Hlavní obsah

Cena za dítě do 1 roku? 82 000 Kč

Foto: Thinkstock

Pořídit pro miminko všechno není levná záležitostFoto: Thinkstock

Reklama

Děti jsou radost! Ale každý rodič ví, že pořídit si miminko není levná záležitost. Tady jistě mnozí namítnou, že se přece nedá dítě přepočítávat na peníze, ale my to přesto zkusili. Sečetli jsme základní výdaje za první rok života dítěte a to jsme se drželi při zemi. Zde je výsledek: 82 000 Kč!

Článek

Když jsem se zeptala maminek ve svém okolí, za co utratily za své dítě nejvíc peněz, odpověď byla jednoznačná: Pleny! „Je to neskutečná spotřeba plen, naštěstí jich s vyšším věkem našeho syna trochu ubývá, ale na druhou stranu zaplať pánbůh za ně. Představa, že to pokaždé peru, je děsivá, obdivuju naše matky," tvrdí moje kamarádka Petra (28). „My nakupujeme plenky vždy jedině ve výhodných akcích," prozrazuje svůj postup jak ušetřit Magda z Prahy. Je však velký rozdíl také v cenách, pokud kupujeme ty nejdražší značky nebo pleny od méně známých firem. Pak se dá slušně ušetřit i několik stovek.

Nejhorší je 1. měsíc

Potřebujeme totiž zajistit základní výbavičku s jednou z nejdražších položek, kterou je kočárek včetně autosedačky. A tady mohou nastat ve výdajích až několikatisícové rozdíly (někdo pořídí skvělý kousek v bazaru, někdo levněji podědí po kamarádce). Nezbytná je i postýlka, kosmetika s plenami, kterých miminko spotřebuje ze začátku podstatně více. Také záleží na tom, zda se nám narodí „letňátko" nebo „zimňátko". Pak totiž musíme k částce ještě připočítat teplé oblečení jako zimní kombinézu, rukavice, čepici a zimní fusak do kočárku. Přestože já osobně jsem to měla trochu jinak, v našem obecném seznamu také počítáme s tím, že dítě je do půlroku plně kojené, zdravé a netrpí na prdíky, tedy nepotřebujeme mu kupovat speciální výživu, lahvičky ani léky na bříško a rektální pomůcky (další potřeby v řádu stovek).

Pohodový 2. až 5. měsíc

Následující období bychom neměly mít tak vysoké výdaje, protože budeme potřebovat pouze další horu plen a navíc nějakou tu kosmetiku, pokud ji spotřebujeme, a oblečení podle růstu a vývoje miminka. Dle mé zkušenosti je potřeba počítat s více kusy bodýček, když dítě často ublinkává. Dcerku jsem převlékala někdy i 3x za den. Naštěstí jsem hodně oblečení zdědila po kamarádkách, takže tím se rozpočet snižuje. Pokud tedy netrváme nutně na tom, že naše dítě musí už v kočárku ležet třeba v „leviskách" nebo tepláčkové soupravě s fajfkou, můžeme si nakoupit i přes internetové bazary, kde si maminky zboží dokoce i vyměňují. „Skoro všechno oblečení kupuji přes mimibazar, je to levné, ty věcičky na nejmenší jsou jako nové, protože to děti nestihnou ani pořádně unosit, a všechno mi to pošťák přiveze rovnou domů," pochvaluje si výhodné nákupy má další kamarádka Ivana (29) z Ostrova.

Foto: Thinkstock

Největší výdaj tvoří jednorázové plenkyFoto: Thinkstock

Zlomový je 6. měsíc

Půlrok bývá u kojenců většinou zlomový hlavně co se týká jídla. Jestliže je naše dítě do této doby bez problémů kojené, začínáme v tomto věku pomalu s prvními příkrmy. Pokud si netroufáme na domácí stravu, máme k dispozici hotové příkrmy v lahvičkách. První lahvičky s obsahem 125 g zeleniny nebo ovoce nás ale vyjdou na 20 korun. Takže dejme tomu, že začneme zkoušet příkrmy z těchto lahviček a jejich spotřeba v prvním měsíci zavádění se vyšplhá asi tak na 12. No a hned to dělá 252 Kč měsíčně navíc. Pochopitelně bude záležet na tom, jaký je naše dítě jedlík. Já jsem třeba ze začátku lahvičky kupovala tak trochu z lenosti, protože mi připadalo zbytečné vařit pár plátků mrkve a brambor, ale hned jak se dcerka asi po měsíci a půl rozjedla, přešla jsem na kuchtění. Rozhodně se to vyplatí. Dokonce jsem často navařila jídlo na více dní a vše jsem zamrazila. Jinak by se člověk vážně nedoplatil. Lahvičky jsem pak už využívala jen na cesty.

7. až 12. měsíc: Výdaje opět vzrůstají

V druhém půlroce života se náklady na miminko a jeho potřeby opět rozrůstají. Jednak začíná jíst něco jiného než mlíčko, jednak se začíná pohybovat, což je potřeba rozvíjet a podporovat například správnou obuví a jednak vyroste, takže musíte vyměnit i autosedačku. Na těchto položkách bychom však neměly šetřit. Dejme tomu, že budeme v našem seznamu počítat s tím, že dítě ještě v 7. měsíci jí malé příkrmy, ale od 8. měsíce sní již větší dávku, tedy skleničky s obsahem 200 g (počítejme, že 2/3 jídla na měsíc navaříme samy a 1/3 nakoupíme), maminčino mléko mu nestačí a je třeba pořídit i umělé mléko a na večer začneme od 9. měsíce míchat kašičky. „Právě za tyhle věci jsem utratila spoustu peněz, protože náš syn moje mléko nechtěl už od 4. měsíce, takže jsme s veškerou nemléčnou stravou začali o dost dřív," říká Lucka z Horoměřic. A já to se svou dcerou měla zrovna tak.

Sečteno a podtrženo za celý rok: 82 000 Kč*

  • ceny jsou průměrné a zaokrouhlené
  • naše fiktivní dítě je do půlroku plně kojené a nemarodilo s ničím vážnějším, než je rýma
  • oblečení nakupujeme v levných obchodech, nikoli luxusních značkových, nedědíme je po ostatních
  • nepočítáme energii za žehlení a praní
  • dítěti jsme dopřáli alespoň kurz plavání (cena je počítána jako v Praze)
  • je nám jasné, že potřeby dětí se liší a jsou jinak „nevyčíslitelné"

Přijde vám to hodně nebo málo? Zkuste doplnit náš seznam o další potřeby, které si myslíte, že jsou pro dítě do jednoho roku nepostradatelné a napište nám svůj názor.

Reklama

Související témata:

Načítám