Hlavní obsah

Test levných jogurtů: Na kterých si pochutnáte?

Foto: Greta Blumajerová

Kupujete bílé jogurty? Prozradíme vám, na kterém si pochutnáte nejvíceFoto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupujete si bílé jogurty, například do omáček, salátů či jen tak na chuť? Pak si určitě nenechte ujít náš dnešní test. Zjišťovali jsme, jaké kvality dosahují levnější druhy.

Článek

Původní jogurt byl bílý a velmi hutný, bylo možné ho skoro krájet nožem, dokonce, když se vyklopil, tak si zachoval svůj tvar. Později se do mléka, ze kterého se jogurt vyráběl, začalo přidávat mléko sušené. Tučnost klasických výrobků nebyla nižší než 4,5 %.

Jogurtů je dnes v obchodech velké množství s nejrůznějším obsahem tuku. Ten pravý by měl být vyroben jenom z mléka a bez jakýchkoli přídavků.

My jsme zakoupili šest druhů jogurtů různé tučnosti. Společným jmenovatelem byla cena. Zaměřili jsme se na levné bílé, abychom zjistili, zda se vůbec ještě dá o jogurtu hovořit. Věděli jsme, že jogurty jsou různé tučnosti, a to jsme pochopitelně při hodnocení zohlednili. Zajímala nás energetická hodnota, tuk, bílkoviny, sacharidy, množství kulturní mikroflóry, tedy množství kulturních bakterií, a pochopitelně také, zda množství jogurtu deklarované na obalu odpovídá skutečnosti. V neposlední řadě nám šlo i o senzorické hodnocení – vzhledu, vůně a chuti.

Dobrou zprávou je, že jogurty většinou neobsahují žádné zbytečné přídavky (s výjimkou jednoho výrobku) a také, že splňují deklarované množství tuku. Překvapením a druhou dobrou zprávou je skutečnost, že i tyto levné jogurty mají dostatečné množství jogurtové kultury a jsou chutné. Samozřejmě některé více, jiné méně.

Poněkud horší zprávou je skutečnost, že někteří výrobci nedodržují deklarované množství. Sice se jedná o pouhé gramy, ale zákazník nedostává přesně to, co si zaplatil.

A jak testy dopadly tentokrát?

Albert Quality Bílý jogurt klasický

Obsah a cena: 150 g/4,50 Kč, 100 g/3 Kč

Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura

Obsah tuku min. 3 %. Alergologická informace: tento výrobek obsahuje mléko a výrobky z něj.

Skladujte při teplotě +2 až +8 °C

Průměrné výživové hodnoty na 100 g: Energetická hodnota 283 kJ/68 kcal, bílkoviny 3,8 g, sacharidy 4,6 g, z toho cukry 4,2 g, tuky 3,8 g, z toho nasycené mastné kyseliny 1,8 g, vláknina 0g, sodík 0,04 g

Prodejce: Albert

Výrobce: privátní značka (vyrábí Hollandia)

Co ukázaly testy: Tento jogurt obsahuje 3,92 g/100 g bílkovin, 3,86 % tuku, 4,77 sacharidů, vysoké procento bakterií (přes 2 milardy), energetická hodnota je 291 kJ/70 kcal/100 g. V obalu bylo pouze 148 g jogurtu. Senzoricky dopadl Bílý jogurt klasický průměrně, jen některým hodnotitelům připadala chuť jako příliš kyselá.

Naše hodnocení: Bílý jogurt klasický získal v testu trojku. Jedná se o dobrý výrobek dobrého složení, naměřené množství tuku odpovídá deklarovanému, v podstatě souhlasí také energetická hodnota. Stejně tak deklarované hodnoty bílkovin a sacharidů odpovídají realitě. Ke snížení známky o dva stupně došlo především pro nedodržení gramáže a kvůli senzorickému hodnocení. Zcela jistě se jedná o přijatelný výrobek za dobrou cenu.

Milblu Bílý jogurt light

Obsah a cena: 150 g/3,50 Kč, 100 g/2,33 Kč

Složení: odtučněné mléko, odtučněné sušené mléko, mléčné bílkoviny

Uschovejte při teplotě +2 až +8 °C

Průměrné výživové hodnoty na 100 g: Energetická hodnota 186 kJ/44 kcal, bílkoviny 5,7 g, sacharidy 5 g, z toho cukry 5 g, tuky 0,1 g, z toho nasycené mastné kyseliny méně než 1 g, vláknina 0 g, sodík 0,06 g

Záruka spokojenosti: K – Classic je zaručená kvalita. Proto spokojenost, nebo vrácení peněz.

