Hlavní obsah

Jablečná povidla bez míchání: pečou se v troubě!

Hodnocení:
(347)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
6 hodin
Náročnost
nízká

Milujete chuť, vůni i barvu pečených jablek? Udělejte si v troubě jablečná povidla – bez míchání a bez připalování. S rumem a troškou perníčkového koření nemají chybu a budou vám dělat radost po celou zimu.

Ingredience pro:
3 skleničky
  • 1 kg jablek
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého badyánu
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 30 ml octa
  • tuzemský rum
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Množství cukru můžete samozřejmě zvýšit, ale povidla jsou krásně sladká i jen se 150 gramy.

Foto: Jakub Jurdič

Perníčkové koření a rum se k jablkům náramně hodí

Krok 2: Z omytých jablek vykrájejte jádřince.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka můžete i oloupat, ale ve slupkách je nejvíce živin i pektinu, díky kterému povidla houstnou

Krok 3: Ovoce rozmixujte nebo pomelte na jemnou drť a smíchejte se vším kořením, octem a cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka můžete i nahrubo nastrouhat, ale jestli máte doma mixér, neváhejte ho použít

Krok 4: Směs nechte do druhého dne odstát. Pro rychlejší variantu můžete jablka s cukrem místo toho krátce povařit, aby pustila šťávu, poté znovu rozmixovat a pokračovat krokem 5.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka přes noc pustí vodu a hezky se rozleží s kořením

Krok 5: Nyní vše vlijte do velkého pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 160 °C 2,5 až 3 hodiny. Čas záleží na šťavnatosti jablek, síle vaší trouby i na velikosti plechu.

Foto: Jakub Jurdič

Čím větší pekáč použijete, tím rychleji bude upečeno

Krok 6: Že jsou povidla hotová, poznáte tak, že po dně projedete vařečkou a směs se znovu nespojí. Pro hladší strukturu můžete jablka (klidně tyčovým mixérem) znovu rozmixovat, v tom případě je ale pak ještě na pár minut vraťte do trouby.

Foto: Jakub Jurdič

Jablka před upečením a po něm: že jsou hotová, poznáte snadno pomocí vařečky

Krok 7: Do vařících povidel vmíchejte pořádného panáka rumu, ihned rozdělte do vyvařených skleniček, trochu rumu kápněte i navrch, pevně zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto připravená jablečná povidla vydrží i rok.

Foto: Jakub Jurdič

Rum povidla ovoní i zakonzervuje

Krok 8: Pro delší trvanlivost můžete skleničky ještě zavařit. Jablečná povidla jsou božská s domácím jogurtem, do palačinek, svatebních koláčků i klasických českých kynutých koláčů.

Foto: Jakub Jurdič

Trvanlivost zajišťuje cukr i rum, ale skleničky můžete pro jistotu ještě zavařit

Foto: Jakub Jurdič

V jedné skleničce se koncentruje chuť několika jablek s vůní rumu a perníčkového koření

Pro další ověřené recepty mrkněte do rubriky Zavařování & nakládání.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama