Hlavní obsah

Česko peče cukroví s ProŽeny.cz: Úžasné perníčky

Foto: Mona Martinů

S Bárou jsme redakci provoněli perníčky

Ne, nejsou ihned měkké. Ani nejsou hotové za pár minut a jejich pečení vyžaduje hodně pozornosti. Ale když je uděláte do konce tohoto týdne a necháte je poctivě uležet až do Vánoc, budou to ty nejúžasnější perníčky, jaké jste kdy jedli. Další díl seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz je tu. Tak dávejte pozor!

Článek

„Moje dcera už jiné perníčky než ty podle receptu od kamarádky Jitky odmítá jíst,“ svěřila se s úsměvem na tváři Bára, čtenářka, která se dnes i s vámi podělí o léty osvědčený recept na voňavé perníčky. Těšit se můžete i na směs perníkového koření, kterou společně utlučeme tradičně v hmoždíři!

Foto: Mona Martinů

Citronová kůra dodá tu správnou chuť

Na 3 plechy perníčků potřebujete: 370 g hladké mouky, 200 g cukr moučka, 1 vejce, 6 polévkových lžic medu, 40 g másla, půl lžičky kypřicího prášku do pečiva, kůru z jednoho citronu, koupené koření do perníku nebo 14 hřebíčků, 2 badyány, 8 kuliček nového koření, půl lžičky skořice, 1 lžičku kakaa, vejce na potření.

Do mísy nasypte cukr moučka, přidejte vejce, med a rozpuštěné máslo. Bude určitě lepší, když med rozehřejete spolu s máslem, lépe se vám zapracuje do těsta, a navíc vám provoní celou kuchyň. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru.

Kouzlo koření

Poté můžete do těsta přidat koupené koření do perníčků, nebo si umíchejte vlastní směs. Pokud si chcete ale letos o Vánocích střihnout opravdovou klasiku, sáhněte po vyzkoušené kombinaci z receptu od Báry. Do hmoždíře nasypte hlavičky hřebíčků, které jste oddělili od dřevnatých částí. Přidejte semínka badyánu, která jste vyloupali špičkou ostrého nožíku (dolování dá práci, ale stojí to za to), skořici, nové koření a lžičku kakaa. Vše paličkou rozdrťte a promíchejte. Koření přidejte k základu těsta a dobře ho propracujte. Pokud se vám bude drolit, přidejte ještě lžíci rozpuštěného medu.

Foto: Mona Martinů

Pečlivá práce s hmoždířem

Foto: Mona Martinů

Z hvězdičky badyánu se používají jen semínka, která vyloupnete nožem

Teď by mělo těsto dva dny v lednici odpočívat. Nepečte z něj perníčky ihned, opravdu to uležení má smysl, jinak budou jak beton! I Bára si poctivě připravila druhé těsto už dva dny předem, abychom vás při focení netahali za nos.

Třetí den válejte!

Uleželé těsto rozválejte na asi 3 až 4 milimetry silný plát, ze kterého vykrajujte různé tvary. Ty přenášejte na plech na pečicí papír. Naplněné plechy pečte 6 až 7 minut při 220 stupních Celsia (horkovzdušná trouba 205 stupňů). Když uvidíte, že jsou perníčky zlatavé a okraje začínají hnědnout, okamžitě vyndávejte (ideálně ještě vteřinu před tím, ale to chce zkrátka cvik).

Foto: Mona Martinů

Těstu věnujte několik minut

Ihned po vyjmutí z trouby perníčky potírejte vejcem rozšlehaným s dvěma lžícemi vody. Před finálním zdobením budou muset ještě několik dní odpočívat. Kdybyste se na jejich vyšperkování vrhli hned, poleva vám do Vánoc opadá. Perníčky skladujte v suchu a v chladu, uvidíte, na Štědrý den budou ukázkově měkké, a hlavně chutné, pro jistotu můžete do krabice vložit jablko.

Foto: Mona Martinů

Těsto vyválejte na 3 mm silný plát

Jak na polevu?

Vím, že spousta z vás hledá ideální recept na polevu na perníčky. Upřímně ale si myslím, že takový recept neexistuje. Vždyť přece každý bílek má trochu jiný objem a pojme různé množství moučkového cukru! To nenavážíte, to zkrátka musíte zkoušet a zkoušet. Pár rad ale pro vás přece jen mám.

Foto: Mona Martinů

Jde to? Jde!

Na ozdobení 3 plechů perníčků by vám měla stačit dávka z jednoho bílku. K té budete přidávat lžíci citronové šťávy a přibližně 200 až 300 gramů moučkového cukru. Možná cukr při pečení obyčejně nepřesíváte, v tomto případě je to však nezbytné – hrudky by vám ucpávaly zdobicí hubičku.

Foto: Mona Martinů

Po upečení perníčky potřete rozšlehaným vejcem

K připravenému bílku přidejte citronovou šťávu, zapněte šlehač na nejvyšší možné otáčky a postupně přidávejte cukr, dokud nebude poleva jednolitá a přitom tuhá. Šlehejte třeba i 10 až 15 minut, vydržte! To, že je poleva příliš řídká, nebo už tak akorát, poznáte jednoduchým testem dřevěnou vařečkou. Namočte ji do polevy, vytáhněte a sledujte, jak poleva padá dolů. Pokud jí to nějaký ten čas trvá, teče, ale velmi velmi pomalu, spíše se valí, je to ta správná konzistence a můžete zdobit.

Foto: Mona Martinů

A nakonec zdobte dle fantazie

A jak děláte perníčky vy? Které cukroví mlsáte o Vánocích nejraději? Zapojte se s ostatními do diskuse pod článkem, ať společně přijdeme na to, které že cukroví je to nej! Určitě se k nám vraťte také zítra. S Lenkou budeme válet tatrankové kuličky. Rychlé a nepečené!

ynezorPumanzeSaNyknalC