Prodejce: Kaufland

Výrobce: privátní značka K – Classic

Co ukázaly testy: Milblu Bílý jogurt light obsahuje 5,42 g/100 g bílkovin, 0,04 % tuku, sacharidů 5,04 g/100 g, vysoké procento bakterií (přes 2 miliardy), energetická hodnota 179 kJ/42 kcal/100 g. Výrobce o 1 gram nedodržel deklarované množství. Tento výrobek dopadl nejhůře v parametrech celkový vzhled a vůně a byl druhý nejhorší v chuti. Vzhled byl vyhodnocen jako příliš řídký, vůně jako nevýrazná a sladší a chuť jako příliš kyselá a nahořklá.

Naše hodnocení: Milblu Bílý jogurt light dostal u nás čtyřku. Propadl hlavně v senzorickém hodnocení, a to úplně. Pozitivní je pouze to, že výrobce jogurt nezahušťoval žádnou náhražkou, ale sušeným mlékem a mléčnou bílkovinou, a také skutečnost, že deklarované množství bílkovin, sacharidů i energetická hodnota v podstatě souhlasí s tím, co zjistili v laboratořích. I ten jeden gram, který v obalu chyběl, při hodnocení výrobek poškodil. Špatné hodnocení získal především kvůli senzorice. Odtučněné jogurty, mezi které tento výrobek patří, v našem testu propadly zcela. Prostě tuk je nositelem chuti, a pokud v jogurtu není téměř žádný, není divu, že moc nechutná.

Boni jogurt bílý light

Obsah a cena: 150 g/ 4,50 Kč, 100 g/3 Kč

Složení: odstředěné mléko, sušené odstředěné mléko, mléčná bílkovina, želatina, jogurtové kultury

Obsah tuku nejvíce 0,1 g, bez lepku, bez přídavku konzervantů

Průměrné výživové hodnoty na 100 g: Energetická hodnota 195 kJ/47 kcal, bílkoviny 4,6 g, sacharidy 6,7 g, tuky 0,1 g

Uchovejte při teplotě +2 až +8 °C

Prodejce:Penny market

Výrobce:OLMA a. s., Olomouc

Co ukázaly testy: Boni jogurt bílý light obsahuje 5,62 g/100 g bílkovin, 5,55 g sacharidů, energetická hodnota je 194 kJ/46 kcal/100 g, přes 4 miliardy bakterií, tedy skutečně vysoké číslo, v obalu bylo 153 g jogurtu, tedy o 3 g více. Senzoricky byl druhý nejhorší v celkovém vzhledu a vůni a nejhorší v parametru chuť. Všichni hodnotitelé chuť tohoto jogurtu hodnotili jako příliš kyselou a nahořklou.

Naše hodnocení: Boni jogurt bílý light si udržel ještě čtyřku,a to především proto, že výrobce své zákazníky nešidí a raději mu 3 g jogurtu přidá. Má sice nejvíce bílkovin ze všech, ale především proto, že mléčná bílkovina je do výrobku přidávána. Jogurt nezachránilo ani značné množství bakterií. Navíc se jedná o jediný jogurt, který obsahuje želatinu jako zahušťovadlo. Podle české vyhlášky není použití želatiny zakázané, i když by bylo lépe, kdyby se bez ní výrobce obešel. Želatina je jemný klih, vyrábějící se vyvařením kůží, kostí, šlach a dalšího odpadu z jatek s obsahem kolagenu, který se varem mění na glutin. A ten právě rosolovatí. I když želatina může být zdraví prospěšná, v jogurtech ji odborníci rádi nevidí.

Clever jogurt bílý

Obsah a cena: 125 g/3,80 Kč, 100 g/3,04 Kč

Lahodný jogurt s obsahem živých probiotických kultur pro váš lepší den.

Složení: mléčná bílkovina, živá jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus

Obsah tuku min. 3,1 %, sušina nejméně 13 % (jen ve slovenském textu na obalu)

Uchovávejte při teplotě +2 až +8 °C

Průměrné výživové hodnoty na 100 g: Nejsou na obalu

Prodejce: Billa

Výrobce: Hollandia, Karlovy Vary

Co ukázaly testy: Clever bílý jogurt obsahuje 3,87 g/100 g bílkovin, tuku má 3,77 g/100 g, sacharidů 4,87 g/100 g, energetická hodnota je 288 kJ/69 kcal/100 g, necelou 1 miliardu bakterií. Senzoricky vyhověl jak ve vzhledu, tak ve vůni i v chuti. Hodnotitelé nenašli žádné odchylky.

