Hlavní obsah
2,9
(660)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete chuť, vůni i barvu pečených jablek? Udělejte si v troubě jablečná povidla – bez míchání a bez připalování. S rumem a troškou perníčkového koření nemají chybu a budou vám dělat radost po celou zimu.

15 min.
Příprava
6 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
  • 1 kg jablek
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky badyánu
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 30 ml octa 8%
  • 1/2 hrnku rumu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Množství cukru můžete samozřejmě zvýšit, ale povidla jsou krásně sladká i jen se 150 gramy.

Foto: Jakub Jurdič

Perníčkové koření a rum se k jablkům náramně hodíFoto: Jakub Jurdič

02.

Z omytých jablek vykrájejte jádřince.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka můžete i oloupat, ale ve slupkách je nejvíce živin i pektinu, díky kterému povidla houstnouFoto: Jakub Jurdič

03.

Ovoce rozmixujte nebo pomelte na jemnou drť a smíchejte se vším kořením, octem a cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka můžete i nahrubo nastrouhat, ale jestli máte doma mixér, neváhejte ho použítFoto: Jakub Jurdič

04.

Směs nechte do druhého dne odstát. Pro rychlejší variantu můžete jablka s cukrem místo toho krátce povařit, aby pustila šťávu, poté znovu rozmixovat a pokračovat krokem 5.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka přes noc pustí vodu a hezky se rozleží s kořenímFoto: Jakub Jurdič

05.

Nyní vše vlijte do velkého pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 160 °C 2,5 až 3 hodiny. Čas záleží na šťavnatosti jablek, síle vaší trouby i na velikosti plechu.

Foto: Jakub Jurdič

Čím větší pekáč použijete, tím rychleji bude upečenoFoto: Jakub Jurdič

06.

Že jsou povidla hotová, poznáte tak, že po dně projedete vařečkou a směs se znovu nespojí. Pro hladší strukturu můžete jablka (klidně tyčovým mixérem) znovu rozmixovat, v tom případě je ale pak ještě na pár minut vraťte do trouby.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka před upečením a po něm: že jsou hotová, poznáte snadno pomocí vařečkyFoto: Jakub Jurdič

07.

Do vařících povidel vmíchejte pořádného panáka rumu, ihned rozdělte do vyvařených skleniček, trochu rumu kápněte i navrch, pevně zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto připravená jablečná povidla vydrží i rok.

Foto: Jakub Jurdič

Rum povidla ovoní i zakonzervujeFoto: Jakub Jurdič

08.

Pro delší trvanlivost můžete skleničky ještě zavařit. Jablečná povidla jsou božská s domácím jogurtem, do palačinek, svatebních koláčků i klasických českých kynutých koláčů.

Foto: Jakub Jurdič

Trvanlivost zajišťuje cukr i rum, ale skleničky můžete pro jistotu ještě zavařitFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V jedné skleničce se koncentruje chuť několika jablek s vůní rumu a perníčkového kořeníFoto: Jakub Jurdič

Pro další ověřené recepty mrkněte do rubriky Zavařování & nakládání.

Reklama

Načítám