Článek
Historie perníku u nás sahá hluboko do středověku. Tehdy byl považován za luxusní pochoutku, protože obsahoval drahé koření dovážené z dalekých zemí. Perník se pekl při slavnostech, často se zdobil a věnoval jako dárek. V tradiční podobě se připravoval s medem, ořechy a směsí aromatického koření. V našem receptu jsme tuto klasiku oživili kombinací skořice, badyánu a másla, které podtrhne chuť a dodá moučníku nečekaně jemný nádech.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte. V míse smíchejte vejce, cukr a med, postupně zašlehejte olej a mléko. Do jiné mísy prosejte mouky, prášek do perníku a sodu a přidejte sůl a koření – a dobře rozmíchejte. Spojte suché a vlhké suroviny, přidejte mleté vlašské ořechy a promíchejte. Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut. Zda je chlebíček dostatečně propečený, zjistíte špejlí.
02.
Asi deset minut před koncem pečení si připravte citronové máslo: máslo rozpusťte v rendlíku, přidejte k němu citronovou šťávu a cukr (množství přizpůsobte své chuti). Ještě horký perník opatrně vyklopte z formy a potřete citronovým máslem, tak aby se vsáklo i dovnitř a přidalo mu nejen vláčnost, ale i lehce nakyslou chuť.