Hlavní obsah
Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Voňavý a vláčný. Perníkový chlebíček provoní celou kuchyň směsí medu, koření a ořechů. Tato varianta má jednu zvláštnost navíc: potírá se rozpuštěným máslem s citronovou šťávou, které mu dodá svěží šmrnc a jemnou vláčnost.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 150 g polohrubé mouky
    1
  • 150 g medu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 ks vejce
    3
  • 200 ml mléka
    7
  • 100 ml oleje
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
    1
  • 100 g mletých vlašských ořechů
    8
Potření
  • 80 g másla
    7
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3 lžičky moučkového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Historie perníku u nás sahá hluboko do středověku. Tehdy byl považován za luxusní pochoutku, protože obsahoval drahé koření dovážené z dalekých zemí. Perník se pekl při slavnostech, často se zdobil a věnoval jako dárek. V tradiční podobě se připravoval s medem, ořechy a směsí aromatického koření. V našem receptu jsme tuto klasiku oživili kombinací skořice, badyánu a másla, které podtrhne chuť a dodá moučníku nečekaně jemný nádech.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte. V míse smíchejte vejce, cukr a med, postupně zašlehejte olej a mléko. Do jiné mísy prosejte mouky, prášek do perníku a sodu a přidejte sůl a koření – a dobře rozmíchejte. Spojte suché a vlhké suroviny, přidejte mleté vlašské ořechy a promíchejte. Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut. Zda je chlebíček dostatečně propečený, zjistíte špejlí.

02.

Asi deset minut před koncem pečení si připravte citronové máslo: máslo rozpusťte v rendlíku, přidejte k němu citronovou šťávu a cukr (množství přizpůsobte své chuti). Ještě horký perník opatrně vyklopte z formy a potřete citronovým máslem, tak aby se vsáklo i dovnitř a přidalo mu nejen vláčnost, ale i lehce nakyslou chuť.

Energetická hodnota celkem pro 1 formu na biskupský chlebíček
Energie19 772,75 kJ
Bílkoviny80,63 g
Tuky243,41 g
Sacharidy545,32 g
Sůl3,97 g
SAFA59,82 g
Vláknina21,91 g
Cukry241,42 g

Načítám