Hlavní obsah
4,4
(5)
Foto: Věra Křeháčková / Seznam Brand Studio

Foto: Věra Křeháčková / Seznam Brand Studio

Podzim voní po jablkách. Upečte z nich krásný mřížkový koláč z křehkého těsta a zajisté si všichni pochutnáte.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Na těsto:
  • 315 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 225 g studeného másla
Na náplň:
  • 800 g jablek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 1 ks bílku na potření
Článek

Zásadním bodem křehkého těsta je, že se dobře nachlazené máslo rozseká do těsta na malé kousíčky. Ty pak po vyválení vytvoří vrstvičky, jako jsou v listovém těstě. Takto připravené křehké těsto je vlastně těsto listové „pro líné“.

01.

Připravte si malý hrnek vody s pár kostkami ledu. Do nádoby food processoru nebo do mísy dejte mouku spolu s cukrem a solí. Máslo nakrájejte na malé kostky a přidejte je do nádoby. Při práci s těstem se snažíme eliminovat ruce, které by těsto a máslo zahřály. Proto je food processor skvělá moderní vychytávka! Na závěr přidejte přibližně 120 ml ledové vody a pár pulzy (nebo vařečkou) těsto propracujte. Ale pozor, chceme, aby v těstě stále zůstaly malé hrudky másla, přibližně velikosti hrášku.

02.

Až se vám bude zdát, že máslové těsto začíná držet pohromadě, přesuňte ho na pracovní plochu a můžete použít ruce. Ty by ale neměly těsto příliš ohřát. Klidně si je předem trochu nachlaďte pod proudem studené vody nebo pomocí ledu. Pár tahy připomínajícími „hnětení“ ho spojte do jedné koule. Pracujte rychle. Je-li třeba, přidejte ještě lžičku nebo dvě ledové vody. Nejdůležitější ale je, abyste těsto nepřepracovali a tyto hrášky másla pak později při vyválení vytvořily tenké vrstvičky, jaké znáte například u listového těsta.

03.

Těsto zabalte do fólie a odložte do lednice minimálně na hodinu, ale ideálně počkejte hodiny dvě. Pokud nebudete péct hned, vydrží vám v lednici klidně pár dní, a v mrazničce dokonce celý měsíc.

04.

Když je těsto vychlazené, připravte si jablečnou náplň a předehřejte si troubu na 175 °C.

Ve velké míse smíchejte oloupaná a ideálně na kostičky nakrájená jablka, cukr, škrob, citronovou šťávu i kůru, skořici a špetku soli. Trochou másla nebo sprejem si vymažte menší koláčovou formu (cca 26 cm).

05.

Těsto rozdělte na dva díly, přičemž jeden může být trošku větší. Ten rozválejte tak, aby zakryl dno i boky formy. Položte ho do ní a urovnejte prsty. Dno ještě propíchejte vidličkou. Dále na těsto navrstvěte náplň z jablek a rovnoměrně uhlaďte stěrkou. Druhou část těsta vyválejte, rozkrájejte nožem nebo rádýlkem na pruhy. Ty pokládejte přes sebe, aby vznikla mřížka. Pruhy těsta ale můžete libovolně proplést, udělat z nich copánky či jen ledabyle rozložit přes jablka. Pokud nějaké těsto bude přesahovat přes formu, odřízněte jej nožem. Z odřezků dále můžete vytvarovat ozdoby, jako jsou květy nebo lístky.

06.

Povrch koláče potřete bílkem a pečte na 175 °C do zlatohněda, trvá to přibližně 30-40 minut.

Načítám