Hlavní obsah

5 vychytávek na mytí oken: Které vám skutečně ulehčí práci?

Foto: Kärcher

Aku stěrka na okna udělá z jejich mytí velmi rychlou záležitostFoto: Kärcher

Reklama

Taky si vždycky před mytím oken říkáte, že je na čase, aby někdo vymyslel „něco“, co by vám s tím píchlo? Přitom už takoví pomocníci existují. Pět jsme jich pro vás otestovali!

Článek

Jestli není mytí oken činností, na kterou se vyloženě těšíte, pak rozhodně náš test nepřehlédněte. Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži pět pomůcek – a použili jsme na to okna dřevěná, zašlá, v horní části nepřístupná a půl roku nemytá. Každý z přístrojů a nástrojů dostal jednu šanci – jedno okno. Pojďte se s námi podívat, jak uspěly.

Kärcher WV 50

Reklamní slogan praví: Nastříkat – rozetřít – odsát! Naše zkušenost to potvrzuje. Omyli jsme rámy, pak jen naředili do lahvičky přiložený čisticí prostředek a rozetřeli (mimochodem, po ukončení testu byla okna omytá tímto přípravkem nejzářivější). Opravdu pak stačilo jen zapnout aku stěrku a souvislými tahy přejet okna. Po několika pokusech získáte takový grif, že dokážete „vysát“ i špinavou vodu z rámu, kam může stéct při práci.

Stěrka je lehká, snadno se s ní manipuluje – váží jen 0,7 kg, šíře záběru je 28 cm, takže práci velmi urychlí. Vodu ze 100ml nádobky vylijete také snadno. Šmouhy opravdu nezůstávají, ale musíte vždy dotáhnout pohyb od rámu k rámu. Pokud jsou okna opravdu špinavá, pak se hodí stěrku po každém pohybu otřít vlhkým hadříkem. Zcela mimo test jsme tuto pomůcku použili i na dalších pět oken a vše zvládla na jedno nabití, které trvá dvě hodiny.

Cena: 1490 Kč

Hodnocení: Nenašli jsme chybu, nadšeně doporučujeme.

Foto: archiv firmy

S aku stěrkou se naučíte zacházet velmi rychleFoto: archiv firmy

Hobot – 168

S velkým očekáváním jsme na jedno z oken pustili i robota – přístroj, který slibuje, že vás totálně zbaví starostí o okna, výlohy, zrcadla či skleněné stěny sprchových koutů. A jaká je pravda?

Robot se po ukotvení na okno a zapnutí přisaje k povrchu, takže si nemusíte dělat starosti, že upadne. „Píďalkovým“ pohybem putuje od okraje k okraji nebo od horního k dolnímu rámu. Pokyny mu udílíte dálkovým ovladačem, tedy třeba z křesla, kde dopíjíte svou odpolední kávu. Ovšem neumyje okna stoprocentně. Musíte omýt rámy a dodělat rohy – jeho čisticí plochy jsou kulaté a do rohů nedosáhnou. V našem případě jsme ještě museli okno přeleštit, protože na něm zůstaly kruhové šmouhy – podobné tomu, co zůstane na laku auta umytého v myčce, když na něj zasvítí slunce.

Cena: 6990 Kč

Hodnocení: Pokud bychom museli dát známku, pak asi trojku. Nevyhnete se omytí rámů, ale budete muset dodělat i rohy – robot má kulaté mycí kartáče. Případné doleštění je otázkou chvilky, ale také nesplňuje představu mytí oken bez práce.

Foto: Datart

Sen mnoha hospodyněk – robot, který okna umyje sámFoto: Datart

Leifheit vysavač na okna 3 v 1

Typem podobný aku stěrce, doplněn mopem, a navíc i s 43 cm dlouhou tyčí, díky které mop i stěrku „prodloužíte“, takže dosáhnete i na horní hrany oken. Při mytí jsme ocenili právě prodlužovací tyč, kterou velmi pohodlně nacvaknete na mop i vysavač. Práce s vysavačem je snadná, pohodlná. Stěrka má ale v gumové části drážky, které při hodně zašpiněném okně mohou dělat na skle tenoučké čárky, ale stačí přejet znovu nebo otřít stěrku vlhkým hadříkem a je to. Velmi oceňujeme i mop, kterým se dají omýt rámy i ve výšce.