Naše hodnocení: Clever jogurt bílý si plně zasloužil dvojku. Je chutný, přiměřeně tučný, s přiměřeným obsahem bílkovin i sacharidů, neobsahuje žádné náhražky. Vadou na kráse jsou ty dva chybějící gramy. Sníženou známku však dostal především proto, že se v našem testu objevily jogurty chuťově lepší.

PILOS jogurt bílý vesnický

Obsah a cena: 200 g/ 5,90 Kč, 100 g/2,95 Kč

Jogurt bílý se sníženým obsahem tuku. Obsah tuku 2,5 %

Složení: pasterované mléko, sušené odstředěné mléko, bílkovina, jogurtové kultury

Skladujte při teplotě +2 až +8 °C

Průměrné výživové hodnoty na 100 g: Energetická hodnota 254 kJ/61 kcal, bílkoviny 4,3 g, sacharidy 5,2 g, tuky 2,5 g

Prodejce: Lidl

Výrobce: Okregowa Spóldzielnia Mleczarska, Kalisz, Polsko

Co ukázaly testy: PILOS jogurt bílý vesnický obsahuje 3,88 g/100 g bílkovin, 2,5 g/100 g tuku, 4,86 g/100 g sacharidů, energetická hodnota je 241kJ/57kcal/100 g, bakterií obsahuje přibližně 0,5 miliardy. V senzorickém hodnocení tento jogurt zcela vyhověl, nebyly nalezeny žádné odchylky. Hmotnost obsahu je 205 g.

Naše hodnocení: I tento jogurt si vysloužil dvojku. Ačkoli je méně tučný než Clever, dosahuje v podstatě téměř stejných hodnot v bílkovinách a sacharidech, jen má o něco nižší energetickou hodnotu. Výrobce zákazníkovi dodává celý deklarovaný obsah jogurtu, spíše o něco více. Pilos jogurt bílý vesnický, stejně jako Clever, vyhověl zcela v senzorických zkouškách, ale předběhl ho chuťově lepší jogurt.

Albert Quality Bifido bílý jogurt

Obsah a cena: 150 g/4,90 Kč, 100 g/3,26 Kč

Obsahuje BIFIDO bakterie. Obsah tuku min. 3 %.

Složení: mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus

Alergologická informace: tento výrobek obsahuje mléko a výrobky z něj.

Skladujte při teplotě +2 až +8 °C

Průměrné výživové hodnoty na 100 g: Energetická hodnota 283 kJ/68 kcal, bílkoviny 3,8 g, sacharidy 4,6 g, z toho cukry 4,2 g, tuky 3,8 g, z toho nasycené mastné kyseliny 1,8 g, vláknina 0 g, sodík 0,04 g

Prodejce: Albert

Výrobce: privátní značka (Hollandia) vyrobeno pro Ahold

Co ukázaly testy: Bifido bílý jogurt obsahuje 3,84 g/100 g bílkoviny, 3,75 g/100 g tuku, 5,08 g sacharidů, energetická hodnota je 290 kJ/ 69 kcal/100 g, bakterií obsahuje 0,17 miliardy, v obalu je 149 g jogurtu. Senzoricky dopadl tento jogurt nejlépe ze všech, a to jak ve vzhledu, tak ve vůni, a především v chuti.

Naše hodnocení: Tomuto jogurtu jsme dali především zásluhou vítězství v senzorickém hodnocení jedničku. Naměřené hodnoty odpovídají těm deklarovaným na obalu, pouze sacharidů má tento jogurt o něco více než udává výrobce. Také nás mrzí ten jeden chybějící gram. Ale vzhledem k chuti jsme čistou jedničku tomuto jogurtu ještě ponechali.

Co říci závěrem?

V testu jsme nehodnotili cenu, a to především proto, že námi zakoupené jogurty byly cenově přibližně srovnatelné. Potvrdilo se, že jogurty s příliš nízkým obsahem tuku nejsou chuťově zajímavé, a navíc obsahují poměrně hodně sacharidů, které z dietetického hlediska jsou větší překážkou než samotný mléčný tuk.

Mnohem horší než tuk jsou různé náhražky, které v jogurtu nemají co dělat. V pravém jogurtu by neměl být ani škrob, ani želatina, ani žádné jiné přídavky. Proto čtěte složení, a teprve potom nakupujte!

Související témata:
Kultury

Načítám