Hlavní obsah

5 zlozvyků, kterými sami sobě ničíte život

Foto: profimedia

Za vaši nespokojenost nemůže osud ani špatné postavení hvězd. Vy jste za svůj život zodpovědní!Foto: profimedia

Reklama

Nejste se svým životem spokojeni? Chtěli byste od něj „něco víc“? Nejspíš to svádíte na osud, na smůlu, na nepřízeň hvězd. Jenže většinou si život ničíte sami. Třeba těmito zlozvyky!

Článek

Někdo to má v životě lehčí, někdo těžší, ale pro všechny platí totéž. Režiséry vlastního života jste vy sami! A bohužel, leckdy si život sami sobě dost komplikujete, třeba těmito pěti zlozvyky.

1. Práce, práce, samá práce

V práci trávíte mnoho hodin, vracíte se domů za tmy, a ještě si v aktovce nesete řadu věcí, které chcete dodělat. Před usnutím odešlete pár emailů, o víkendech stále kontrolujete došlou poštu, vyřídíte pár pracovních hovorů a v neděli večer už se zase chystáte na pondělí.

Neumíte odpočívat! „Jenže vaše mysl potřebuje odpočívat stejně jako vaše tělo. Pokud většinu své kapacity věnujete pracovním povinnostem a přemýšlení o práci, kdy pak máte čas přemýšlet o vás samých?“ říká koučka mezilidských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Je to život v permanentním stresu. „I proto jsou lidé častěji nemocní. Život bez odpočinku je jako rychlá jízda autem bez bezpečnostního pásu. Co se asi stane, když se vaše auto pokazí a vy musíte rychle zabrzdit? Budete konečně odpočívat?" ptá se Markéta Tichá, poradce v osobním rozvoji z Cloud 9 Institute.

Foto: profimedia

Neschopnost odpočívat a trochu vypnout je jedním z nejčastějších zlozvyků, kterými si komplikujete životFoto: profimedia

2. Pocit nenahraditelnosti

Myslíte si, že to bez vás v práci nezvládnou. Proto si neberete volno, i když vás skolí chřipka, a na dovolenou odjíždíte už se strachem, co vás čeká, až se vrátíte. Hodně to mívají i maminky na mateřské. Pocit, že nemohou své dítě svěřit nikomu jinému, protože nikdo jiný jim neposkytne tu správnou péči.

Končí to vyčerpáním, vyhořením, někdy i fyzickým kolapsem. A až tehdy se ukáže, že nahraditelní rozhodně jste.

3. Vytváření černých scénářů

Jsou to věční negativisté. Cokoli je čeká, dopředu mají jasno v tom, že to nemůže dobře dopadnout. Že je potřeba počítat s tou nejhorší variantou.

„Strach je nejčastější emoce, kterou každý den prožíváte. Když ale překročí určitou hranici, může se stát nezdravým, a hlavně vás paralyzuje. A to natolik, že pak nejste schopni dělat ve svém životě změny a chytat se nových příležitostí,“ varuje Lenka Černá.

Navíc tímhle přístupem na sebe pohromy přivoláváte. „Vytváření černých scénářů vychází z toho, že nevěříte v dobro, které by se ve vašem životě mohlo odehrávat. Ale čím víc na to myslíte, tím větší je pravděpodobnost, že tomu tak opravdu bude," vysvětluje Markéta Tichá.

Foto: profimedia

Věčně na příjmu, neustále s telefonem v ruce a notebookem na klíně? Chyba! Potřebujete čas nejen na práci, ale i na sebeFoto: profimedia

4. Lenost

Možná jste pracovně velmi výkonní, nejste líní „makat“ třeba i o půlnoci, ale v ostatních oblastech života se k činnosti nedokopete. Místo, abyste si uvařili dobré a zdravé jídlo, radši si namažete chleba paštikou. Místo občasného sportu ležíte na gauči s notebookem na klíně. A ničíte si tím zdraví!

Je to důsledek neschopnosti odpočívat. Jednoduše řečeno, raději se věnujete čemukoli jinému, jen ne sobě!

5. Moderní drogy

Alkohol, sladkosti či cigarety. Moderní a velmi rozšířené drogy, které používáte jako jakési berličky. „Dávají vám pocit uvolnění, ale já jim říkám sebevražda na splátky. Dokážou vás opanovat natolik, že se vám pak málokdy povede změnit život,“ říká Lenka Černá.

Máte některý z těchto zlozvyků?

Reklama

Načítám