Hlavní obsah

Očkování proti chřipce je nutné opakovat každý rok. Rizikovým skupinám ho hradí pojišťovna

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se dlouhodobě potýká s dramaticky nízkou proočkovaností proti chřipce. Důvodem je zejména mylný dojem občanů, že chřipka je banální onemocnění. Přitom každoročně postihuje statisíce lidí a má průměrně každý rok na svědomí až 1 500 životů.

Článek

Chřipka je každoročním velkým problémem. Oproti jiným vyspělým zemím se očkovat nechává málo lidí, často protože se bojí vedlejších účinků. Jiní si zase myslí, že by jim vakcína stejně nepomohla. Stále totiž nevidí rozdíl mezi běžnou virózou, před kterou vakcína neochrání, a chřipkou, což je výrazně vážnější a nejbezpečnější nemoc.

Kdy a jak se očkuje

Očkování proti chřipce se provádí každoročně před začátkem chřipkové sezony, která obvykle nastává v zimních měsících. Nejlepší čas pro zahájení očkování je zpravidla říjen. Očkovat se může ale i později, až do začátku pandemie, která zpravidla nastává v lednu. Ochrana vzniká zhruba po deseti dnech.

Očkovací schéma

Očkovat se mohou všichni občané starší 6 měsíců. U dětí ve věku 6 měsíců až 9 let, které jsou očkovány poprvé, se doporučuje podání dvou dávek vakcíny v rozmezí čtyř týdnů. Ostatní se očkují jednou dávkou každý rok.

Místo vpichu vakcíny

Vakcína proti chřipce se aplikuje injekčně do svalu v horní části paže, nosní vakcína pro děti se aplikuje do nosních dírek jako spray.

Kdy je třeba přeočkování

Očkování proti chřipce je potřeba opakovat každý rok, před každou chřipkovou sezonou. Viry chřipky se neustále mění a vznikají nové kmeny, které mohou vyvolat onemocnění, proto se vakcína musí každý rok upravovat.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Nejlepší je nechat se očkovat v průběhu říjnaFoto: goodluz, Shutterstock.com

Kdo by se měl nechat očkovat

Očkování proti chřipce v České republice se doporučuje všem občanům, zejména lidem s vyšším rizikem komplikací spojených s chřipkou. Mezi ně patří starší osoby, malé děti, těhotné ženy, lidé s chronickými onemocněními, zdravotničtí pracovníci a další.

Výhodou očkování je kromě snížení rizika výskytu onemocnění a jeho vážných komplikací také to, že zvýšený počet vakcinovaných osob pomáhá snížit šíření viru v populaci a chrání ty nejzranitelnější jedince.

U dětí platí, že větší riziko komplikací, a výjimečně i úmrtí, mají děti ve věku do pěti let. Zcela určitě by se měly nechat očkovat ty, které mají nějaké chronické onemocnění. U nich je riziko komplikací a nutné hospitalizace až pětkrát vyšší než u dětí zdravých. Jde zejména o pacienty se srdečními vadami, astmatem, vážnými plicními nemocemi nebo cystickou fibrózou.

Druhy vakcín a ceny

Injekčně se v Česku podávají inaktivované vakcíny, které obsahují jen neživé složky původních chřipkových virů. Na trhu je vakcína a Influvac Tetra (cena 340 korun) a Vaxigrip Tetra (340 korun), dále je k dispozici Efluelda s vyšším obsahem účinné složky pro osoby starší 60 let věku (cena zhruba 900 korun).

První dvě jsou pro děti od šesti měsíců a dospělé. Efluelda je určená pouze pro osoby ve věku 60 a více let, protože v nich působí ještě efektivněji než předchozí vakcíny. Je třeba ale vždy doplatit rozdíl v úhradě.

Nově je na trhu k dispozici vakcína, která se aplikuje do nosu v podobě nosního spreje. Tato nová aplikační forma nahrazuje bolestivé očkování. Je určena pro děti od dvou do osmnácti let. Jde o živou, oslabenou chřipkovou vakcínu. Nejčastěji se používají neživé vakcíny Vaxigrip Tetra a Influvac Tetra.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Očkování proti chřipce je možné od 6 měsícůFoto: New Africa, Shutterstock.com

Reakce na očkování

Očkování proti chřipce obvykle vyvolává jen mírné a přechodné vedlejší účinky, jako je bolest nebo zarudnutí v místě vpichu. Někteří lidé mohou být unavení, mít bolest svalů nebo horečku. Vzácně se mohou vyskytnout alergické reakce na složky vakcíny, ale ty jsou velmi vzácné.

Je očkování proti chřipce povinné?

V České republice není očkování proti chřipce povinné pro veřejnost ani pro zdravotní pracovníky.

Je vakcína proti chřipce hrazena?

U věkových skupin 65+ a dalších zákonem vyjmenovaných skupin zdravotně oslabených a rizikových pojištěnců je očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Jde o ty, kteří jsou chronicky nemocní se srdcem, cévami, dýchacími cestami, ledvinami nebo diabetem. Dále pak o ty, kdo mají oslabenou imunitu, jsou v léčebnách dlouhodobě nemocných, v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. Očkování je hrazeno také zdravotnickým pracovníkům a jiným odborným pracovníkům ve zdravotnictví včetně pracovníků lékáren a studentů všech typů škol se zdravotnickým zaměřením.

Před jakou nemocí chrání

Velmi často si nemocní pletou chřipku s nachlazením neboli virózou. Při ní ale nejsou typické vysoké teploty a celková schvácenost, navíc přichází postupně a doprovází ji často ucpaný nos a rýma, bolesti v krku. Chřipka udeří naráz a na rozdíl od virózy ji opravdu nepřechodíte, teploty jsou vysoké – až 40 °C , doprovází je zimnice, bolesti hlavy a celková unavenost. Škrábání v krku a kašel se objevují až později.

Očkování proti chřipce

  • Proti čemu chrání: Chřipka
  • Kdy se očkuje: Vakcína se podává na podzim, může se aplikovat až do začátku epidemie.
  • Místo vpichu: Injekční jehlou se vakcína očkuje do horní části paže.
  • Kdo by se měl nechat očkovat: Nejrizikovější jsou lidé ve věku 65 let a více a chronicky nemocní, doporučuje se ale všem občanům.
  • Je očkování povinné: Očkování není povinné.
  • Kolik očkování stojí: Pro rizikové skupiny a lidi 65 plus, včetně zdravotníků, je hrazeno ze zdravotního pojištění, jinak vyjde na zhruba 350 korun.

Načítám