Přístroj má senzor, který zvýší výkon v momentě, kdy ho přiložíte ke sklu a zatlačíte na něj. Díky tomu vydrží pracovat déle na jedno nabití – v našem případě nedošel ani po umytí dalších pěti oken.

Cena: 1490 Kč

Hodnocení: Musíme ocenit, že mytí oken opravdu velmi urychlí a usnadní. Ve spojení s mopem je to skvělý pomocník.

Foto: archiv firmy

Vysavač na okna v kombinaci nástavcem zvládne okna ve výšceFoto: archiv firmy

Stěrka Vileda 2 v 1 s teleskopickou tyčí

Výrobce udává, že ji lze použít bez jakékoli chemie, což jsme samozřejmě chtěli vyzkoušet. Hadřík na stěrce je ze speciálního materiálu, který jakoby nasával špínu a i mastnotu (v podobě sazí z domácích kamen od sousedů). Protože je na suchý zip, snadno ho sundáte a po vyprání v čisté vodě zas nasadíte. Velmi jsme ocenili, že na jedné straně má hrubší materiál, podobný čisticí straně houbičky na nádobí. Díky této vychytávce se dokážete zbavit i přischlých nečistot na skle i rámech. Teleskopická a kloubová násada umožňuje polohovat stěrku, a tak očistit i méně přístupná místa.

Práce se stěrkou je velmi pohodlná, snadná a rychlá. Než se s ní naučíte manipulovat (což jde rychle), vypomůžete si hadříkem i ve chvíli, kdy vám steče trochu vody na konci okna u rámu.

Cena: 749 Kč

Hodnocení: I bez použití elektřiny jde o skvělého pomocníka, který velmi urychlí práci, a navíc ušetří i čisticí prostředky!

Foto: archiv firmy

Velmi praktickou vychytávkou této stěrky je hrubší část například na nečistoty na kraji rámu nebo na skleFoto: archiv firmy

Parní čistič Concept CP-1001 Steamer

Další způsob, jak vyčistit okna bez použití chemie. Všechno obstarává jen proud páry, který rozpouští nejen nečistoty, ale poradí si i s počínající plísní na rámech oken, a jak jsme si ověřili, i se starou dekorací z barev na sklo v dětském pokojíčku. Použití parního čističe je snadné – stačí naplnit vodou a zapnout do elektřiny – mimochodem až pět metrů dlouhá šňůra rozhodně umožňuje volný pohyb. Zhruba během tří minut je čistič připraven – použít můžete několik nástavců – s kartáčkem, ale právě i s nástavcem na okna, na který navléknete látkový povlak absorbující špínu.

Vyzkoušeli jsme páru na okno i zrcadlo. Práce vyžaduje cvik, protože je proud páry opravdu silný, a tak se špína může rozstříkávat i kolem oken. Parní čistič vás naučí umývat vše od shora dolů, protože špína s vodou stéká. Tento přístroj je naprosto nedostižný v případě, že potřebujete dostat nečistoty ze skla a rámů – a to i ze spojů a míst, na která jste dřív museli používat různá náčiní. Zcela naplněný vodou je těžší do ruky. Z druhé strany je v boji se zažranou špínou nepřekonatelný. Po použití páry jsme okna ještě přeleštili čistou papírovou utěrkou, protože jsme našli pár čmouh.

Cena: 999 Kč

Hodnocení: Máte-li starší okna a bojujete se zašlou špínou na rámech či sklech, pak rozhodně doporučujeme. Bonusem je i to, že parní čistič skvěle využijete při ostatním úklidu.

Foto: archiv firmy

Parní čistič zvládne mastnou špínu na oknech, ale i zbytky nálepekFoto: archiv firmy

Co říci závěrem? Naše osobní zkušenost praví, že tyto přístroje a pomůcky nejsou jen lákadlem, ale že opravdu práci při mytí oken výrazně zkrátí a usnadní.

Jak myjete okna vy? Vyzkoušíte naše tipy? Dejte nám vědět!

Reklama

Související témata:

Načítám