Hlavní obsah

Bolí vás hlava? Víme, co ihned pomáhá!

Foto: Thinkstock

Hodně pít a málo střídat teploty, to je základ pro klidné létoFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto není jen obdobím smíchu, sluníčka a dovolených, ale také častějších bolestí hlavy. Přitom stačí jen málo – delší pobyt na slunci, stres v práci, přecházení z klimatizovaných prostor ven do tepla nebo dehydratace a mnoho dalších faktorů. My však známe recept, jak se bolestí hlavy rychle zbavit. A bez léků!

Článek

Bolest hlavy, která vzniká na základě vnějších faktorů a není podmíněna vážnější nemocí, se nazývá primární. Nemusí se však jednat přímo o migrénu, tedy opakované záchvatovité onemocnění, jak se lidé často domnívají, takže žádnou paniku! „Migréna postihuje podle statistik od 6–20 % dospělé populace, v dospělém věku více žen než mužů,“ tvrdí MUDr. Miroslava Madejová. Šance, že jde o migrénu, je tedy nízká.

V letním období je bohužel riziko primárních bolestí hlavy dost zvýšené. Asi vás jako první napadne vzít si na bolest tabletku analgetika. Vyzkoušejte však i jiné způsoby, které zaručeně pomohou, a hlavně díky kterým si organismus nebudete zanášet žádnou „chemií“.

Sex dělá divy!

„Miláčku, nechme to na jindy, dneska mě bolí hlava.“ Pokud tuto větu často používáte (a není to výmluva, nýbrž fakt), rychle na ni jednou provždy zapomeňte. Právě naopak! Při sexu, a zvláště při vyvrcholení, dochází k podpoře produkce serotoninu – hormonu, který má pozitivní vliv nejen na snižování bolesti. Také příznivě ovlivňuje paměť, emoce, spánek, a navozuje pocit dobré nálady! A pokud vás po milování bolest nepřejde úplně, rozhodně se zmírní.

A pozor, divili byste se, jak tohle pravidlo ovládají muži. Když jsem se ptala pěti mých kamarádů, co jim na bolest hlavy pomáhá, sex dosáhl skóre 3!

Foto: Thinkstock

Způsobů, jak eliminovat bolest hlavy, je několikFoto: Thinkstock

Automasáž spánků

Už jste se párkrát přistihli, jak se instinktivně prsty dotýkáte bolavého místa hlavy? Něco na tom skutečně je. Vlastní masáž spánků, pokud ji umíte, je totiž velice účinná! Jak na ni?

Palce přiložte na lícní kosti, prsteníček, prostředníček a ukazováček položte z obou stran na spánky tak, aby se konečky prstů dotýkaly vlasů. Jemně a pomalu těmito prsty provádějte krouživé pohyby směrem k sobě. Ideální doba na masáž je pět minut. Účinek masáže je možno posílit použitím esenciálního olejíčku z levandule nebo tea tree (zakoupíte od 80 korun v lékárně). Od bolesti vám může pomoci i druhá osoba. Jak, to se dozvíte ve videu v článku Bolesti hlavy? Naučte se naše rychlé triky.

Zázračné bylinkové čaje

Sílu bylinek není radno podceňovat. Je prokázáno, že proti bolestem hlavy rychle působí kopřivový čaj. Podobně rychlý efekt má také zeměžluč, řebříček nebo sporýš. Zakoupíte je běžně v lékárně ve formě sušených plodů. Přípravu čaje vždy provádějte dle návodu. Když vás přepadne bolest, čaj je kdykoli během pár minut k dispozici. Nevýhodou však je, že by se měl vypít teplý, pokud možno horký – přestože se vám do toho v létě nebude chtít, zkuste to, pomáhá!

Obklad z česneku

Stačí nadrtit jeden stroužek a rozetřít na čelo a spánky nejméně po dobu deseti minut. Pravda, tato metoda je tak trochu „nevoňavá“, ale zato účinná. Používaly ji už naše prababičky.

Alou do sprchy

Studená sprcha je vynikající prostředek, jak se zbavit bolesti hlavy z nadměrného pobytu na sluníčku nebo přehřátí. Působí totiž jako anestetikum (zmírňuje bolesti). Funguje zkrátka jako balzám pro tělo i duši. Tato metoda se mimochodem využívá v rámci vodoléčby už více než tisíc let!

Chtěli byste se o bolestech hlavy dozvědět více? Pak si o nich přečtěte v článku Migréna: nenechte ji vyhrát.

Reklama

Související témata:

Načítám