Hlavní obsah

Chcete, aby dveře doma vypadaly krásně? Zaměřte se na zárubně!

Foto: velux

Většinu dveří je třeba dovybavit zárubněmi. Otázka pak zní, jaké zvolitFoto: velux

Reklama

Až budete doma řešit nové dveře, společně s nimi určitě zvážíte také zárubně. Zůstanete u stejného modelu, jaký jste mívali dříve, nebo zvolíte modernější provedení?

Článek

Zárubně, jak je znáte z minulosti, vždy do určité míry „vystupovaly“ z roviny, kterou tvoří se zdí. Ale dnes to může být i jinak. „Rozlišujeme tradiční zárubně, dále zárubně, jež lícují s dveřmi, pak zárubně, které lícují se stěnou i s dveřmi, a poslední skupinu tvoří takzvaně skryté zárubně,“ uvádí Petr Paksi ze společnosti J.A.P.

Klasika v novém

Tradiční zárubně jsou viditelné z obou stran a běžně se spojují takzvaně na pokos, což znamená, že v jejích rozích vidíte ostrý úhel. Vyberte si, jakému materiálu dáte přednost, současně se řeší i povrchová úprava. Dnes už jsou běžně k vidění i dřevěné zárubně se speciálním kovolaminátem, který imituje broušený nerez, a vy napohled nepoznáte, jaký materiál se vlastně použil. Modernější variantou jsou zárubně se spojem takzvaně na tupo, laicky řečeno kolmo na sebe.

Foto: sapeli

Zárubeň může být opatřena i CPL kovolaminátem, a tak věrně imitovat trendy nerezový vzhled (od 6280 Kč)Foto: sapeli

Foto: kika

Barevné sladění dveří a zárubně působí vizuálně čistěFoto: kika

Foto: sapeli

Všimněte si rohových spojů dřevěných zárubní (na foto zleva): Obtus se spojem na tupo je prototypem modernějšího řešení, které lze doplnit o hliníkovou hranu, Normal se spojem na pokos (na koso) představuje klasiku (Obtus od 5917 Kč, Normal od 2650 Kč)Foto: sapeli

Lícování ve dvojím provedení

Další řešení nabízí použít zárubně, které jsou v jedné rovině s dveřmi a ještě dokonalejší provedení slibuje lícování i se zdí, tedy stěna, zárubeň a dveřní křídlo vytvářejí jednu rovinu. „Pro případ, že se některé dveře otevírají dovnitř místnosti a jiné ven, existuje dvojí verze dveřní zárubně tak, aby obě řešení byla pohledově shodná,“ upozorňuje Jiří Rozen ze společnosti Avomark.

Foto: Solodoor

Solo XVI představuje komplet bezfalcových (bezpolodrážkových) dveří se skrytými panty a zárubní, počítejte s dřevěným rámem a výplní z dutinkové dřevotřísky nebo papírové voštiny. Výška včetně zárubní je 204 cm (cena zárubní k bezfalcovým dveřím od 2783 Kč, dveře od 9190 Kč)Foto: Solodoor

Aby dveře a zárubně mohly tvořit jednotnou plochu, často se volí bezpolodrážkové provedení dveřního křídla. Tento designový efekt podtrhují skryté závěsy, které umožňují úplné otevření dveří a zároveň při úplném zavření dveří díky „krytí“ nijak nenaruší plochu dveří a zárubně. Přesto podle Jiřího Rozena existuje i možnost použít dveře s polodrážkou, a tomu se upravuje i zárubeň.

Foto: J.A.P.

Latente Line představuje nový typ stavebního pouzdra pro posuvné dveře, kdy zárubeň a stěna tvoří jednu rovinuFoto: J.A.P.

Neviditelné zárubně

Přestože existují dveřní systémy i bez zárubně, ve velké většině případů se bez nich skutečně neobejdete (představte si otvor bez zárubní, tedy velmi ferekventované místo – když jím budete procházet či něco pronášet, došlo by lidově řečeno k „otlučení" rohů stěny).

Pokud byste však zárubně raději skryli, žádný problém. Instalují se do stěny nebo i do sádrokartonové příčky v době stavby či rekonstrukce, a jakmile se dokončí povrchová úprava zdi, zárubně opticky zmizí. Ovšem stejně skrýt se dají i samotné dveře, když jejich povrch sladíte s malbou na stěnách či jinou estetickou úpravou (tapeta, ozdobné omítky a štuky či moderní stěrky, o nichž se více dozvíte v článku Zdi, které dodají bytu kouzlo? Vsaďte na stěrku!). V tomto případě je jen třeba, aby dveřní křídlo bylo hladké.

Foto: VIP-dveře

U dveří Invisible je hliníková zárubeň skrytá. Pokud chcete, můžete dveře i okolní stěnu opatřit jednotným povrchem, například tapetou (rozměr 800 x 2100 mm, cena za dveře i zárubně bez tapety 24 880 Kč)Foto: VIP-dveře

Každému se jednolitá plocha nemusí líbit a rád by určitým způsobem naznačil, kde dveře vlastně jsou. Pak lze na zárubně připevnit úzké dekorativní rámečky, jež vlastně vymezují prostor, kudy vejít.

Foto: sapeli

Ukázka „neviditelné“ zárubně Latente, která je určená pro bezpolodrážkové dveře a instaluje se při stavbě či rekonstrukci (cena od 6498 Kč)Foto: sapeli

Foto: VIP-dveře

Ani u dvoukřídlých hliníkových posuvných dveří Quadra v atypickém rozměru nevidíte zárubeň – tady totiž skutečně není použita. To, co vypadá jako rám, je pohledový profil, který skrývá pojezdovou kolejnici (od 61 600 Kč)Foto: VIP-dveře

Jde to i pro posuvné dveře

Lícování zárubní, byť se stěnou, nebo „skryté“ zárubně lze použít i pro posuvné varianty dveří. Existuje dokonce i možnost lícování posuvného křídla a stěny, avšak jde o finančně velice náročné řešení. Mnohem běžnější je, že posuvné dveře „zajíždějí“ do stavebního pouzdra. A komu by se pohledově nezamlouvaly skryté zárubně u posuvů, může je rovněž opatřit dekorativními rámečky, jež se někdy označují i jako minizárubně.

Foto: J.A.P.

Chcete mít dveřní průchod bez viditelných zárubní? Jednou z možností je řešení Absolute Line, jež se nabízí pro dveře otočné i posuvné (například skrytá zárubeň pro otočné dveře od 11 253 Kč)Foto: J.A.P.

Foto: J.A.P.

Klasickou zárubeň můžete nahradit jemným kovovým rámečkem – jde o systém Evo Line vhodný pro dveře v posuvném i otočném provedení (například cena za designovou zárubeň u otočných dveří se pohybuje od 11 260 Kč)Foto: J.A.P.

Už máte jasno, jaké nové zárubně by se vám nejvíce hodily? Teď ještě ta dveřní křídla. Chcete vědět Co umí moderní dveře? Odhluční, projasní i zkrášlí váš byt!.

Reklama

Načítám