Článek
Postup:
01.
Do mísy nasypte cukr moučka, přidejte vejce, med a rozpuštěné máslo. Bude určitě lepší, když med rozehřejete spolu s máslem, lépe se vám zapracuje do těsta, a navíc vám provoní celou kuchyň.
02.
Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru.
03.
Poté můžete do těsta přidat koupené koření do perníčků, nebo si umíchejte vlastní směs. Pokud chcete tu tradiční, pak čtěte dál! Do hmoždíře nasypte hlavičky hřebíčků, které jste oddělili od dřevnatých částí. Přidejte semínka badyánu, která jste vyloupali špičkou ostrého nožíku (dolování dá práci, ale stojí to za to), skořici, nové koření a lžičku kakaa. Vše paličkou rozdrťte a promíchejte. Koření přidejte k základu těsta a dobře ho propracujte. Pokud se vám bude drolit, přidejte ještě lžíci rozpuštěného medu.
Pokud se vám bude těsto sypat, přidejte trochu více meduFoto: Mona Martinů
04.
Nyní nechte těsto dva dny v lednici odpočívat. Nepečte z něj perníčky ihned, opravdu to uležení má smysl, jinak budou jak beton!
05.
Uleželé těsto rozválejte na asi 3 až 4 milimetry silný plát, ze kterého vykrajujte různé tvary.
Vykrajujte takové tvary, které se vám líbíFoto: Mona Martinů
06.
Ty přenášejte na plech na pečicí papír.
07.
Naplněné plechy pečte 6 až 7 minut při 220 stupních Celsia (horkovzdušná trouba 205 stupňů). Když uvidíte, že jsou perníčky zlatavé a okraje začínají hnědnout, okamžitě vyndávejte (ideálně ještě vteřinu před tím, ale to chce zkrátka cvik).
08.
Ihned po vyjmutí z trouby perníčky potírejte vejcem rozšlehaným s dvěma lžícemi vody.
Po vyndání z trouby nezapomeňte potřít vejcem! Foto: Mona Martinů
Tip: Před finálním zdobením budou muset ještě několik dní odpočívat. Kdybyste se na jejich vyšperkování vrhli hned, poleva vám do Vánoc opadá. Perníčky skladujte v suchu a v chladu, uvidíte, na Štědrý den budou ukázkově měkké, a hlavně chutné, pro jistotu můžete do krabice vložit jablko. To pomůže k jejich lepší finální vláčnosti.
Poleva na perníčky
Na ozdobení 3 plechů perníčků by vám měla stačit dávka z jednoho bílku. K té budete přidávat lžíci citronové šťávy a přibližně 200 až 300 gramů moučkového cukru. Možná cukr při pečení obyčejně nepřesíváte, v tomto případě je to však nezbytné – hrudky by vám ucpávaly zdobicí hubičku.
K připravenému bílku přidejte citronovou šťávu, zapněte šlehač na nejvyšší možné otáčky a postupně přidávejte cukr, dokud nebude poleva jednolitá a přitom tuhá. Šlehejte třeba i 10 až 15 minut, vydržte! To, že je poleva příliš řídká, nebo už tak akorát, poznáte jednoduchým testem dřevěnou vařečkou. Namočte ji do polevy, vytáhněte a sledujte, jak poleva padá dolů. Pokud jí to nějaký ten čas trvá, teče, ale velmi velmi pomalu, spíše se valí, je to ta správná konzistence a můžete zdobit.
Zajímá vás, jak vyrobit perníčky hned měkké? I takový máme recept! Kromě toho máme také mnoho dalších vánočních tipů, a to nejen na pečení a vaření. Ostatně podívejte se do speciálu Vánoce.