvlášť ty vodorovné hliníkové, pomalu patří ke standardnímu vybavení našich domácností. Jsou levné, praktické a dobře vypadají. Mají vlastně jen jednu chybu – složitější údržbu. Stírat prach na každé lamele zvlášť je totiž zdlouhavé a pracné. Našich 5 tipů vám ale práci pořádně usnadní!

Článek

1. Ultrazvuk je novinka

Ve světě už je to obvyklý způsob, u nás zatím novinka – všechny typy žaluzií – tedy i ty hliníkové – lze dokonale vyčistit ultrazvukem. Žaluzie se ponoří do vodní lázně a pomocí ultrazvuku se v ní vytvoří miliony bublinek, které naruší strukturu špíny a mechanicky ji odloupnou. A to mnohem účinněji, než když na ně vezmeme doma sprchu. Poté se ještě lamely propláchnou v čisté vodě a nechají osušit. Samé výhody, že? Ale jeden zásadní háček tu je – za takové čištění zaplatíme u specializovaných firemkolem 80 korun za metr čtvereční.

2. Se sprchou opatrně

Mnohé napadne, že podobnou metodu si sami vytvoří doma, když vezmou žaluzie do vany nebo do sprchy a tam je ponoří či osprchují. Je to možné, ale pozor na dvě věci. U sprch, které mají silnější proud, hrozí, že se pod jeho tlakem slabé lamely polámou či poničí. Je proto nutné s nimi zacházet opatrně. A také při sušení musíme dávat pozor, aby poté nezůstaly na lamelách zaschlé kapky. Je dobré je proto buď ručně utřít, nebo vyfénovat.

Foto: archiv firem

Na žaluzie se vyrábějí speciální kartáčeFoto: archiv firem

3. Speciální rukavice pomohou

Zkusit můžeme istírat lamelu po lamele vlhkým hadrem. Firmy se rozhodly zjednodušit nám tuto práci, proto nabízejí speciální rukavice či kartáče, kterými myjeme několik lamel zároveň. Ale opět můžeme narazit na zádrhel. Pokud nám totiž vedou provázky nikoli v kraji, ale třeba deset až patnáct centimetrů od něj, dojedeme jen k němu, kartáč musíme vyndat a extra čistit kraje. Jenže tím zpravidla dosáhneme toho,že část prachu a špíny nahrneme jen k provázku. Není to sice žádná "hygienická" tragédie, ale pokud nám to vadí, je možné použít například malý kartáček a provázky očistit.

4. Na žaluzie jako na okna

Kdo dávápřednost rychlosti před pečlivostí, zpravidla žaluzie sklopí přímo na okně do roviny a setře je, pak je překlopí na druhou stranu a udělá to samé i tam. Ani tady nemusí být výsledek dokonalý. Nejenže pak musíme mýt sklo, což ovšem většina dělá stejně, protože žaluzie se zpravidla čistí při mytí oken, ale hlavně neodstraníme prach na těch několika milimetrech, kde se jednotlivé lamely překrývají přes sebe. Je proto dobré opatrně zajet i mezi hrany a otřít i tato místa.

5. Pomůže i vysavač

Prach a nečistotu ze žaluzií lze odstranit i pomocí vysavače, ale ne každým. Potřebujeme k tomu takový, kde si lze regulovat výkon a zvolit ten nejnižší. Jinak trubice lamelu vcucne a poničí. Čištění nám zjednoduší i použití speciálního malého nástavce původně určeného na péči o čalouněný nábytek.

A pak že to nepůjde!

Reklama

Související témata:

Načítám