Hlavní obsah

7 způsobů, jak využít úžasných účinků kokosového oleje

Foto: Thinkstock

Kokos je skvělý na chuť. Má ale i vynikající další účinky. Znáte je?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najdete ho mezi drogerií i potravinami. Je bílý, tuhý a úžasně voní. Kokosový olej se v některých zemích užívá již po generace. U nás se jeho parádní účinky začaly cenit teprve nedávno. Víte, co s ním?

Článek

Produkuje se z jader kokosového ořechu a nekvalitnější je lisovaný za studena. V tropických oblastech se konzumuje dnes a denně, a to nejen díky jeho hodnotné nutriční skladbě, ale i jednoduše proto, že má velmi lahodnou a příjemně aromatickou chuť.

Kokosový olej se ale zdaleka neužívá jen jako potravina. Možností, jak ho upotřebit, existují desítky. A stále se přichází s novými nápady. My vám přinášíme několik tipů, které by bylo škoda opominout!

1. Energetický doping

Cítíte-li se vyčerpaní, stačí jen troška, a jste zpátky na nohou. „Kokosový olej se neukládá do tuku, ale využívá se jako zdroj okamžité energie,“ vysvětluje výživový specialista a kouč Ing. Martin Škába. Z toho důvodu je vhodný i při hubnutí. Navíc podporuje trávení i správnou činnost metabolismu. „Díky tomu, že je v tuhém stavu, si třeba můžete dát lžičku na rýžový nebo kukuřičný chlebík,“ doplňuje Martin Škába.

2. Přírodní antibiotikum

Kokosový olej obsahuje cenné mastné kyseliny s antioxidanty, které zvládají účinně bojovat proti kvasinkám, virům a bakteriím. Nejprospěšnější je při chronických žaludečních onemocněních. Ocení ho ti, které trápí opakované přemnožení kvasinek v trávicím traktu, nebo i při léčbě vaginálních mykóz (navlhčenou sliznici intimních partií denně promažete a necháte olej vstřebat). Mimo jiné se ale i doporučuje přidávat ho do čaje při nachlazení pro zmírnění kašle a bolesti v krku.

Foto: Thinkstock

Jeho pevnou strukturu využijte na popáleniny od sluníčka, na rty jako balzám i jako léčivku na ekzémFoto: Thinkstock

3. Vlasová regenerace

Díky vynikajícím kyselinám je kokosový olej ve vlasové kosmetice častou příměsí. Vyživuje a zjemňuje poškozené a těžko poddajné vlasy a dodává jim lesk. Zkuste si udělat domácí masku smícháním lžičky medu a kokosového oleje.

4. Tělová a pleťová kosmetika

V této oblasti je využití kokosového oleje snad nejširší. „Kokosový olej je přírodní sunblock, odráží 20 % UV záření, pomáhá udržovat vláhu pokožky a obsah lipidu v pokožce – tuky, je antibakteriální, antiplísňový, antivirový a chrání pleť před volnými radikály,“ vysvětluje Barbora Marckx z kosmetického salonu Beauty Day Spa Éminence Organic Skin Care. Prodává se v krabičce, podobně jako pleťové nebo tělové krémy a stejně snadno se i aplikuje a nelepí.

Avšak použít ho je možné i jako balzám na rty, odličovací přípravek nebo zklidňující emulzi po holení a depilaci. Vhodný je i po opalování, protože regeneruje sluncem podrážděnou pokožku Skvělý je i jako krém pro ty, kteří trpí akné – právě proto, že působí silně antibakteriálně.

5. Masážní olej

Patří k nejlépe hodnoceným masážním olejům. Skvěle se vstřebává, zjemňuje pokožku, a především opravdu krásně voní. Často se proto využívá při aromaterapiích a různých antistresových masážních procedurách.

Foto: Thinkstock

Kokosový olej zkuste i místo svého běžného krému. Budete překvapeni, jak fungujeFoto: Thinkstock

6. Ústní hygiena

Díky svým antibakteriálním účinkům se kokosový olej označuje za skvělou přírodní alternativu fluoru. Podle expertů z irského technologického ústavu v Athlone zastavuje růst streptokoků, jež výrazně přispívají k tvorbě zubního kazu. Také zklidňuje podrážděné dásně, bělí zuby a působí proti kvasinkám, tudíž pomůže v boji s aftami.

7. Doplněk pro těhotné a kojící ženy

Antimikrobiální mastné kyseliny v kokosovém oleji posilují imunitní systém, a tak chrání plod novorozence. Důležitou složkou je hlavně kyselina laurová, která je jednou z nejprospěšnějších látek mateřského mléka. Pravidelná konzumace kokosového oleje proto zlepšuje kvalitu mateřského mléka.

Máte nějaký vlastní tip, jak užít kokosový olej?

Reklama

Načítám